Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Niby niewielki problem, ale denerwuje mnie, że nie wiem co i dlaczego się dzieje.
Otóż.
Niezależnie, który program próbuje otworzyć sobie okienko wyboru plików (Opera przy 'open file', Pidgin przy próbie zapisania sobie rozmowy gdzieś na dysku, edytory tekstu, cokolwiek), zajmuje mu to jakieś pół minuty. W tym czasie program nie odpowiada, reszta systemu działa normalnie. Potem okienko się otwiera, wszystko działa normalnie, za każdym kolejnym razem już też - czyli zawiesza się tylko przy pierwszej próbie.
Dla mnie wygląda to trochę jak magia - ma ktoś jakieś bardziej racjonalne wyjaśnienie?
Działam spod Debiana testing/unstable, wersja amd64, najnowsze jądro, w środowisku XFCE ze standardowymi przyległościami, w niczym skomplikowanym nie grzebałem.
Ostatnio edytowany przez Dra (2010-05-23 19:11:52)
Pokaż plik [tt]/etc/network/interfaces[/tt].
# The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp
[quote=Dra]
# The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp
[/quote]
Czyli interfejs lo jest. Więcej pomysłów nie mam.
Może program wypluwa coś na konsolę?
Problem zapewne tkwi w udisks. Wyłącz w pierwszej kolejności stację dyskietek w Biosie.
Pokaż jeszcze wynik polecenia:
dpkg -l | grep udisks
moze Tys jest bootem
DR Dra
Piotr3ks: udisks zainstalowane, wersja 1.0.1-1
Stacji dyskietek nie ma i BIOS już o tym wie :)
lubomir: wybacz nieparlamentarny komentarz, ale WTF samo ciśnie mi się na usta... Co miałeś na myśli?
Poczytaj ten wątek mniej więcej od 2-3 strony.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=146457#p146457
[quote=Dra]Stacji dyskietek nie ma i BIOS już o tym wie :)[/quote]
Możesz mieć włączoną obsługę stacji dyskietek w BIOS i w momencie absencji stacji dyskietek w komputerze BIOS faktycznie jej nie wykryje. Chodzi o to, żeby całkowicie wyłączyć obsługę stacji dyskietek. Ma być tak, żeby po podłączeniu stacji dyskietek komp jej nie wykrył.
Wywaliłem udisks, posprzątałem pakiety, pogrzebałem w BIOSie. Nie wiem które, ale pomogło. Dziękuję.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.224.63.123' WHERE u.id=1 |
0.00075 | UPDATE punbb_online SET logged=1732490955 WHERE ident='18.224.63.123' |
0.00061 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732490655 |
0.00080 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.14.143.149' |
0.00084 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.149.25' |
0.00081 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.149.33' |
0.00073 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=148497 |
0.00085 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=16904 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=16904 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00082 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=16904 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00086 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=16904 |
Total query time: 0.00887 s |