Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-11-02 21:51:14

paladyn - Użytkownik

paladyn
Użytkownik

NIS + autofs Nie montuje katalogów domowych [SOLVED]

Witam.

Mam problem z konfiguracją w/w usług na debianie 5.06. [s]Puki[/s] Póki co działa tylko logowanie przez sieć natomiast montowanie katalogu domowego nie.

Na serwerze mam zainstalowane: NIS(server) + nfs server. Server nfs działa prawidłowo gdyż może ręcznie montować katalog na kliencie z servera. NIS również wydaje się ok, bo z klienta mogę się logować na konta użytkowników znajdujących się na serwerze.

Na kliencie mam zainstalowane NIS(client) + autofs

konfiguracja autofs wygląda tak:

plik /etc/auto.master
[b]
/home   /etc/auto.home[/b]

plik /etc/auto.home

[b]* 192.168.1.4:/home/&[/b]

Niestety w/w konfiguracja nie działa. Mam również książkę 100 sposobów linux server i nie stety poradnik tam zawarty jest do niczego. Opis wogóle nie działa

Czy ktoś może orientuje się czy powinien być zainstalowany autofs na serwerze? Znalazłem kilka poradników na internecie gdzie kazali go zainstalować.

Jeśli kto kolwiek ma jakieś sugestie to chętnie je przeczytam

[color=red]czadman:Puki to po fińsku "ubrany". :)[/color]

Ostatnio edytowany przez paladyn (2010-11-08 18:56:41)

#2  2010-11-03 21:22:15

paladyn - Użytkownik

paladyn
Użytkownik

Re: NIS + autofs Nie montuje katalogów domowych [SOLVED]

Nikt nie ma informacji na temat w/w zagadnienia ? W internecie strasznie ciężko znaleść spójne informacje, stąd zależy mi na odpowiedziach z forum

#3  2010-11-04 06:46:12

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Autofs na serwerze nie jest do niczego potrzebny, służy do montowania zdalnych fs przez klienty. Wg tego: http://www.linuxhomenetworking.com/wiki/index.php/Quick_HOWTO_:_Ch30_:_Configuring_NIS , podane są trochę inne konfigi (dodany timeout i podany rodzaj fs wraz z opcjami montowania - IP zmieniłem na Twoje). Mount montuje Ci fs bez podania typu?, bo sądzę, że właśnie brak wpisu dot. typu fs powoduje, że automount nie montuje.

Kod:

#/etc/auto.master
/home      /etc/auto.home --timeout 600

Kod:

#/etc/auto.home
*   -fstype=nfs,soft,intr,rsize=8192,wsize=8192,nosuid,tcp 192.168.1.4:/home/&

#4  2010-11-04 18:28:55

paladyn - Użytkownik

paladyn
Użytkownik

Użyłem konfiguracji którą podałeś, ale nadal nie działa.

Natomiast status autofs wygląda tak:

Kod:

debian-PDC:/home/tomek# /etc/init.d/autofs status
Configured Mount Points:
------------------------
/usr/sbin/automount --timeout=300 /home file /etc/auto.home 

Active Mount Points:
--------------------
debian-PDC:/home/tomek#

Może trzeba jeszcze coś innego zmodyfikować ?

#5  2010-11-04 20:07:26

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

W logach nie ma nic dot autofs? Wklej /etc/exports to w jaki sposób "ręcznie" montujesz home.

#6  2010-11-04 20:25:22

paladyn - Użytkownik

paladyn
Użytkownik

Na serwerze /etc/exports wygląda tak:

Kod:

/home/ *(rw,subtree_check,sync)

Natomiast na kliencie montowałem poprzez dopisane do fstab zasobu nfs. W tej chwili nie mam dostępu do kompa"klient", natomiast jest to nie istotne co tam jest. Katalog montowany przez fstab działa jak nalezy, natomiast autofs nie jest w stanie montowac katalogu domowego.

Może nis potrzebuje dodatkowej konfiguracji do pracy z autofs?

Edit:

Natomiast w logach nic nie ma, ponieważ autofs nie zwraca żadnych błędów. Kompletnie nic.

Ostatnio edytowany przez paladyn (2010-11-04 20:27:41)

#7  2010-11-06 19:17:13

paladyn - Użytkownik

paladyn
Użytkownik

Nikt nie ma żadnego pomysłu ?

btw Co jest lepsze NIS czy LDAP ? Nigdzie nie można znaleźć porównania tych usług. W LDAP też używa się autofs do montowania katalogów domowych ?

