Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam ponownie.
Pytanka mam następujące:
1.Czy ktoś kumaty może mi wyjaśnić czemu Xorg ma dwie nazwy (X11R7.6 i 1.8.2) i czy da się jakoś "prze konwertować" jedną na drugą?
2.Próbował ktoś downgradeować Xorg? Np poprzez instalację X'a z Etcha na Lennym? (Potrzebne chociażby żeby zainstalować stare karty Nvidii) Da radę w ten sposób czy trzeba kompilować?
(X11R7.6 i 1.8.2)
X11R7.6 to jest xorg numerek 7.6
1.8.2 xorg-server
To zależy od rodzaju karty graficznej nie wszystkie drajwery starszych kart pasują na nowe wydanie xorga
Zawsze mozesz zrobic aptitude hold i nazwa paczki Downograde xorga nie wiem nigdy nie robiłem
Stery Nvidii są lepsze te nie Debianowe bezpośrednio od prducenta
[b]X11R7.6[/b] to numerek pełnego oficjalnego wydania, pod które podlega wszystko to co tu: http://www.x.org/releases/X11R7.5/src/ w tych konkretnych wersjach (link do [b]X11R7.5[/b], bo ten o który pytasz nie został jeszcze wydany). Jednym z jego składników jest [b]xorg-server[/b] (w Debianie paczkowany jako [deb]xserver-xorg-core[/deb]), który faktycznie większość ludzi określa jako xorg ;) Jego stabilna wersja to obecnie 1.8.2 http://xorg.freedesktop.org/releases/individual/xserver/
Do działania X-ów potrzebujesz generalnie [b]xorg-server[/b] i sterowniki, ja mam w Debianie tak:
amidala:/# dpkg -l |grep xorg ii xserver-xorg 1:7.5+6 the X.Org X server ii xserver-xorg-core 2:1.7.7-2 Xorg X server - core server ii xserver-xorg-input-evdev 1:2.3.2-6 X.Org X server -- evdev input driver ii xserver-xorg-video-nv 1:2.1.17-3 X.Org X server -- NV display driver
Pakiet [deb]xserver-xorg[/deb] głównie robi sztuczny tłok, [deb]xserver-xorg-core[/deb] to [b]xorg-server[/b], [deb]xserver-xorg-input-evdev[/deb] - na tym lata myszka, klawiatura itp., a [deb]xserver-xorg-video-nv[/deb] to wiadomo - otwarte stery dla kart Nvidii.
Ok dzięki za info - to wyjaśnia to i owo.
Pytanie pozostaje czy dało by się zastosować starszą wersję serwera z np Etch z nowszym systemem - tak pytam bo niestety na nowszych wersjach xorg nie chodzą stery Nvidii w wersji Legacy, a szkoda by z takiego powodu wywalać starą (ale sprawną) kartę, czy też siedzieć na nieaktualizowanej dystrybucji...
Jakiś czas temu samemu próbowałem kompilować (co prawda nowszą a nie starszą wersję) ale niezbyt mi się to udawało - stąd pytanka.
P.S
U was też tak cholernie grzeje :/ ? U mnie 32 stopnie w pokoju - w trybie maszynki do pisania prawie 70 na Integrze w lapku, a jak załączyłem grę to 85, żyć się nie da :/
[quote=Huk]Pytanie pozostaje czy dało by się zastosować starszą wersję serwera z np Etch z nowszym systemem[/quote]
To zależy jakiego środowiska używasz, jakie masz zainstalowane programy itp. — siatka zależności musi się się zgadzać.
Musisz sam sprawdzić... u mnie na przykład nie bardzo, ale to nie znaczy, że u Ciebie też nie.
amidala:/# aptitude install xserver-xorg-core/etch -Vs ... Następujące pakiety zostaną COFNIĘTE: dbus-x11 [1.2.24-1 -> 1.2.1-5+lenny1] x11-common [1:7.5+6 -> 1:7.1.0-19] xserver-xorg [1:7.5+6 -> 1:7.1.0-19] xserver-xorg-core [2:1.7.7-2 -> 2:1.1.1-21etch5] xserver-xorg-video-nv [1:2.1.17-3 -> 1:2.0.3-1] Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: xserver-xorg-input-magictouch{a} [1:1.0.0.5-3] Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: gnome-session{a} [2.30.0-1] keyboard-configuration{u} [1.51] libpciaccess0{u} [0.11.0-2] xserver-common{u} [2:1.7.7-2] xserver-xorg-input-evdev{a} [1:2.3.2-6] Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: discover discover1 laptop-detect mdetect xfonts-base xresprobe xserver-xorg-input-all xserver-xorg-video-all 0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 5 cofanych, 5 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 4870kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 6951kB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
Trzeba podłubać... ale też nie wiadomo czy coś co nie jest uwzględnione w zależnościach nie będzie się gryzło. Czyli jak mówiłem — musisz sam sprawdzić na swoim systemie. A tak w ogóle, to o ile mi wiadomo — stery Legacy Nvidii latają jeszcze na xorgu z Lennego, czyli nie trzeba się cofać aż tak bardzo.
... no i driver [tt]nvbodzio[/tt] podobno daje radę z nowszymi xorgami :]
[quote=Huk]U was też tak cholernie grzeje :/ ?[/quote]
A weź mi nie mów... nawet się nie zapowiada żeby miało przestać w najbliższym czasie ;>
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-07-11 17:01:52)
[quote=ArnVaker]... no i driver [tt]nvbodzio[/tt] podobno daje radę z nowszymi xorgami :][/quote]
zołza :P
[quote=Huk]U was też tak cholernie grzeje :/ ?[/quote]
[img]http://bodzio.dug.net.pl/duperele/p7118878.jpg[/img]
Tak sie mi gdzies obiło nej pamietom kaj Xorg 7.8 czy bedzie juz bez tych halów ???
