Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po pierwsze - witam wszystkich. Mimo iż z DUGa korzystam od dłuższego czasu, dopiero teraz postanowiłem "zalegalizować" naszą znajomość.
Co do mojego pytania - wiem jak działają poszczególne katalogi w /, wiem też jak partycjonować i podmontowywać utworzone partycje. Zagwozdką jest jednak dla mnie jak przechowywać swoje dane, by były czytelne i łatwe w dostępie.
Wrzucanie wszystkiego do home'a jest pomysłem nieco poronionym, szczególnie że już na samym starcie dostaję tam gratis milion katalogów konfiguracyjnych różnych aplikacji. Chwilowo korzystam z zaszłości po windowsie, tzn:
w home/brat/ jest stosunkowo pusto, nie licząc tego co tworzy się samo
dwie partycje ntfs podmontowane w /home/brat/Dane i /home/brat/Instalowane
SUPW (Skrzętnie Ukrywana Partycja Windowsa) nie montowana pod linuksem, ale istniejąca z racji konieczności korzystania z jedynego słusznego systemu do celów uczelnianych.
Komputer jest typowym lapkiem do wszystkiego - są dokumenty wszelakiego rodzaju, od sprawozdań po karty postaci, muzyka, filmy, parę gier, trochę aplikacji (także windowsowych).
Niedługo czeka mnie mała rewolucja, zerowanie dysku i instalacja wszystkiego od nowa, chciałbym więc troszku ogarnąć to co się na komputerze dzieje. Denerwuje mnie przebijanie się do odpowiednich katalogów, ale z drugiej strony muszę mieć windowsa i dostęp do danych z jego poziomu (kochana politechnika wrocławska).
Byłbym wdzięczny za wszelkie propozycje czy sugestie, nie obrażę się też za proste zlistowanie Waszych drzewek katalogów, może na ich podstawie sam coś wydumam.
Przecież możesz sobie wydzielić osobną partycję na dane z systemem plików odczytywanym przez windowsa i linuxa np fat32 czy ntfs i mieć dostęp do danych zarówno z jednego jak i drugiego systemu.
Wiem, wiem, tak jest teraz. Tyle ze denerwuje mnie że muszę wpisywać /home/brat/Dane/Moje\ Dokumenty/Pwr żeby dobrać się do materiałów uczelnianych. Myślałem że jest sprytny myk, inny niż dowiązania i zapychanie home'a.
Nie wiem jak w innych powłokach, ale w zsh można zdefiniować „skróty”.
hash -d pwr="/home/brat/Dane/Moje Dokumenty/Pwr"
Teraz wystarczy wpisywać [tt]~pwr[/tt]:
cd ~pwr cat ~pwr/plik
W graficznych menedżerach plików (przynajmniej tych opartych na GTK+ — pcmanfm, thunar, ...) również można przypisać „zakładki”.
Jeśli używasz jakichś środowisk typu gnome czy kde to przecież możesz wyciągnąć sobie na pulpit ikonkę z symlinkiem do katalogu z tymi danymi.
Przyznam że nie do końca rozumiem Twój problem.
Aktualnie korzystam z gnome-commadera lub z czystego basha. Jakoś te całe nautilusy do mnie nie przemawiają.
W sumie chodzi mi o nową organizację katalogów, a nie próba zmuszenia do działania tego co aktualnie mam... Ale nic to, mam jeszcze ze dwa tygodnie, pewnie do tego czasu coś wymyśle. Dzięki za zaintereswanie.
Edit:
Właśnie tego się obawiałem, mam problemy z wysłowieniem się :P
Ostatnio edytowany przez Brat (2010-06-06 13:40:40)
A nie łatwiej tak jak pisałem w pierwszym poście ?
Zrobić partycję fat lub ntfs i tam trzymać i wchodzić do np /media/win_d ?
Jeżeli chodzi o dostęp do danych głęboko zagnieżdżonych w katalogach, to możesz sobie porobić dowiązania symboliczne (mają tę zaletę, że działają zarówno w powłoce jak i dowolnym menedżerze plików).
Poza tym myślę że pierwsza rada ilina jest b. dobra. Jeżeli chcesz mieć dane współdzielone przez oba systemy znajdujące się na dysku (jak np. projekty, obrazy, filmy, muzyka etc.), stwórz osobną partycję (lepiej NTFS — jego obsługa pod Linuksem jest już chyba dojrzała?) i w niej X potrzebnych katalogów. Partycję będziesz montował na Linuksie pod /mnt/whatever. Co dalej to już Twój wybór — symlink albo o partycji jako takiej albo do każdego z katalogów z osobna (więcej „plików” przy listowaniu zawartości katalogu, ale mniej klikania).
Co do uporządkowywania danych na dysku — każdy ma swój system. Ja np. mam tak:
filmy -> /miniowe/filmy/ fluxbox-stuff jamendo-playlist.m3u jogger ksiazki muzyka notatki obrazy -> /miniowe/obrazy/ pak proby Pulpit #to zostało utworzone przez Firefoksa skrypty sources teksty torrenty website XbPL
Każdy z katalogów ma swoje przeznaczenie i zazwyczaj podkatalogi. W samym [tt]$HOME[/tt] trzymam jakieś 2 czy 3 pliki które właściwie potrzebne już nie są, ale przyzwyczaiłem się do nich ;) .
ja mam partycje windowsa i z danymi(obie ntfs) podmontowane a następnie wyciągnięte symlinki. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.
Wielkie dzięki, jeszcze jedno pytanie w takim razie:
Jak wygląda wydajność ntfs w porównaniu do np ext4? Czy różnica jest na tyle odczuwalna, żeby sensowne było bawienie się w rozdzielanie danych albo tworzenie dwóch kopii?
Edit:
A może pobawić się w rozcyfrowywanie partycji ext spod widnowsa? W końcu i tak korzystam z niego sporadycznie...
Ostatnio edytowany przez Brat (2010-06-06 20:21:47)
[quote=Brat]A może pobawić się w rozcyfrowywanie partycji ext spod widnowsa? W końcu i tak korzystam z niego sporadycznie...[/quote]
Życzę powodzenia. Wtyczki do programów które są pozwlają na W MIARĘ BEZPIECZNY odczyt partycji ext3, zapis na własne ryzyko. Osobiście już się tym bawiłem. I albo dostawałem segfaulty pod windą albo nie dało się odczytać plików - chociaż zdarzało się, że pliki zapisane pod windą na ext3 dały się ładnie odczytać na linuxie. Ogólnie. IMHO, jest to jedna wielka loteria. Dla współdzielonej partycji tylko fat32 lub ntfs.
ntfs jest najlepszy
To ja już wiem wszystko co chciałem wiedzieć, dzięki Wam wielkie.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00100 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.218.190.118' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.218.190.118', 1732532425) |
0.00067 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732532125 |
0.00077 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.247.17' |
0.00087 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.138.181.90' |
0.00106 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=149423 |
0.00018 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=17006 ORDER BY posted |
0.00067 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17006 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00225 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17006 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00097 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17006 |
Total query time: 0.00933 s |