Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Który waszym zadniem jest najlepszy (ext3, xfs, jfs, ReiserFS)?
Którego używaliście i jakie macie z tego używania wspomnienia ?
Jakie mają wady i zalety ?Pytam się bo mam do zagospodarowania pare ładnych giga i mysle mógłbym wypróbowac któryś z tych fs bo jak do tej pory to miałem tylko stycznosc z ext3 fat i ntfs:]
ja uzywam ext3 obecnie jakis czas temu uzywala raiserfs na jednym z serverow ale jednak to niejest to o co hodiz moze teraz cos sie zminilo
Mamy dysk 80 GB caly w partycjach ext3
Podobno RFS jest dobry na takie rzeczy jak serwery które potrzebują szybszego dostępu do danych. Ale to tylko gdzieś przeczytałem, nie jest to informacja potwierdzona.
a z poziomu FreeBSD nie odczyta reisera
ja poszedłem o krok dalej i zapodałem na jednym z serwerów (zapasowych) reiser4 podobno ma lepsze osiągi niż reiserfs i jest bezpieczniejszy ... (małe ryzyko utraty danych). Aktualnie wszystko u mnie buja sie na reiserfs i na reiser4 , nic jeszcze mi sie nie popsuło , wiec moge powiedziec ze reiser* chodzi ok.
http://namesys.com/ tam wiedzą więcej
Uzywam xfs, jest wyraznie szybszy od ext3. Do reisera nie mam zaufania po kilku przygodach. Co do xfs to jest szybki, ma journaling. Ale jest nieco upierdliwy. Nie obsluguje zmniejszania partycji, mozna jedynie zwiekszac :) W sumie kto by chcia zmniejszac system plikow (pewnie tak pomysleli tworcy :) ). No i nie ma zadnego softu do przywracania plikow, wiec sie trzeba pilnowac. Zreszta na sieci sa testy wydajnosci, warto je przjzec przed wyborem.
Ja kiedyś używałem ext3, mój pierwszy system plików na linuksie
ale od kate d odziś korzystam tylko z raiserfs
reiserfs lub reiser4 na pewno warto mieć na parycji cache dla squida - zdecydowanie szybszy od pozostałych w "odnajdywaniu" dużej ilości małych plików
ja też miałem kiedyś gruby zgrzyt z reiserfs. mianowicie dysk się pizdnął i posypało badblockami. partycje ext3 zachowywały się normalnie, a reiserfs zdurniał dokumentnie
zostaję przy ext3
jezeli badbloki sa na obszarze danych to reiser da rade , ale jezeli trafią sie takowe na obszarze systemowym (journal , bitmap, superblock) to niestety kazdy system wymięknie. trochę wiecej o ratowaniu reiserfs http://www.namesys.com/bad-block-handling.html
Uzywam reiserfs z powodzeniem , a dzis "na produkcji" odpalilem reiser4 - idzie jak przecinak ;]
Heja
Ja mam ext3 od dobrych dwuch lat i nigdy mi się na nim nic nie zdażyło złego.
Partycje zmniejszałem, zwiększałem i pod Linuksem i pod Windowsem.
ReiserFS może i jest szybszy ale dla mnie nieodczuwalnie a ext3 ma tą przewagę, że łatwiej znaleźć progam który umożliwia odczyt partycji w tym systemie spod Windy lub MacOS
Pozdrawiam.
ReiserFS może i jest szybszy ale dla mnie nieodczuwalnie a ext3 ma tą przewagę, że łatwiej znaleźć progam który umożliwia odczyt partycji w tym systemie spod Windy[/quote]
Niestety muszę się niezgodzić z Tobą sam używam ReiserFS i bez problemu mogę korzystając z Totalcomandera z pluginem ex2fs.wfx zgrywać z tej partycji. Więc w czym problem:]
Ext2 jest strasznie mułowaty, podobnie jak jego młodszy brat Ext3, a do tego czasem są problemy z fsck.
Jfs'a nie używałem za wiele, natomiast Xfs próbowałem pare razy i nigdy nie przetrwał więcej jak 3 dni.
Imho ReiserFS rulez :] Najszybszy i najstabilniejszy sposród tych, które zdążyłem pomęczyć :]
Z Reiserem4 bym jeszcze troche poczekał :]
Niestety nie ma możliwości migracji z Ext3 na Xfs czy Reisera, jedyne co można zrobić, to starować sobie dane na inny dysk, zmienić FS i przywrócić pliki :]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00007 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00037 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.109.58' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.109.58', 1732293231) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732292931 |
0.00077 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.208.189' |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=15416 |
0.00226 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1158 ORDER BY posted |
0.00027 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1158 AND t.moved_to IS NULL |
0.00026 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00101 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1158 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1158 |
Total query time: 0.00766 s |