Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ludzie, prosze pomóżcie, czy linuks jest aż taki trudny, czy tylko ja mam problemy?
Otóż pytanie moje brzmi następująco:
Co zrobić, aby zawsze działał dźwięk w linuksie?
[url]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=383[/url]
Tam rumi dał kilka screenów, otóż mi wyświetlają sie podobne, podczas wpisywania alsaconf.
Jednak na starcie systemu pojawia się okienko z czymś takim:
Sound server informational message: Error while initializing the sound driver: device /dev/dsp can't be opened (No such device) The sound server will continue, using the null output device.
Jednak, gdy wpisze w konsoli modprobe cmpci, a potem wejde w Centrum Sterowania, na zakładkę dźwięk i tam kilkne domyślne, a potem zastosuj, działa dźwięk w KDE i w Totemie, ale nadal nie działa mikrofon, midi, ani xmms. Ten ostatni po prostu się zawiesza, gdy klikne play... Dodam, że używam kernela 2.4 i nie mam możliwości zmiany na 2.6, ponieważ próbowałem już cztery razy i za każdym razem podczas uruchomienia pokazuje sie kernel panic. Licze na Was, bo jak nie, to do kogo mam się zwrócić o pomoc?
Ja u siebie zrobilem alse na podstawie tego opisu:
[url]http://herkules.pcz.pl/~maverick/teksty/alsa.html[/url]
Dodalem do /etc plik asound.conf ktorego tresc wzielem z faq z duga, ustawilem we wlasciwosciach xmms i mplayera wtyczke alsy i dziala wszystko skype mikrofon itp :)
Dodalem do /etc plik asound.conf ktorego tresc wzielem z faq z duga, ustawilem we wlasciwosciach xmms i mplayera wtyczke alsy i dziala wszystko skype mikrofon itp :)[/quote] Jak możesz, podaj mi linka do tego pliku. Jak włączam xmms i daje play, to teraz pojawia sie okienko [img]http://www.luki.prv.pl/ogame/ekran4.png[/img] mimo, że daje alsa jako wtyczke. Co do mikrofonu - gdy proboje nagrac coś na rejestratorze dźwięku, to mam wrażenie, że nic sie nie nagrywa, chociaż mikrofon słysze w słuchawkach. Nie moge pliknąć też potem play, bo pokazuje sie error:Kod:
OSS device "/dev/dsp" is already in use by another program.
Tu masz opis do tego pliku:
http://www.dug.net.pl/faq/index.php?kat=2&id=110
Ten komunikat masz bo juz jakis programik korzysta z dzwieku ten plik to rozwiaze wlaczajac wielowatkowosc dla karty dzwiekowej
Zainstaluj 'alsa-base' i 'alsa-utils' i skonfiguruj jeszcze raz.
Zrobiłem, wszystko działa, prócz miktonu. Gdy załączam vumeter, pisze, żebym wpisał esd w konsoli. Gdy to robie, pokazuje sie error:
/dev/dsp: Device or resource busy
. Jakieś propozycje?
mikrofon w alsa jest standardowo wyciszony. odpal w terminalu alsamixer, najedź na mikrofon i naciśnij 'm'. jeśli nie pomaga to naciśnij F4, wjedź na mikrofon, naciśnij spację i podgłośnij trochę
Sprawa z tym mikrofonem prezentuje sie tak: Jak coś gadam, to słychać to w głośnikach, jednak, gdy proboje załączyc Monitor Poziomu nagrywania, pisze mi, że mam załączyć esd. Gdy to robie, w konsoli pokazuje sie takie coś
ALSA lib pcm_dmix.c:812:(snd_pcm_dmix_open) The dmix plugin supports only playback stream
. Gdy próbuje coś nagrać, program po prostu nie wykrywa dźwięku płynącego z mikrofonu.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00135 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.35.28' WHERE u.id=1 |
0.00108 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.35.28', 1738303115) |
0.00070 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738302815 |
0.00076 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=15346 |
0.00103 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1799 ORDER BY posted |
0.00073 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1799 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00095 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1799 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00097 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1799 |
Total query time: 0.0078 s |