Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Problem polega na tym ze gdy próbuję się czasem ( nie tylko z mojego konta ) zalogowac na roota przez sudo su to wciskajac jaki kolwiek przycisk na klawiaturze chyba poza enterem zostaje wylogowany. Najczesciej jak mamy sudo su a po nim cd do katalogu. Ale przy innych komendach też się zdaża. a jak wcisne kilka razy enter to idze dalej be zproblemowo. Co z tym mozna zrobić? Spotkał sie ktos z takim problemem?
A po co przez [tt]sudo su[/tt]? Albo jedziesz z [tt]sudo[/tt] z poziomu użytkownika albo logujesz się jako [tt]superuser[/tt] za pomocą [tt]su[/tt]
[quote=shreku]ale po co mam klepać haslo na roota skoro moge sudo su?[/quote]
To możesz czy nie możesz? Bo wg pierwszego wpisu masz z tym mały problem... ;)
z tego co ja rozumiem to problem wystepuje nieregularnie ... spotkajem sie kiedys z czyms podobnym w Solarisie przy [tt]pfeexec su user[/tt] ... ale nie przygladalem sie blizej ...
jaki jest kod powrotu gdy wyloguje, czy pomaga [tt]su -[/tt]?
Po co uzyskiwać prawa superużytkownika z poziomu chwilowego uzyskania praw superużytkownika? KISS.
Co za kombinacja!!! polecenie [b]su[/b] służy do uzyskania uprawnień root-a po podaniu JEGO (root-a) hasła. Polecenie [b]sudo[/b] służy do wykonywania poleceń zdefiniowanych w pliku /etc/sudoers z uprawnieniami użytkownika zdefiniowanego w tym samym pliku (nie koniecznie musi to być root) wymagane jest hasło UŻYTKOWNIKA.
a gówno prawda
su - Switch User ;> prawa roota uzyskuje poprzez bit suid na swoim pliku wykonywalnym a potem robi setuid()/setgid()
a sudo ma parametr -s żeby wejść do shella ;)
[quote=ippo76][quote=shreku]ale po co mam klepać haslo na roota skoro moge sudo su?[/quote]
To możesz czy nie możesz? Bo wg pierwszego wpisu masz z tym mały problem... ;)[/quote]
moge- ale gdy czasem klepnę
sudo su c(d)
u dostaje exit ale nie pamie tam czy 0 czy 1 - jak na złość teraz działa poprawnie
[quote=bercik]z tego co ja rozumiem to problem wystepuje nieregularnie ... spotkajem sie kiedys z czyms podobnym w Solarisie przy [tt]pfeexec su user[/tt] ... ale nie przygladalem sie blizej ...
jaki jest kod powrotu gdy wyloguje, czy pomaga [tt]su -[/tt]?[/quote]
nie sprawdzałem czy su - pomaga szczerze mowiac ;/
[quote=andreq]Co za kombinacja!!! polecenie [b]su[/b] służy do uzyskania uprawnień root-a po podaniu JEGO (root-a) hasła. Polecenie [b]sudo[/b] służy do wykonywania poleceń zdefiniowanych w pliku /etc/sudoers z uprawnieniami użytkownika zdefiniowanego w tym samym pliku (nie koniecznie musi to być root) wymagane jest hasło UŻYTKOWNIKA.[/quote]
kombinacja jak kombinacja, nalecialość z freebsd na studiach ktorego nei trawiłem i wszystko trzeba było wykonywac z roota a ze mialem dosc ciagłego klepania na laborkach sudo ... to wyszło sudo su i logowalo na roota bez hasła ;)
Co do pliku sudoers to jestem w nim tylko, fakt wiem ze jest to z punktu bezpieczenstwa maszyny OGROMNA "luka" albo otwarta brama szerokosci boiska piłkarskiego ale tak wyszło. W strukture pliku sudoers nigdy nie miałem potrzeby wnikać co i jak ( tak wiem ignorancja ) ale co ja poradze na swoje lenistwo ;)
shrek@v2:~$ ss v2:/home/shrek# sexit shrek@v2:~$
ss to alias sudo su
coprawda jest alias s na sudo ale wydosniej przelogowac mi sie na roota niz wszedzie dopisywac s nigdy nie mam siły o tym pamietac
No dobra w przypadku su pisałem w dużym uproszczeniu, natomiast sudo to potęga dobrze skonfigurowane pozwala na prawie idealne dostosowanie poleceń do uprawnień userów.
[quote=shreku]...
kombinacja jak kombinacja, nalecialość z freebsd ...[/quote]
Szit, myślałem, że jesteś Dzieckiem Ubuntu ;)
Ale kombinacja dziwna jakaś - ja pojedyncze komendy walę z [tt]sudo[/tt] a seriami spod [tt] su[/tt]
Jako Dziecko Ubuntu przysiągłbym, że [tt] su [/tt] to [b]s[/b]uper [b]user[/b]....
SU(1) User Commands SU(1)
NAME
su - change user ID or become superuser
SYNOPSIS
su [options] [username]
DESCRIPTION
The su command is used to become another user during a login session.
Invoked without a username, su defaults to becoming the superuser. The
optional argument - may be used to provide an environment similar to
what the user would expect had the user logged in directly.
(...)[/quote]Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-06-17 19:20:41)
ippo76@jid.dug.net.pl
Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.
nie no jesli w sudo masz %sudo ALL=NOPASSWD: ALL
to będą w grupue sudo możesz sie przez np sudo su username zalogowac do innego uzytkownika systemu.
co do konfiguracji systemu to sa to serwery hostingowe więc tak naprawde tylko managment ma dostep do shella i root'a dlatego sie z sudo su nie bawiłem tymbardziej że w freebsd(labka na uczelni) poprostu na roocie NIE było hasła wiec przez su nie dało się zalogować - sudo su działało idealnie ;)
a ubuntu chyba mnie nie lubi :( albo dla mnie siakies dziene jest :(
kiedy oficjalnie wychodzi debian 6.0 ?
Ostatnio edytowany przez shreku (2010-06-17 21:30:00)
[url]http://dug.net.pl/news/108/[/url] 6.0 wyjdzie jak będzie gotowy :)
[quote=Euzebiusz29]jak będzie gotowy[/quote]
Jak ostatnio ktoś zwrócił uwagę na listach Debiana: to tylko połowa odpowiedzi — pełna brzmi „jak będzie gotowy, wcześniej jeśli pomożesz” :)
ogolnie sudo su moze byc bardzo pomocne w conajmniej dwoch przypadkach:
* przelogowywania sie na usera nie bedacego rootem (sudo su user)
* systemow z wieloma administratorami ktorzy chca pracowac w pewnych wypadkach na powloce root'a a nie koniecznie maja haslo na to konto ... (tu mozna kombinowac z sudo -s, ale ma to inne zachowanie np. w stosunku co do historii polecen)
[quote=ippo76]Jako Dziecko Ubuntu przysiągłbym, że [tt] su [/tt] to [b]s[/b]uper [b]user[/b]....[/quote]
Raczej [b]s[/b]upersede [b]u[/b]ser.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00075 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.228.171' WHERE u.id=1 |
0.00067 | UPDATE punbb_online SET logged=1732226032 WHERE ident='3.15.228.171' |
0.00066 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732225732 |
0.00087 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.75.6' |
0.00085 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.184.136' |
0.00103 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=150267 |
0.00394 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=17072 ORDER BY posted |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17072 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00086 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17072 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00064 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17072 |
Total query time: 0.01109 s |