Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam sieć za NATem - laptok + blaszak(nic nie udostępniam na zewnątrz), okazyjnie wpina się trzeci komputr. Dziś za pomocą samby przerzucaliśmy trochę danych, używałem też [tt]unisona[/tt] do synchronizacji ale wywalał się.
Nie wiem, czy ma to jakiś związek, w każdym razie w pewnym momencie chciałem się zalogować na roota komendą [tt]su[/tt] ale dostałem komunikat
Authentication failure
Wylogowanie z X-ów i próba logowania na roota z konsoli również bez efektu. Udało mi się zmienić hasło przez [tt]sudo su[/tt]. W pliku [tt]/etc/group/[/tt] miałem coś takiego:
root::XVEFFFfdgreTERddS:root
nie jest to oryginalny zapis, bo szybko zmieniłem ten plik na
root::0:root
Jakieś uwagi, wskazówki?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-28 10:27:12)
eee, chyba ja :)
[quote=grzesiek]Sprawdzić logi auth.log ? :)[/quote]
Nie mam...
[quote=grzesiek]Myślisz, że ktoś Ci się włamał?[/quote]
Pomyślałem tak w pierwszej chwili - pierwszy raz zdarzyło mi się, że nie znałem hasła roota...
Zapomniałeś po prostu :) żadna tam spiskowa teoria dziejów :)
Nie, nie zapomniałem. Nie zapominam haseł, pinów, nie gubię telefonów ani portfeli, rozróżniam strony świata i zawsze pamiętam, gdzie zaparkowałem.
to że logu nie ma też jest dziwne i sugeruje, że ktoś mógł tam być, może dosyć proste hasło było i ktoś słownikowo złamał?
Ostatnio edytowany przez life (2010-07-26 10:58:32)
[quote=life]to że logu nie ma też jest dziwne i sugeruje, że ktoś mógł tam być, może dosyć proste hasło było i ktoś słownikowo złamał?[/quote]
Nie, nie stosuję haseł słownikowych.
No tak nieraz bywa, zresetuj sobie hasło na root i po sprawie
[quote=redelek]No tak nieraz bywa, zresetuj sobie hasło na root i po sprawie[/quote]
Po sprawie do następnego razu?
Kompromitacja ...
[quote=pasqdnik]Kompromitacja ...[/quote]
Czy ja wiem? Komputer to tylko moje hobby, nie zajmuję się tym zawodowo, nie mam wykształcenia w tym kierunku, informatyka w moim liceum była w formie kółka zainteresowań...
[quote=ippo76][quote=pasqdnik]Kompromitacja ...[/quote]
Czy ja wiem? Komputer to tylko moje hobby, nie zajmuję się tym zawodowo, nie mam wykształcenia w tym kierunku, informatyka w moim liceum była w formie kółka zainteresowań...[/quote]
Nie zrozumiałeś (albo ja :)). System został skompromitowany (po ludzku: nie wiadomo czy, co, jak i kiedy znowu), nadaje się do reinstalacji.
Mówcie co chcecie, ja uważam, że to nie jest możliwe, aby samo się zmieniło hasło roota, na jakie niby miało by się zmienić? 458458 albo PPP? Nie wierzę, a ten system jest i tak skompromitowany przez swoja konstrukcję...
[quote=azhag]Nie zrozumiałeś (albo ja :)). System został skompromitowany (po ludzku: nie wiadomo czy, co, jak i kiedy znowu), nadaje się do reinstalacji.[/quote]
Mówiłem, że jestem amatorem :)
Dodawałem nowego usera do samby, oto sekwencja z basha:
#useradd maciek -m -G users,wheel,audio -s /bin/bash
# passwd
# smbpasswd -a maciek
Dodam, że za Chiny nie mogę zalogować się na konto maćka... ciekawe dlaczego?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-26 18:26:02)
[quote=ippo76]
# passwd
[/quote]
Mówisz, że nie wiesz kiedy zmieniło się hasło roota, tak? ;)
Martwi mnie trochę ten zapis:
[quote=ippo76].....
W pliku [tt]/etc/group/[/tt] miałem coś takiego:
root::XVEFFFfdgreTERddS:root
...[/quote]
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-26 18:51:31)
Zmienił się ID grupy root, coś namieszało w pliku. Może jakiś niespodziewany reboot czy cos...
A co do hasła to: Perełka! :D
Zdaje się, że zmieniłem w panice hasło roota poleceniem
gpasswd root
Właśnie to przetestowałem :) i efekt jest właśnie taki :)
marg1 miał rację.
No cóż, jestem idiotą. Wątek ma niezłą poczytność, więc się rozniesie :) Jestem idiotą miesiąca (oby tylko!).
Bardziej ten wątek pasuje do 'nasze wpadki' :)
Pozdrowionka:)
Ja tam nikogo z obecnie tu obecnych nigdy nie nazwałem idiotą...
Przeważnie nie mam racji, a jeśli już o Gentoo chodzi, to ciągle się dzieje coś dziwnego w czym racji nie widzę...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00071 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.12.181' WHERE u.id=1 |
0.00246 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.12.181', 1732265904) |
0.00067 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732265604 |
0.00108 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=152677 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=17282 ORDER BY posted |
0.00104 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17282 AND t.moved_to IS NULL |
0.00013 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00775 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17282 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00727 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17282 |
Total query time: 0.02131 s |