Witam, odświeżę nieco wątek...
Na niedawno zainstalowanym sidzie mam:
root@habeta:/home/peadyr# dpkg -l | grep xorg ii xorg-docs-core 1:1.6-1 Core documentation for the X.org X Window System ii xserver-xorg 1:7.5+8 the X.Org X server ii xserver-xorg-core 2:1.7.7-12 Xorg X server - core server ii xserver-xorg-input-evdev 1:2.3.2-6 X.Org X server -- evdev input driver ii xserver-xorg-input-synaptics 1.2.2-2 Synaptics TouchPad driver for X.Org server ii xserver-xorg-video-intel 2:2.13.0-5 X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
Nie pamiętam dokładnie jak udało mi się osiągnąć taką minimalistyczną instalację, kojarzę że kombinowałem z instalajcją "od dołu" od pakietów ze sterownikami i potem [i]purge xorg[/i].
Dziś zauważyłem:
root@habeta:/# apt-show-versions | grep xorg xorg-docs-core/sid uptodate 1:1.6-1 xserver-xorg/sid upgradeable from 1:7.5+8 to 1:7.6+1 xserver-xorg-core/sid upgradeable from 2:1.7.7-12 to 2:1.9.4-1 xserver-xorg-input-evdev/sid uptodate 1:2.3.2-6 xserver-xorg-input-synaptics/sid uptodate 1.2.2-2 xserver-xorg-video-intel/sid uptodate 2:2.13.0-5
ale:
root@habeta:/# apt-get -d dist-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Obliczanie aktualizacji...Nie udało się Następujące pakiety mają niespełnione zależności: xserver-xorg : Wymaga: xserver-xorg-video-all ale nie zostanie zainstalowany lub xserver-xorg-video-6 Wymaga: xserver-xorg-input-all ale nie zostanie zainstalowany lub xserver-xorg-input-7 Wymaga: xserver-xorg-input-evdev ale nie zostanie zainstalowany E: Błąd, pkgProblemResolver::Resolve zwrócił błąd, może to być spowodowane zatrzymanymi pakietami.
Próbowałem na parę sposobów i nijak nie mogę zaktualizować tych pakietów, ani zaktualizować innych przez dist-upgrade, nie instalując zarazem pełnego zestawu xorg ze wszystkimi zależnościami.
Wiem ktoś krzyknie zaraz że powinienem używać aptitude, ale dodałem repo aptosida i mam:
root@habeta:/# dpkg -l | grep aptosid ii apt-conf-aptosid 0.2.1 aptosid defaults for apt ii aptosid-archive-keyring 2010.10.06 GnuPG archive keys oif the aptosid archive ii aptosid-manual-common 02.09.2011.01.30-1 the official aptosid manual - common files ii aptosid-manual-pl 02.09.2011.01.30-1 the official Polish aptosid manual ii linux-headers-2.6.37-0.slh.18-aptosid-amd64 2.6.37-18 Header files for Linux 2.6.37-0.slh.18-aptosid-amd64 ii linux-headers-2.6.37-0.slh.7-aptosid-amd64 2.6.37-7 Header files for Linux 2.6.37-0.slh.7-aptosid-amd64 ii linux-image-2.6.37-0.slh.18-aptosid-amd64 2.6.37-18 Linux 2.6.37 for 64-bit PCs ii linux-image-2.6.37-0.slh.7-aptosid-amd64 2.6.37-7 Linux 2.6.37 for 64-bit PCs
noi: [url]http://manual.aptosid.com/pl/sys-admin-apt-pl.htm#du-st[/url] poza tym przyzwyczaiłem się do apt-get z wajigiem a teraz odkrywam aptsh.
[b]ArnVaker[/b]: w jaki sposób zainstalowałeś same potrzebne pakiety xorga i jak aktualizujesz system??
Z góry dzięki za odpowiedź.
[quote=peadyr]w jaki sposób zainstalowałeś same potrzebne pakiety xorga[/quote]
Post 8: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=163392#p163392
[quote=peadyr]i jak aktualizujesz system?[/quote]
Zazwyczaj normalnie... Po prostu Xorg w Sidzie ma w tej chwili niespełnione zależności.
Sam dosztukowałem z [i]experimentala[/i], post 34: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=164516#p164516
Fakt, coś sobie przypominam, możliwe że tak instalowałem tylko aptemgetem+, dzięki i sorry za niepotrzebny szum i niedoczytactwo...
Ja na staszej karcie, bez vdpau, raczej spróbowałbym Galium.
Z tego, co ostatnio czytam, radzi już sobie z 3D, cudów na razie nie ma, ale jest coraz lepiej.
Wiem też, że jakieś pół roku temu, radził sobie (razem z mplayerem - ffmpeg-mt) z płynnym wyświetlaniem obrazu fullHD.
Także zamknięty ster nie jest już jedyną alternatywą, a poza tym nouveau jest w źródłach kernela, ma otwarty kod, i sporo podobnych zalet, które znamy z Linuxa.
W tej chwili nouveau z galium podobno działa na Fedorze 13, a tutaj jest [url=http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=126326]przepis na Ubuntu[/url] (od Debiana to już niedaleko).
Pozdrawiam
;-)
Wszystko fajno ale jak wyżej pisałem:
xserver-xorg-video-intel
...
[quote=peadyr]...[/quote]
To chyba było do autora wątku. Trochę zamieszałeś wykopując ten temat. ;)
ups, już się nie odzywam tu ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.193.28' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.193.28', 1733028498) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733028198 |
0.00034 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=151543 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=17195 ORDER BY posted |
0.00050 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17195 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00091 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17195 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00094 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17195 |
Total query time: 0.00506 s |