Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Posiadam laptopa asus eee pc 1001ha wyposażonego w dwie karty sieciowe ralink 3090 i atheros 8132.
Debian lenny jajko 2.6.26-2-686 standardowe po instalacji lenny.
Podczas instalacji nie zostały odnalezione sterowniki do tych kart, więc wybrałem brak kart sieciowych. Po instalacji Debiana pobrałem sterowniki ze stron producentow przeznaczone dla Linuksa. Proszę o instrukcje jak je prawidłowo zainstalować. sterowniki sa spakowane i maja rozszezenie *.tar.
Z góry dziękuję.
Rozpakuj, w środku powinna być instrukcja (README, INSTALL, ...).
Jakbyś rzucił linkiem do tych sterów, też by było dobrze.
Zakładając, że nie ma ludzkiej/debianowej metody instalacji tychże.
[url]http://wiki.debian.org/DebianEeePC/Model/1001HA[/url]
Upgrade kernela do co najmniej 2.6.31 i siecówka przewodowa powinna ruszyć (moduł atl1c)
Co do modułu od siecówki bezprzewodowej, to jest w 2.6.32 w dziale "staging drivers" więc standardowo nie jest budowany w debianowym jajku więc wypadało by przekompilować kernel z włączonym tym modułem, ale o ty to może później, najpierw zajmijmy się uruchomieniem sieciówki przewodowej:
1. ściągną paczkę z nowym kernelem [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/l/linux-2.6/linux-image-2.6.32-3-686_2.6.32-9_i386.deb[/url] (zakładam że system 32 bitowy)
2.
# dpkg -i ściągnięta_paczka.deb
i tu jakaś tam standardowa konfiguracja sieci zależy jak masz to u siebie zorganizowane.
A jak już uda się połączyć ze światem to będziemy dalej kombinować
No i karta sieciowa przewodowa działa.
Dzieki tobie nauczyłem sie nowej metody kompilacji jajka do tej pory robilem to inaczej a mianowicie metoda debianowa...
Teraz pozostała nam bezprezewodowa.
Czy twoim zdaniem pierwsza rzeczą którą powinienem robic zaraz po instalacji debiana to kompilacja jajka na jedno z nowszych??
O kompilacji to ja dopiero wspomniałem :) póki co to napisałem Ci jak ręcznie ściągnąć i zainstalować debianową paczkę - w tym konkretnym przypadku z kernelem. Ale jeśli potrafisz sam skompilować kernel (obojętnie jaką metodą) to bardzo ułatwi sprawę.
Tak dla porządku to w tym linku (post #8):
[url]http://debian.linux.pl/threads/5880-Niewidoczna-pod-lspci-karta-sieciowa-RT2500?p=39560#41656[/url]
Bodzio bardzo ładnie opisał metodę debianową kompilacji kernela, warto przeczytać.
Ty będziesz musiał jedynie dostosować powyższy opis do swoich potrzeb.
1. W twoim przypadku będzie trzeba ściągnąć inną wersję jądra - 2.6.33.3 jest obecnie stabilne i można ją ściągnąć stąd [url]http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.33.3.tar.bz2[/url]
2. dalej jak w opisie:
- rozpakować jądro do /usr/src/
- skopiować pliczek /boot/config-`uname -r` do katalogu źródeł jądra
- potem
# make menuconfig
Teraz włącz włączyć w swoim configu wymagany sterownik, a jest on najprawdopodobniej w sekcji:
Device Drivers ---> Staging drivers ---> [ ] Exclude Staging drivers from being built (ta opcja musi być odznaczona) <M> Ralink 2860/3090 wireless support (NEW)
3. Wychodzisz z konfiguratora zapisując uprzednio konfigurację
4. kompilujesz jak w opisie
5. instalujesz
resetujesz i powinno działać (pamiętaj jednak, że sterownik jest w fazie experymentalnej i może nie działać stabilnie)
Co do pytanie o upgrade kernela po instalacji, to zależy czy posiadane jajko spełnia twoje potrzeby. W tym przypadku nie spełnia więc je wymieniamy, jeśli natomiast wszystko działa jak należy to w myśl zasady "lepsze wrogiem dobrego" nie widzę potrzeby.