#8  2010-11-07 07:35:27

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Wrócę do logów autofs, jak masz autofs5 to w /etc/default/autofs powinieneś mieć parametr LOGGING: ustaw go na verbose lub nawet na debug i zobacz co bedzie w logach

W /usr/share/doc/autofs/examples/ jest skrypt auto.net spróbuj go uruchomić - może coś też wypisze.

Bez jakichkolwiek informacji trudno zgadnąć dlaczego u Ciebie nie działa automount, chociaż NIS i NFS chodzą.

[i]Co jest lepsze NIS czy LDAP? Trochę mylisz pojęcia, zarówno NIS i LDAP dostarczają sposobu na centralne przechowywanie danych o użytkownikach (w sensie zastąpienia lokalnych plików passwd group), z tym, że NIS potrafi tylko to, natomiast LDAP w działaniu jest bardzo podobny do bazy danych, może przechowywać praktycznie dowolne informacje, począwszy od danych niezbędnych do zalogowania się do systemu, poprzez np. numery telefonów, e-maile, wszystko co sobie wcześniej zdefiniujesz.

To nie NIS i LDAP używają autofs, tylko raczej odwrotnie.[/i]

#9  2010-11-07 11:26:52

paladyn - Użytkownik

paladyn
Użytkownik

W logach nadal nic nie ma. Natomiast doszedlem do ciekawej rzeczy, a mianowicie autofs jest w stanie montowac katalogi domowe, ale [b]tylko do pustego katalogu[/b]. Dlatego nie chciał montować do /home ponieważ miałem tam swój lokalny katalog domowy. Jeśli zrobie użytkownika z katalogiem domowm np /home/nis/user1, to na kliencie bez problemu go zamontuje do /home/nis/user1, bo katalog jest pusty.

Dało by się jakoś pominąć sprawdzanie przez autofs czy katalog jest pusty ? Może jest jakiś przełącznik[b] force[/b] który będzie montował na siłę we wskazane miejsce ?

#10  2010-11-07 11:47:17

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Musisz poszukać czy czegoś takiego nie ma w /etc/default/autofs, i w stronach man do automount.

Nie rozumiem tylko czemu przechowujesz dane użytkownika na lokalnym komputerze, jak autoryzujesz go na serwerzei montujesz katalog domowe przez nfs z tego serwera?

Nie montowanie przez automount do nie pustego katalogu, jest może swego rodzaju "zabezpieczeniem" aby sobie nic nie pokombinować, bo normalnie mount przesłania zawartością zamontowanego zasobu wszystko to co jest w katalogu do którego montuje ten zasób.

#11  2010-11-07 12:24:36

paladyn - Użytkownik

paladyn
Użytkownik

Dlatego montuje do katalogu domowego bo chciałem mieć coś na wzór windowsa. Gdzie mogę przy logowaniu wybrać domena lub lokalnie. Jednak co mnie zaintrygowało, to to że autofs po wylogowywaniu się nadal zostawia zasób zamontowany. Stąd mam pytanie co tak naprawdę daje mi autofs skro mogę wpisać montowanie do fstab i święto. Póki co autofs według mojej wiedzy działa tak samo

Ostatnio edytowany przez paladyn (2010-11-07 13:50:36)

#12  2010-11-07 17:31:09

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Co daje autofs? Po prostu po "wejściu" w odpowiedni katalog, autofs mountuje do niego automatycznie odpowiedni zasób, a po jego opuszczeniu i upływie czasu określonego w zmiennej [i]timeout[/i] automatycznie odmontowuje (domyślnie chyba 300 s). Systemy plików określone w fstab, są montowane przy starcie systemu i odmontowywane przy zamykaniu. I to jest główna różnica (celowo pominąłem kolumny dump i pass w fstab).

#13  2010-11-07 17:44:03

paladyn - Użytkownik

paladyn
Użytkownik

Tego nie wiedziałem, a to istotna informacja. A orientujesz się może czy do NIS można dołożyć Kerberos ?

#14  2010-11-08 16:31:26

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Szczerze pisząc, nie wiem...

#15  2010-11-08 18:56:18

paladyn - Użytkownik

paladyn
Użytkownik

Ok dzięki za wszystkie informacje. Temat zamykam i dodaje solved