Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam sobie mały problem z plikiem *.mdb bazy płatnika. Jest on umieszczony w sieci na sambie a problem w tym że jak chodziło to na lokalnym dysku działało to w miaręszybko a na zdalnym działa bardzo powoli. Plik ma około 600 MB wiem że to znany problem ale może zna ktoś rozwiązanie czy da sięt oprzeskoczyć w jakiś sposób. Może SQL-owa baza ale wiem że płatnik jest przystosowany do MSDE a czegoś takiego w limnuxie nie ma.
[s]Puki[/s] Póki co nie nie ma szans na coś innego niż MS Sql. A obecną bazę trzymasz w sieci lokalnej firmy czy całkiem na zewnątrz?
Edit
Jedyne co mi się nasuwa to instalacja virtualki xp-ka + MS Sql Expres edition (darmowa wersja obsługująca bazy do 4 GB) na serwerze z Linuksem.
Ewentualnie wykupienie hostingu bazy danych, Ale taniej wyjdzie postawić wirtualkę.
A czy archiwizowałeś stare wpisy aby odchudzić obecną bazę? warto to zrobić.
Ostatnio edytowany przez czadman (2010-10-05 10:54:52)
Z tego co mi się obiło o uszy, to chyba można zmigrować bazę do MySQL, ale musiałbyś poszukać w necie.
Druga sprawa, że niestety pliki silnika JET mają to do siebie, że dość często sobie "puchną".
Jeszcze można by ją uruchomić pod jakimś MS Access-em i zoptymalizować.
Nie MySQL a MS SQL 2008 ;-), ale cena powala na kolana..., pewnie dałoby się pod darmowym MS SQL Server 2008 Express Edition, ale co z tego jak win only...
Ostatnio edytowany przez andreq (2010-10-05 20:51:27)
pisałem do serwisu programu i napisali mi tak:
Witam.
Program Płatnik współpracuje jedynie z bazami danych MS Access i MS SQL.
Nie współpracuje z żadnymi systemami opartymi na systemach Linux.
Może rozwiązaniem jest użycie MS SQL Server 2005 Express Edition, który dodany jest do najnowszej wersji programu Płatnik?
Baza MS Access o wielkości 140MB nie będzie pracować szybciej i wydajniej, gdyż przy rozmiarze bazy danych powyżej 50MB i przynajmniej 2 użytkownikach sugerujemy przejście na format MS SQL
Pozdrawiam
Serwis Programu Płatnika"
czyli jedynie można zrobić wirtuala - podumam i podejmę decyzję
Ostatnio edytowany przez guzzi (2010-10-06 11:15:28)
Pamietaj że na wirtuala musisz mieć też licencje.
Jeśli zależy Ci na kosztach możesz kupić używany komputer np dell z systemem operacyjnym za ok 250-300zł i na tym postawić mssql:)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.12.148.180' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.12.148.180', 1732318743) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732318443 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=155146 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=17459 ORDER BY posted |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17459 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00271 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17459 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00097 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17459 |
Total query time: 0.00726 s |