Ostatnio edytowany przez sal_i (2010-05-07 07:13:17)
Gdybyś natomiast doszedł do wniosku, że sterownik linuksowy źle działa zawsze możesz użyć sterownika windowsowego dla karty bezprzewodowej używając do tego Ndiswrappera, a instalując go przy pomocy module assistanta:
aptitude install module-assistant wireless-tools
m-a a-i ndiswrapper
Rozpakowujesz gdzieś pliki sterownika windowsowego i instalujesz:
ndiswrapper -i sterownik.inf
Sprawdzasz, czy ok:
ndiswrapper -l
Dodajesz Ndiswrapper do "autostartu modułów" ;)
echo ndiswrapper >> /etc/modules
Jeśli wkompilowałeś już moduł zapobiegasz jego podnoszeniu się dodając do /etc/modprobe.d/blacklist.conf wpis
blacklist rt3090sta
Uciekasz w ten sposób od konieczności kompilacji nowego kernela :D
Bardzo dobry sposób na wersje 32-bitowe w przypadku, gdy moduły nie działają prawidłowo.:)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-05-07 10:57:08)
Witam,
Nie odpowiadałem przez kilka dni ponieważ walczyłem z kompilacja jajka a mianowicie pojawiło mi sie kilka błedów na samym końcu kompilacji z którymi sobie poradziłem lecz z jednym nie mogę.
The UTS Release version in include/linux/version.h "" does not match current version: "2.6.33.3" Please correct this. make[1]: *** [debian/stamp/install/linux-image-2.6.33.3] Error 2 make[1]: Leaving directory `/home/kernel/kernel/kernel-2-6-33-3/linux-2.6.33.3' make: *** [kernel_image] Error 2]
Przy starszych wersjach jajka działala ta metoda.
zmiana
UTS_RELEASE_HEADER=$(call doit,if [ -f include/linux/utsrelease.h ]; then \ echo include/linux/utsrelease.h; \ else \ echo include/linux/version.h ; \ NA UTS_RELEASE_HEADER=$(call doit,if [ -f include/generated/utsrelease.h ]; then \ echo include/generated/utsrelease.h; \ elif [ -f include/linux/utsrelease.h ]; then \ echo include/linux/utsrelease.h; \ else \ echo include/linux/version.h ; \
Lecz w tym przypadku dalej mam ten sam bład.
Jesli chodzi o link który mi podałes z metoda kompilacji to juz od jakiegos czasu z niego kozysstam ale i tak dziekuje.
Jedna kompilacja na małym laptopie trwa okolo 3h wiec jestem w stanie puscic 1 na dzien.
Prosze o porady. Puszczam kompilacje na noc rano zobacze wyniki. Poprawiłem jedna rzecz w tym skrypcie.
Google mówi, że [deb]kernel-package[/deb] (pakiet zawierający make-kpkg) z Lennego nie współgra z jajem 2.6.33. Zatem zaktualizuj go do wersji z testing/unstable i próbuj jeszcze raz albo daj sobie spokój z robieniem paczek i kompiluj normalnie...
[tt]make[1]: Leaving directory `/home/kernel/kernel/kernel-2-6-33-3/linux-2.6.33.3'[/tt]
... najlepiej w [i]/usr/src/linux[/i] :)
Ok problem rozwiązany. Okazało się ze w skrypcie była literówka po poprawieniu kompilacja się powiodła.
Mam pytanie czy istnieje jakiś walidator skryptów który sprawdzał by składnie i pokazywał w której linijce jest błąd??
Pytanie drugie czy mógłbyś kolego podesłać mi link na temat "normalnej kompilacji" chętnie bym poczytał i nauczył się czegoś nowego. Chodzi mi o coś zaczepnego w tym temacie resztę powie mi wujek Google.
Mam pytanie czy plik /usr/share/kernel-package/ruleset/misc/version_vars.mk jest taki sam na każdym linuxie lenny czy jest on modyfikowany przy każdej instalacji Debiana pod konkretny sprzęt. Pytam dlatego ze chciałbym zrobić sobie kopie i w razie świeżego systemu poprostu go podmieniać a nie modyfikować skrypt i szukać 3h literówki która sam zrobiłem.
Jeśli chodzi o kartę wifi o której była wcześniej mowa sprawdzę dopiero wieczorem czy działa.
[url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=6505]O kompilacji jądra[/url]
[url=http://jarekm3.ovh.org/]O kompilacji metodą klasyczną[/url]
W ogóle moja cicha sugestia jest taka, że gdybyś podniósł wersję do testinga, Twoje problemy ze sprzętem odeszłyby w zapomnienie.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-05-12 09:23:38)
[quote=marg1]W ogóle moja cicha sugestia jest taka, że gdybyś podniósł wersję do testinga, Twoje problemy ze sprzętem odeszłyby w zapomnienie.[/quote]
Tego sterownika nie ma w żadnym debianowym jaju.
