Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ostatnio przeniosłem sie na sarge i niby on miałbyć taki fajny i wogole, al ja jakoś wolałem woodego ;(
a wiec już na początku miałem problemy, który trapi mnie do tychczas ;
1. Po zainstalowaniu głównego systemu i takie tam lilo i inne badziewia robi sie restart i powinien włączyć sie dalsza konfiguracja. Doinstalowanie i takie tam, dobra dochodzi mi do lilo a potem obraz robi sie czarny i już tak zostaje :| co jest sie pytam, jakos sie z tym poradziłem ale nadal mam ten sam problem że po tam jak sie ładuje system debian sarge to obraz robi sie czarny i nie ma nic... he zainstalowałem kdm i on sie po jakims czasie pokazuje ;| ale ja chce zeby to bylo tak normalnie jak w woodym z pingwinikiem :D
2. Mam chyba system dziwkowy aRts, wszystko śmiga XMMS na wtyczce aRTS też spoko, tyle że MPlayer nie ma takowej wtyczki :| i co teraz zrobic...
3. A właśnie jeszcze jak zrobić żeby po zainstalowaniu ALSY ( nie wiem czy sie opłaca skoro dźwiek mi chodzi, ale jakbym chciał ) tak żeby mi dzwikęk w systemie chodził, niby XMMS na wtyczce alsy śmiga, ale w systemie nie ma dźwięku po zainslowaniu i konfiguracjii Alsy...
4. Mam athlona XP 2000 i kernel -386 czy powinienem go zmienić na k7 ???
5. Mam np. takie płytki z muzyką nagraną w Nero z poskimi znaczkami i jak chce zobaczyć jak i co to zamiast ą ę i innych poskich są znaki zapytania ?, a tak normalnie na wszystkich dyskach twardych mam noramlne ą ę ś da sie coś z tym zrobić
6. Po otwarciu jakiegoś pliku tekstowego też mam problem z polskimi znakami z niektórymi są kwadraty, ale jak pisze te polskie znaki to niby są ??
ad2 jesli masz kde to masz arts (chociaz mozna to wyłączyc)
arts esound itp nie są sterownikami dzwieku tylko serwerami dzwieku, sterowniki to oss i alsa. Tak naprawde nie musisz mieć żadnego serwera wsyarczy odpowiednio skonfigurowany sterownik (polecam alse w kernelach 2.6). Serwery dzwieku tak naprawde nie jest pewnie Ci zbyt do szczescia potrzebny.
ad3 i 4 Nie musisz komilować, bo dystrybucyjny kernel jest przygotowany tak zeby był jak najbarzdiej uniwersalny, ale moim zdaniem warto. Mozesz sobie wybrac architekture swojego prcka i skompilować alse.
Pamiętaj zeby po lub przed kompilacją zainstalowac 'alsa-base' i 'alsa-utils', potem uruchom 'alsa-utils' ustaw głośność w jakimś mixerze i we wszystkich programach wybieraj alse jako sterownik dzwieku.
acha czyli pewnie mam oss, no ale skoro nie bede miał serwera dzwieku to bede miał dzwiek w systemie czy wogole on nie bedzie mi potrzebny :|
Jak mam Kernela 2.6.8-2 to jakbym chciał se ścigać patcha do 2.6.13 to wystarczy że ściągne patch-2.6.13 czy musze wszystkie po kolei sciagac ?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00064 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.177.204' WHERE u.id=1 |
0.00273 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.177.204', 1738299713) |
0.00103 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738299413 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=14739 |
0.00043 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1753 ORDER BY posted |
0.00042 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1753 AND t.moved_to IS NULL |
0.00031 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00106 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1753 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00697 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1753 |
Total query time: 0.01422 s |