Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich,
Jestem nowym, kilkudniowym uzytkownikiem Debiana (po przesiadce z windows) i mam troche problemow, ktore jakos staram sie ogrnac.
Ale do rzeczy.
Pisze jakas tam strone w php i uzywam do tego edytora wbudowanego w MC. Do wczoraj jeszcze ladnie zaznaczal mi skladnie php, dzisiaj zaznacza tylko html, a php ma ciemne litery na czarnym tle. Jest to mocno uciazliwe.
Jakies koncepcje jak przywrocic to oznaczanie?
Reinstall MC juz robilem, ale nie pomoglo.
Help, help...
Pozdrawiam,
Moze cos w ustawieniach sie przestawilo, proponuje usunac katalog z ustawieniami mc w katalogu domowym uzytkownika /home/user/.mc i wlaczyc mc mzoe pomzoe ale nie obiecuje :)
Nie pomogło.
Mcedit rozpoznaje składnie po rozszerzeniu pliku, mam takie wrażenie. Jeśli plik jest .html czy .htm kod php w nim jest na czarno. Jeśli zmienisz nazwe pliku na .php bedzie kolorował kod php.
Moze to nie jest odpowiedz na pytanie, ale na dłuższą mete powinno pomóc.
Naucz się emacsa jest stosunkowo łatwy (jak dla mnie łatwiejszy od vim) i ma wsparcie (chyba) dla każdego istniejącego języka.
Dobra dalem rade. Rada Kamikaze naprowadzila mnie na przyczyne. Nie jest co prawda zalezne od rozszerzenia (php, czy html) ale od sposobu zaimplementowania html i php w pliku. Mam teraz kilka roznych stron html i skryptow php i wszystko ladnie wyglada.
Emacs? Zobaczymy czym to sie je. Jak jest jak quanta lub bluefish to bedzie gut.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00110 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.134.208' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.134.208', 1731791694) |
0.00064 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731791394 |
0.00061 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=14603 |
0.00110 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1730 ORDER BY posted |
0.00091 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1730 AND t.moved_to IS NULL |
0.00013 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00077 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1730 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1730 |
Total query time: 0.00689 s |