Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Mam dysk na SATA i niby wszystko to co trzeba w jajku wrzucone jest, ale jest problem z kopiowaniem z partycji na partycji bo transfer mam tylko 3-4 MB/s, ale czasami przy kopiowaniu potrafi byc nawet ponad 40-50 MB/s , od czego to zalezy czegos mi brakuje? czy tylko to moj system jest taki kaprysny ze raz tak a raz inaczej ?
no jak kopiujesz coś z (lub na) zajebiście pofragmentowanej shitowej partycji to mogą się dziać takie jaja
poczytaj o hdparm
hdaprm -t /dev/hda
hdparm -c1 -d1 -k1 /dev/hda
:)
hdparm dziala tez do dyskow sata bo mi cos takiego wysypuje:
hdparm -t /dev/sda
/dev/sda: Timing buffered disk reads: 168 MB in 3.02 seconds = 55.63 MB/sec HDIO_DRIVE_CMD(null) (wait for flush complete) failed: Inappropriate ioctl for device
a po tym: hdparm -c1 -d1 -k1 /dev/hda
mam takie cos:
/dev/sda: setting 32-bit IO_support flag to 1 HDIO_SET_32BIT failed: Invalid argument setting using_dma to 1 (on) HDIO_SET_DMA failed: Inappropriate ioctl for device setting keep_settings to 1 (on) HDIO_SET_KEEPSETTINGS failed: Inappropriate ioctl for device IO_support = 0 (default 16-bit)
Dodam ze mma wkompilowane w jajku na stale do obslugi chipsetow na plycie glownej
Dodam jeszcze ze to sa partycje ext3 bo winshita nie mam juz od dawna ;-)
Nie mam sata więc trudno mi sięwypowiedzieć na ten temat, ale szybkość:168 MB in 3.02 seconds = 55.63 MB/sec jest OK. Nie wiele sięda już podkręcić. I powinno wszystko pięknie śmigać.
Tu masz opisany swój przypadek:
http://linux-helpdesk.org/ftopic2135.html
i może jeszcze to:
http://www.debianusers.pl/article.php?aid=53
Teraz mam transfer na poziomie 25 MB/s jak dam test
hdparm -t /dev/sda to mam 50MB/s
w podanych linkach jest napisane ze dysk sata jest ustawiony jako ata czyli /dev/sda jest na /dev/hda jak to zmienic , czy cos pomoze jak w podanym przykladzie ?
Jądro 2.4.29, ide,ICH5+WD800JD SATA jako IDE Primary master 0
hdparm -t /dev/hda > w wyniku transfer ok. 6 MB/s
Próba ustawienia : -c1 zakończona powodzeniem.
Próba ustawienia : -d1 kończy się błędem.
Jądro 2.4.18, ide,ICH5+WD800JD SATA jako IDE Primary master 0
hdparm -t /dev/hda > w wyniku transfer ok. 56 MB/s
Próba ustawienia : -c1,-d1 zakończona powodzeniem.
Na plycie chipsety sa via.
czepiam sie tego transferu tak bo byly przypadki ze kopiowalo mi nawet z ponad 40MB/s a teraz ledwo 25 wyciaga :(
sprawdź jaki masz dysk może cośz DMA masz źle poustawiane
hdparm -i - ja tylko tak gdybam
ZObacz jaki masz udma i wtedy próbuj do tego chipset płyty głównej.
ja też mam podobny p[roblem znaczy siena jajku 2.4 chodzi mi idealnie ale jak chce na 2.6 wskoczyć transfer mi zwalnia o połowę i jak narazie nie potrafie znaleźć przyczyny tego.
Jako wynik hdparm -i /dev/sda mam to :
/dev/sda:
HDIO_GET_IDENTITY failed: Inappropriate ioctl for device
Mam jajko 2.4.31 na 2.6.x nie probowalem jeszcze , bo jakos do tego jajka mnie nie ciagnie :)
W jajku mam wszystko ok bo wczesniej mialem zwykly dysk i chodzilo jak marzenie :) teraz zmienilem to co trzeba i cos sie psuje i skad te bledy :(
to może nie masz sda tylko hda !!? Sprawdź jak siętwój dysk nazywa
Coś takiego ma ci wyświetlić:
/dev/hdc:
Timing buffered disk reads: 126 MB in 3.02 seconds = 41.72 MB/sec
/dev/hdc:
Model=WDC WD800JB-00FSA0, FwRev=77.07W77, SerialNo=WD-WMAJD1451425
Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec SpinMotCtl Fixed DTR>5Mbs FmtGapReq }
RawCHS=16383/16/63, TrkSize=57600, SectSize=600, ECCbytes=74
BuffType=DualPortCache, BuffSize=8192kB, MaxMultSect=16, MultSect=off
CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=156301488
IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
PIO modes: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
DMA modes: mdma0 mdma1 mdma2
UDMA modes: udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 *udma5
AdvancedPM=no WriteCache=enabled
Drive conforms to: device does not report version:
* signifies the current active mode
Nie no to jeszcze wiem jak sie dysk nazywa w fstab i innych plikach jest jako sda :)
Test przechodzi jak dam hdparm -t /dev/sda ale info nie moge uzsykac :( hdparm -i /dev/sda :(
A zobacz co ci wywali hdparm /dev/sda - jak możesz to pokaż zawartość zwrotu.
Oto zwrot :)
hdparm /dev/sda
/dev/sda:
IO_support = 0 (default 16-bit)
readonly = 0 (off)
readahead = 120 (on)
geometry = 19457/255/63, sectors = 312579695, start = 0
Oto zwrot :)
hdparm /dev/sda
/dev/sda:
IO_support = 0 (default 16-bit)
readonly = 0 (off)
readahead = 120 (on)
geometry = 19457/255/63, sectors = 312579695, start = 0[/quote]
IOsupport - powinno być:
I0_support = 1 (32-bit) ty masz zapis 16-sto bitowy a "pewnie miło by było mieć 32-bitowy.
I tu jest przyczyna a do przyspieszenia tego służy jak dobrze pamiętam opcja (-c1) ale sprawdźw man-ie.
Po wydaniu polecenia hdparm -c1 /dev/sda otrzymuje to:
/dev/sda: setting 32-bit IO_support flag to 1 HDIO_SET_32BIT failed: Invalid argument IO_support = 0 (default 16-bit)
czyzby brakowalo mi obslugi chiopsetu w jajku ? :( ale mam zaznaczone tak mi sie wydaje ze to ten
Po wydaniu polecenia hdparm -c1 /dev/sda otrzymuje to:
Kod:
/dev/sda: setting 32-bit IO_support flag to 1 HDIO_SET_32BIT failed: Invalid argument IO_support = 0 (default 16-bit)czyzby brakowalo mi obslugi chiopsetu w jajku ? :( ale mam zaznaczone tak mi sie wydaje ze to ten[/quote]
Moim zdaniem chyba na pewno :)
Daj znać jak zrobisz :)
moim zdaniem ;] hdparm moze co najwydzej pocałowac dysk SCSI w dope ;] ... niestety ... niemniej jednak powinno byc ok
u mnie wyciągam w tescie 57MB/s ale realna predkosc to jakies 30MB/s na reiser4
Dzieki , u mnie jest tak samo :(
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.211.105' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.211.105', 1738313968) |
0.00021 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738313668 |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=15288 |
0.00028 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1824 ORDER BY posted |
0.00040 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1824 AND t.moved_to IS NULL |
0.00030 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00142 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1824 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1824 |
Total query time: 0.00595 s |