Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam drobny problem z jądrem. Po ostatniej aktualizacji (wczoraj) mojego Debiana (Testing) pojawił się mały problem. Posiadam jądro skompilowane przez siebie i wszystko dotychczas działało, ale wczoraj nagle zniknął mi obraz. Dokładnie chodzi o to że na starcie komputera pojawia się w konsoli komunikat "loading kernel" i wtedy ekran robi się czarny a monitor się wyłącza, ale jak załączy się tylko KDM obraz wraca. Nic by mi to nie przeszkadzało, ale dość często przełączam się na konsolę tekstową i w momencie gdy pracuję sobie spokojnie i chcę się przełączyć na konsolę (Alt+Ctrl+F1 lub inne F) obraz się zatrzymuje i dalej widzę pulpit (tylko zamrożony), ale mogę się logować i wykonywać polecenia (np. reboot i komputer się restartuje, ale nie widzę co wpisuję). Jak wracam do pulpitu (Alt+Ctrl+F7) wszystko jest dalej OK. Przypuszczam że to jest wina konfiguracji jądra. Ma ktoś pojęcie o co może chodzić?
VESA z tego co pamiętam jest wkompilowana na stałe, ale muszę to sprawdzić jak wrócę z roboty, nie miałem wcześniej takich problemów.
jaka karta graficzna, jakie jadro, jaka konfiguracja trybu tekstowago (jakis fb)? ...
Miałem taką sytuacje przy intelu i włączonym modeset - zaczęło się właśnie po niedawnej aktualizacji. Doklepałem do /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet i915.modeset=0 nomodeset"[/quote]
I tymczasowo problem z głowy ;-)
Pozdrawiam, Tomek
Karta Radeon 9550
jądro 2.6.33.1
cat .config | grep VESA CONFIG_FB_BOOT_VESA_SUPPORT=y CONFIG_FB_VESA=y cat .config | grep VGA CONFIG_VGA_ARB=y # CONFIG_VGASTATE is not set # CONFIG_FB_SVGALIB is not set # CONFIG_FB_VGA16 is not set CONFIG_VGA_CONSOLE=y # CONFIG_VGACON_SOFT_SCROLLBACK is not set # CONFIG_LOGO_LINUX_VGA16 is not set # CONFIG_USB_SISUSBVGA is not set cat .config | grep FB CONFIG_FB=y CONFIG_FB_DDC=m CONFIG_FB_BOOT_VESA_SUPPORT=y CONFIG_FB_CFB_FILLRECT=y CONFIG_FB_CFB_COPYAREA=y CONFIG_FB_CFB_IMAGEBLIT=y # CONFIG_FB_CFB_REV_PIXELS_IN_BYTE is not set CONFIG_FB_SYS_FILLRECT=y CONFIG_FB_SYS_COPYAREA=y CONFIG_FB_SYS_IMAGEBLIT=y # CONFIG_FB_FOREIGN_ENDIAN is not set CONFIG_FB_SYS_FOPS=y # CONFIG_FB_SVGALIB is not set # CONFIG_FB_MACMODES is not set CONFIG_FB_BACKLIGHT=y CONFIG_FB_MODE_HELPERS=y # CONFIG_FB_TILEBLITTING is not set # CONFIG_FB_CIRRUS is not set # CONFIG_FB_PM2 is not set # CONFIG_FB_CYBER2000 is not set # CONFIG_FB_ARC is not set # CONFIG_FB_ASILIANT is not set # CONFIG_FB_IMSTT is not set # CONFIG_FB_VGA16 is not set CONFIG_FB_VESA=y # CONFIG_FB_N411 is not set # CONFIG_FB_HGA is not set # CONFIG_FB_S1D13XXX is not set # CONFIG_FB_NVIDIA is not set # CONFIG_FB_RIVA is not set # CONFIG_FB_LE80578 is not set # CONFIG_FB_MATROX is not set CONFIG_FB_RADEON=m CONFIG_FB_RADEON_I2C=y CONFIG_FB_RADEON_BACKLIGHT=y # CONFIG_FB_RADEON_DEBUG is not set # CONFIG_FB_ATY128 is not set # CONFIG_FB_ATY is not set # CONFIG_FB_S3 is not set # CONFIG_FB_SAVAGE is not set # CONFIG_FB_SIS is not set # CONFIG_FB_VIA is not set # CONFIG_FB_NEOMAGIC is not set # CONFIG_FB_KYRO is not set # CONFIG_FB_3DFX is not set # CONFIG_FB_VOODOO1 is not set # CONFIG_FB_VT8623 is not set # CONFIG_FB_TRIDENT is not set # CONFIG_FB_ARK is not set # CONFIG_FB_PM3 is not set # CONFIG_FB_CARMINE is not set # CONFIG_FB_GEODE is not set CONFIG_FB_VIRTUAL=y # CONFIG_FB_METRONOME is not set # CONFIG_FB_MB862XX is not set # CONFIG_FB_BROADSHEET is not set cat .config | grep RADEON CONFIG_DRM_RADEON=m # CONFIG_DRM_RADEON_KMS is not set CONFIG_FB_RADEON=m CONFIG_FB_RADEON_I2C=y CONFIG_FB_RADEON_BACKLIGHT=y # CONFIG_FB_RADEON_DEBUG is not set
nie napisales czy uzywasz FB (co masz w opcjach uruchomieniowych) ...
ogolnie wyglada na to co pisal urug ... tylko ze najlepiej jest chyba wylaczyc w grubie ustawienia dotyczace framebuffera, a modul radeon dodac do listy automatycznie ladowanych (/etc/modules) ... jezeli pojdzie dobrze to zaraz po starcie bedziesz mial konsole tekstowa VGA ktora przelaczy sie na FB w momecie zaladowania modulu radeon ...