To, jeśli chodzi o karte przewodową, bo wszystkie ralinki w repowych kernelach są :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-05-12 13:14:01)
[quote=marg1]To, jeśli chodzi o karte przewodową[/quote]
Chodzi o kartę [b]bezprzewodową[/b].
[quote=marg1]bo wszystkie ralinki w repowych kernelach są :)[/quote]
Tego nie ma.
[quote=gielda211]Witam.
Posiadam laptopa asus eee pc 1001ha wyposażonego w dwie karty sieciowe ralink 3090[/quote]
Otóż jest moduł rt3090sta w jądrze z testinga -sprawdzałem. No chyba na pewno to jest ten, innego nie widzę.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-05-12 13:38:04)
To po diabła w ogóle ta kompilacja? Zainstalować 2.6.32/33 z tetinga/backportów i po sprawie...
[b]EDIT:[/b] A może on już go ma, tylko nie wie o tym... xD
grep 3090 /boot/config*
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-05-12 13:44:46)
Widzę panowie ze toczy się jakaś dyskusja proszę o jakieś szczegóły jak można by było rozwiązać tą sytuacje innym sposobem. Czy mogli byście mi udzielić odpowiedzi na moje pytania które zadałem wyżej??
Bardzo proszę:
uname -a
modinfo rt3090sta
Pokaż też:
grep 3090 /boot/config*
Firmware-ralink zainstalowany?
aptitude show firmware-ralink
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-05-12 18:25:25)
uname -a
Linux debian 2.6.32-3-686 #1 SMP Thu Feb 25 06:14:20 UTC 2010 i686 GNU/Linux
modinfo rt3090sta
filename: /lib/modules/2.6.32-3-686/kernel/drivers/staging/rt3090/rt3090sta.ko version: 2.1.0.0 license: GPL description : RT3090 Wriless Lan Linux Driver firmaware: rt3090.bin depends: crc-ccitt vermagic: 2.6.32-3-686 SMP mod_unload modversions 686 parm : mac:rt28xx
grep 3090 /boot/config*
/boot/config-2.6.32-3-686:CONFIG_RT3090=m
aptitude show firmware-ralink
Brak aktualnej lub kandydujacej wersji firmware-ralink Pakiet: firmware-ralink Stan: nie jest prawdziwym pakietem
Wyglada na to ze stery sa zainstalowane nawet na tym starym jajku i to w wersji stag co dalej proponujesz kolego?
Proponuję doinstalować firmware-ralink z testinga lub sida: http://packages.debian.org/squeeze/firmware-ralink
I sprawdzić czy karta działa.
Skonfigurować ręcznie albo zainstalować wicd.
Na nowym jądrze karta już działa.
Czy tym poleceniem prawidłowo zainstaluje pakiet?
dpkg -i <nazwa pakietu>
Kate postaram się skonfigurować sam. Nie chce używać automatów na samym początku nauki systemu:)
Dziękuje za wszelkie instrukcje.
kolego czy znasz odpowiedz na te pytania??
1. Czy istnieje jakiś walidator skryptów który sprawdzał by składnie i pokazywał w której linijce jest błąd??
2. Czy plik /usr/share/kernel-package/ruleset/misc/version_vars.mk jest taki sam na każdym Linux lenny czy jest on modyfikowany przy każdej instalacji Debiana pod konkretny sprzęt. Pytam dlatego ze chciałbym zrobić sobie kopie i w razie świeżego systemu porostu go podmieniać a nie modyfikować skrypt i szukać 3h literówki która sam zrobiłem.[/quote]
[quote=gielda211]Na nowym jądrze karta już działa.
Czy tym poleceniem prawidłowo zainstaluje pakiet?[/quote]
Tak.(jeśli faktycznie karta już działa, nie musisz tego robić, ale bez tego wiem, że nie podziała )
Co do reszty pytań to nie wiem.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-05-13 08:32:41)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00270 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.17.79.169' WHERE u.id=1 |
0.00097 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.17.79.169', 1731729591) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731729291 |
0.00060 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=147611 |
0.00030 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16765 ORDER BY posted |
0.00031 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16765 AND t.moved_to IS NULL |
0.00026 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00184 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16765 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16765 |
Total query time: 0.0083 s |