Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam jakiś problem z nagrywaniem DVD. Co trzeba wkompilowałem w jwjko. Polecenie cdrecord cdv=ATAPI -scanbus
wywala mi że wszystko jest ok:
Using libscg version 'schily-0.8'.
scsibus0:
0,0,0 0) *
0,1,0 1) 'HL-DT-ST' 'DVDRAM GSA-4163B' 'A102' Removable CD-ROM
0,2,0 2) *
0,3,0 3) *
0,4,0 4) *
0,5,0 5) *
0,6,0 6) *
0,7,0 7) *
zaś cdrecord -scanbus wywala mi:
[color=red]cdrecord:No such file or directory. Cannot open '/dev/pg*'. Cannot open scsi driver.[/color]
gdy dam ls /dev/pg* pokaże mi:
/dev/pg0 /dev/pg1 /dev/pg2 /dev/pg3
Wszystko wydaje sięOK a nie działa.
Poza tym:[color=red]cdrecord:No such file or directory. Cannot open '/dev/pg*'. Cannot open scsi driver.[/color]
to samo wywala przy nagrywaniu tzn. próbie nagrywania
1. jaka wersja jądra? 2.4.x czy 2.6.x?
2. skoro widzisz ją na ATAPI, to dlaczego potem próbujesz SCSI? trzymaj się jednej wersji ;) np. wsadź do środka jakąś nagraną płytę i spróbuj:
cdrecord dev=ATAPI:0,1,0 -toc
trybi?
kernel-2.4.27
cdrecord dev=ATAPI:0,1,0 -toc - chyba wszystko OK
Potem test:
cdrecord -multi dev=ATAPI:0,1,0 obraz.iso
i na końcu wywali cdrecord: Cannot write more than remaining DVD capacity.
to widzę sam budowałes jajko? proponuje przekompilować jeszcze raz i włączyć emulację SCSI.
poza tym żeby ułatwić sobie życie dopisz do /etc/default/cdrecord:
CDR_DEVICE=nagrywara
nagrywara=[color=red]ATAPI:0,1,0[/color] [color=green]-1[/color] [color=blue]32m[/color] [color=darkblue]burnfree[/color][/quote]
[color=red]urządzenie[/color] [color=green]prędkość zapisu (-1 = max)[/color] [color=blue]wielkość bufora w RAM[/color] [color=darkblue]opcje sterownika[/color]
linux regd. user #248790
to jak mam 1GB RAMU to mam wpisać 999MB?
Emulacja jest wkompilowana, ale chyba odkryłem czego nie ma, czyli i tak kompilacja mnie nie ominie. Dzięki za pomoc. Jeszcze sie zgłosze jak "się zawiesze"
kernel-2.4.27
[/quote]
Tak z ciekawości zapytam czy masz jakiś istotny powód aby korzystać z serii 2.4 przy 1 GB ramu?
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Jet to serwer w firmie - głównie samba. 2.4 -bardziej ufam starym kernelom (zaraz mnie co niektórzy wyklną - ale to wolny kraj i robie jak uważam) szczególnie przy serwerze wole mieć 2.4 . 1 GB RAM chyba nie musze tłumaczyć. A co do tego nagrywania to kiedyś mi działało na nagrywarce CD ale kopia dzienna mi się rozrosła do 2,3 GB i kupiłem nagrywarkę dvd i walcze z nią już cały dzień. Znalazłem wkońcu przyczynę którą okazało się nie wkompilowanie jednego z modułów., a mogę zająć się tym jak już wszyscy wyjdą z firmy.
Troche to poprzerabiałem, przekompilowałęm jajczysko no i :
cdrecord dev=0,0,0 -toc wywali:
Cdrecord-Clone 2.01.01a01 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2004 Jörg Schilling
NOTE: this version of cdrecord is an inofficial (modified) release of cdrecord
and thus may have bugs that are not present in the original version.
Please send bug reports and support requests to <cdrtools@packages.debian.org>.
The original author should not be bothered with problems of this version.
Using libscg version 'schily-0.8'.
Device type : Removable CD-ROM
Version : 0
Response Format: 2
Capabilities :
Vendor_info : 'HL-DT-ST'
Identifikation : 'DVDRAM GSA-4163B'
Revision : 'A102'
Device seems to be: Generic mmc2 DVD-R/DVD-RW.
Using generic SCSI-3/mmc CD/DVD driver (checks media) (mmc_cd_dvd).
Driver flags : MMC-3 SWABAUDIO BURNFREE
Supported modes: TAO PACKET SAO SAO/R96P SAO/R96R RAW/R16 RAW/R96P RAW/R96R
Czyli system rozpoznaje sprzęt.
Teraz tworze sobie jakiśobraz *.iso
potem próba nagrania
cdrecord dev=0,0,0 /home/obr.iso
A system zakręci płytą 2 x i wywali
No write mode specified
Cannot write more than remaing DVD cpacity
Jet to serwer w firmie - głównie samba. 2.4 -bardziej ufam starym kernelom (zaraz mnie co niektórzy wyklną - ale to wolny kraj i robie jak uważam) szczególnie przy serwerze wole mieć 2.4 . 1 GB RAM chyba nie musze tłumaczyć. A co do tego nagrywania to kiedyś mi działało na nagrywarce CD ale kopia dzienna mi się rozrosła do 2,3 GB i kupiłem nagrywarkę dvd i walcze z nią już cały dzień. Znalazłem wkońcu przyczynę którą okazało się nie wkompilowanie jednego z modułów., a mogę zająć się tym jak już wszyscy wyjdą z firmy.[/quote]Na pewno nikt cię nie wyklnie. :] Wielu lludzi nie ufa obecjen linii stabilnej. Bartek Feński "Fenio" przesiadł się na ostatnio na 0.6.x bo chciał żeby jego kabel od kom. był obsługiwany. Wcale nie był zadowolony z konieczności przesiadki. A Fenio to przecież deweloper Debiana. :]
Już wszystko działa a do robienia kopi użyłem (to tak może siekiedyś przeda):
http://wiki.wonder.pl/index.php/DebianWoodyNagrywanieDVD
co trzeba zrobic z tym fantem??
http://members.lycos.co.uk/crossoffice/drdrw.jpg
wczesniej moglem nagrywac a po ponowynej reinstalacji systemu lipa :|
Ja nie mam x-ów i kopie robie z konsoli.
zainstaluj:
apt-get install mkisofs dvd+rw-tools
potemgrowisofs -Z /dev/scd0 -R -J -pad -v /home/kopie/05-05-13
i wszystko
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.58.211.135' WHERE u.id=1 |
0.00058 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.58.211.135', 1738314035) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738313735 |
0.00058 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.133.160.239' |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.142.55.62' |
0.00061 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=15503 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1857 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1857 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00096 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1857 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1857 |
Total query time: 0.00676 s |