Edit: jak bedzie dzialalo to mozna sprobowac wkompilowac na stale ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2010-06-22 17:48:31)
Nie mam ustawionych w lilo żadnych dodatkowych parametrów odnośnie FB, moduł radeon jest już u mnie od dawna w /etc/modules obecny, pousuwałem wszystkie dodatkowe parametry z lilo.conf i zobaczymy jak to zadziała to będzie chodzić, jak nie no to będziemy szukać dalej.
Niestety nic tonie pomogło, tak wygląda mój wpis w lilo.conf dla jądra 2.6.33.1:
image = /boot/bzImage-2.6.33.1 label = Linux-2.6.33.1 # append = "splash=silent,fadein,theme:debian_paint quiet CONSOLE=/dev/tty1" initrd = /boot/initrd.img-2.6.33.1 read-only root = /dev/sda1
Podejrzewam, że problem tkwi w jakimś pewnie brakującym module jądra, ale nie mam pojęcia w jakim.
Po głębszej analizie doszedłem do wniosku że wina może być samym module radeon, sprawdzę przy najbliższej okazji czy nowsza wersja jądra to poprawia.
[drm] fb mappable at 0xF0040000 [drm] vram apper at 0xF0000000 [drm] size 5242880 [drm] fb depth is 24 [drm] pitch is 5120 fb: conflicting fb hw usage radeondrmfb vs VESA VGA - removing generic driver fb1: radeondrmfb frame buffer device registered panic notifier <- czy to jest normalne? [drm] Initialized radeon 2.0.0 20080528 for 0000:01:00.0 on minor 0
ta zaznaczona linijka jest normalna ... ale chodzi o to aby w momencie ladowania modulu radeon nie bylo zaladowanego zadnego modulo od framebuffera ...
wtedy log powinien wygladac:
[ 15.645743] [drm] pitch is 4096 [ 15.656378] Console: switching to colour frame buffer device 128x48 [ 15.660378] fb0: radeondrmfb frame buffer device [ 15.660418] registered panic notifier [ 15.660454] [drm] Initialized radeon 2.0.0 20080528 for 0000:01:00.0 on minor 0
Dokładnie to mi dzisiaj do głowy przyszło :-), zobaczymy jak wywalę tego FB do VESY czy nie będzie problemów
no to napisz, bo mnie to samo zrobiło. Też widziałem, że przy aktualizacji pluł się strasznie o radeona, a najciekawsze że mam starą, stareńką nv.
Ale co tam, na starym jajcu chodzi
Przepraszam za zwłokę i to że dawno nie odpisywałem, ale byłem na etapie przeprowadzki i dopiero udało mi się komputer poskładać. Pozmieniałem troszeczkę w jądrze zgodnie z tym co tutaj było napisane i wszystko działa OK, jest tylko jedna głupia rzecz której jeszcze nie rozwiązałem, przy każdym starcie systemu dostaję komunikat:
Press <ENTER> to see video modes available, <SPACE> to continue, or wait 30 seconds:
Jak wybieram Enter i dowolny ze znalezionych trybów to i tak uruchamia się ciągle w ten sam sposób, chociaż teoretycznie powinna być różnica w ilości znaków na ekranie (bo o ten tryb chodzi), jak wybieram <space> to też się uruchamia, bez żadnej różnicy do tego co poprzednio, 30 sekund nie czekałem bo jakoś tak lipnie z czasem i nie chce mi się nigdy na to czekać :-)
Rozwiązanie jest chyba tutaj:
[url]http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=995638[/url]
sprawdzę po pracy jak będę miał czas
Ostatnio edytowany przez mesiu84 (2010-07-16 08:52:48)
A ja sobie ściągnąłem nowe jądro, zacząłem je kompilować i płyta mi się wysypała. Komputer poszedł do krainy wiecznych procesorów.
[quote=Bodzio]A ja sobie ściągnąłem nowe jądro, zacząłem je kompilować i płyta mi się wysypała. Komputer poszedł do krainy wiecznych procesorów.[/quote]
Czyli "operacja się udała ale pacjent nie przeżył" ;)
Edyta:
Ja sobie odpuszczam kompilacje i inne operacje typu kopie systemu - za gorąco jest. Ostatnio rzuciłem kopiowanie systemu i poszedłem mecz oglądać a biosowy alarm piszczał przez 45 min. z gorąca :)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-16 10:44:19)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00130 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.223.210.249' WHERE u.id=1 |
0.00061 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.223.210.249', 1732314923) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732314623 |
0.00065 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.191.189.124' |
0.00197 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.191.97.133' |
0.00375 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.31.86' |
0.00023 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.149.91' |
0.00088 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=151902 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=17093 ORDER BY posted |
0.00036 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17093 AND t.moved_to IS NULL |
0.00038 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00595 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17093 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00069 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17093 |
Total query time: 0.01735 s |