Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
[color=red][/color][color=blue][/color] Witam
Mam pytanie czy znacie może jakiś programik (serwerek) FTP pod linuxa,
który by miał możliwość udostępniania poszczególnych katalogów, (wybranych przeze mnie na dysku, do których oczywiście dałbym dostęp). Chodzi mi głównie oto żeby koleś który korzysta z mojego ftp nie musiał latać po katalogach tylko "widział" te zasoby co go interesują. Używam proftpd jest super, ale nie ma możliwości (a przynajmniej ja nie znam) tych w/w przeze mnie
Serdeczne dzięki ;)
mozesz to zrobic troche inaczej. Np. tworzysz nowego usera z jego katalogiem domowym "gdzies tam". Pozniej robisz linki w jego katalogu do katalogow ktore chcesz mu udosteonic i juz.
hej myślałem o tym, ale uzytkownik logujący się na ftp nie ma mozliwosci wchodzenia w linki!! chyba ze zaloguje sie po ssh a chodzi tutaj o ftp :)
ale dzięki
W proftpd przecież możesz ustalić które katalogi moga być przegladane a które nie. Wiec zajrzyj do mana lub dokumentacji. W razie problemów - forum.
wiem ze proftpd daje mozliwosc zablokowania ze poza ten katalog user nie moze wychodzic a nie zupelnie mi oto chodzi, chce dokladnie udostpenic pare rzeczy ktore mam na partycji windowsowej. Ale nie caly dysk tylko poszczegolne katalogi, sprawdze jeszcze mana dla pewnosci pozdrrawiam
wiem ze proftpd daje mozliwosc zablokowania ze poza ten katalog user nie moze wychodzic a nie zupelnie mi oto chodzi[/quote]
Mi też nie o to chodziło :)
Hej!!
hej myślałem o tym, ale uzytkownik logujący się na ftp nie ma mozliwosci wchodzenia w linki!! chyba ze zaloguje sie po ssh a chodzi tutaj o ftp :)
ale dzięki[/quote]
To prawda co tutaj napisales, ale mozesz albo:
- zrezygnowac z DefaultRoot ~ (nie wydaje mi sie bo to niebezpieczne)
- dodawac wpisy <Directory> w confie dla konkretnego usera,
- no a jezeli nie chce Ci sie tego robic (zawsze troche pisania) to jest jeszcze taka mozliwosc ze podmontujesz kat. ktory chcesz udostepnic userowi do jego kat domowego za pomoca mount --bind
a dokladne wyjasnienia znajdziesz tutaj:
http://www.proftpd.org/localsite/Userguide/linked/chroot-symlinks.html
Pozdrawiam!!!
dzieki pum zczkizałtuje to ;)
dzięki pum sprawdziłem i oto mi chodziło działa idealnie !!!
pozdrawiam !
Ciesze sie zyga ze dziala, nie ma wyjscia ;)
Pozdro!!!
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00022 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00193 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.239.1' WHERE u.id=1 |
0.00091 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.239.1', 1738314353) |
0.00161 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738314053 |
0.00112 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=15374 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1421 ORDER BY posted |
0.00119 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1421 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00284 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1421 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00158 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1421 |
Total query time: 0.01167 s |