Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
otóż,
mam za zadanie postawić serwer www, ftp, ssh etc a że ma tam być kilka domen potrzebny jest również bind
samego binda załatwi mi ten tutek http://hp.tranx.info/teksty/linux/konfiguracja_binda_-_debian.php
ale nie bardzo wiem, co mam wpisać po stronie dostawcy domeny a konkretniej OVH
w ustawieniach sfery DNS prosi o podanie domeny serwera DNS (jak podam adres IP to niefrugo), której nie posiadam albo przynajmniej o ty nie wiem
ewentualnie mogę tam wpisać domenę zarejestrowaną w DynDNS
Ostatnio edytowany przez urbinek (2010-05-06 22:42:01)
Instalujesz i konfigurujesz binda, dodajesz zony i w panelu OVH jako dnsy podajesz ns1.domena.pl i ns2.domena.pl które masz skonfigurowane na swoim kompie. Nic nie szkodzi, że master i slave będą na tym samym kompie. Ot i cała filozofia ;)
Najpierw stawiasz binda dodajesz zony dopiero potem zmieniasz delegacje domen.
oky ale skąd operator domeny (ovh) ma wiedzieć, że dany komputer jest hostem domeny.pl ?
poprzez konfiguracje binda ?
IMO wygląda to tak. Zmieniając DNSy u dostawcy domeny wychodzi zapytanie na wskazane dnsy czy istnieje na nich taka strefa. Jeżeli tak to delegacja przebiega bezproblemowo, jeżeli nie dostajesz komunikat w stylu: "Wskazany host nie jest gotowy do obsługi domeny". A to czy domena będzie używana czy nie to już inna bajka - przed wydelegowaniem domeny musi być odpowiednia strefa w serwerze nazw i finito.
Może nie jest to profesjonalne wytłumaczenie ale z doświadczenia tak to wyczaiłem.
nie rozumiesz mnie, chodzi mi o to jaka domenę mam podać w panelu OVH manganer jako primary i secondary DNS server
gdzie nie mam obenie żadnej domeny przypisanej do IP
Założenie: masz domene o nazwie example.pl
Krok pierwszy: instalujesz bind9
Krok drugi: dodajesz zone dla example,pl i konfigurujesz ją np tak:
$TTL 604800 @ IN SOA ns1.example.pl. root.example.pl. ( 2010031501 ; Serial 604800 ; Refresh 86400 ; Retry 2419200 ; Expire 604800 ) ; Negative Cache TTL IN NS ns1.example.pl. IN NS ns2.example.pl. IN MX 10 example.pl. @ IN A IP.IP.IP.IP ns1 IN A IP.IP.IP.IP ns2 IN A IP.IP.IP.IP www IN A IP.IP.IP.IP mail IN A IP.IP.IP.IP
Krok trzeci: Dodajesz vhosty do serwera www czy cokolwiek chcesz
Krok czwarty (wymienny z trzecim): w panelu OVH zmieniasz delegacje na
ns1.example.pl ns2.example.pl
Krok piąty: Po okolo 24h (czas niezbędny na propagację DNSów) cieszysz się bo domena jest obsługiwana z Twojego serwera.
Ostatnio edytowany przez winnetou (2010-05-04 22:29:56)
Czym różni się krok 3 od kroku piątego?
Mam podobny problem, ale u innego providera i się zastanawiam czy można właśnie jakoś ładnie to skonfigurować, czy wskazać już istniejący serwer dns i z niego zrobić przekierowanie na serwer mojej domeny.
Krok trzeci - przez przypadek się wkradł :) Zaraz go wypieprzę :)
IP.IP.IP.IP To zewnętrzne IP Twojego kompa na którym stoi bind i spółka - słowem IP gdzie będzie stać domena.
Ostatnio edytowany przez winnetou (2010-05-04 22:30:17)
zrobiłem jak w opisie i przy wskazówkach winetou i śmiga :D
jedyne co musiałem zmienić to zamiast syslog ustawienie rsyslog
root@haruko:/# cat /etc/rsyslog.d/bind-chroot.conf $AddUnixListenSocket /var/lib/named/dev/log
P.S.
żeby mieć kilka domen dodaje do binda zony i virtual serwery do apacha ?
[quote="urbinek"]P.S.
żeby mieć kilka domen dodaje do binda zony i virtual serwery do apacha ?[/quote]
Dokladnie tak
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00132 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.237.228' WHERE u.id=1 |
0.00091 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.237.228', 1732425712) |
0.00027 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732425412 |
0.00087 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.168.71' |
0.00070 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.119.142.210' |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.58.90' |
0.00080 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.17.166.157' |
0.00079 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='52.14.110.171' |
0.00077 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=147148 |
0.00078 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16754 ORDER BY posted |
0.00074 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16754 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00086 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16754 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00091 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16754 |
Total query time: 0.01066 s |