Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
To mój pierwszy post na tym forum zatem witam wszystkich.
Sprawa wygląda tak, mam zintegrowaną karte dźwiękową NVidia nForce2 a chip karty to: Realtek ALC650F. Jeżeli odpale Skype normalnie poleceniem Skype to działa pięknie moge pogadać, zero przerwań zero opóźnień. Problem zaczyna się po zakończeniu rozmowy, wykonanie kolejnej jest niemożliwe gdyż urządzenie jest zajęte to samo jeżeli jest włączona jaka kolwiek inna aplikacja korzystająca z kart dźwiękowej (xmms, amarok, kadu). No i w sumie to normalne bo Skype ALSY nieobsługuje więc, jak wyczytałem, konieczna jest emulacja OSS.
I tutaj też problem wydaje polecenie
aoss skype
no i Skype się odpala moge uruchomić xmms itp ale w Skype wykomuje test echo to nic nie słysze, z kumplem raz gadałem(a raczej łączyłem się) normalnie dzwoni łączy się, rozmowa leci ale nic nie słychać tak jakby było gdzieś coś wyciszone. Tylko co? Czasami słysze dźwięk odkładanej słuchawki przy rozłanczaniu. Konsola nie zwraca żadnego błędu, że urządzenie zajęte albo błąd odczytu nic zero:(
System to Debian Sarge jajko to 2.6.13.4 skompilowałem z ALSA, dźwięk wszędziedziała mi bez problemów, również nagrywanie i mikrofon (np. test w kadu).
Możliwe jest też odpalenie Skype przy użyciu ARTS
artsdsp -m ./skype
Wtedy jest ok działają jednocześnie dźwięk w innych aplikacjach i dźwięki systemowe, przez Skype można pogadać, tylko że są duże opóźnienie i mija się to z celem, a raz nawet mnie rozłączyło.
Czy miał ktoś podobny problem albo zna rozwiązanie, będe wdzięczny za pomoc lub jakiekolwiek wskazówki. Znalazłem gdzieś informacje żeby porzucić zintegrowaną karte i kupić sobie nową, ale co by to było za wyzwanie :D
Witam.
Skoro lubisz wyzwania to podam Ci dwa sposoby na używanie skype razem z serwerem jackd, zaznaczę, że nie próbowałem żadnego z nich więc nie daję gwarancji, ale chyba będę musiał spróbować, ponieważ także mam problemy ze skype.
http://twistedlittlegnome.com/Podcasting/Podcasting-HOW-TOs/Using-Skype-and-Jackd-on-Linux.html
http://alsa.opensrc.org/JACK
Zanim zaczniesz to polecam załatanie jądra tym:
http://tapas.affenbande.org/?page_id=6
i zainstalowanie modułu realtime-lsm (jest w repozytoriach)
Można co nieco z karty wyciągnąć. :)
Jak będzie Ci się chciało kombinować to powodzenia.
Pozdrawiam.
Hmm nie wiem czy to na moje siły :D
Jeżeli jednak nikt nie zna innego rozwiązania to chyba będe musiał znaleźć troche wolnego czasu i spróbować, bo wyłanczanie wszystkiego żeby pogadać przez Skype jest troche irytujące :(
Dzięki za odpowiedź i wskazówki.
Hmm nie wiem czy to na moje siły :D
Jeżeli jednak nikt nie zna innego rozwiązania to chyba będe musiał znaleźć troche wolnego czasu i spróbować, bo wyłanczanie wszystkiego żeby pogadać przez Skype jest troche irytujące :(
Dzięki za odpowiedź i wskazówki.[/quote]
Tak naprawdę to nie ma potrzeby nakładania łaty i instalowania modułu, ale z jackeim (:)) możesz pokombinować. Ja mam trochę fisia na punkcie jakości dżiwięku więc się pobawiłem. :D
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
A ja mam taki oto problem:
volume_adjust: SOUND_MIXER_WRITE_IGAIN failed: Zły argument read error, res = 608 , handle = 35
Niby mnie słychać, ale b. cicho. Kolega określil to mianem dmuchania, więc... Nie wiem w czym problem. Bawiłem się Mixerem i mi udało się odaplić głos, ale cichy.
A to pojawia się po zakończeniu rozmowy.
/dev/dsp-1: Urządzenie lub zasoby są zajęte
Time (s) | Query |
---|---|
0.00020 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00168 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.148.76' WHERE u.id=1 |
0.00129 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.148.76', 1732567573) |
0.00060 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732567273 |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=15893 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1927 ORDER BY posted |
0.00066 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1927 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00159 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1927 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1927 |
Total query time: 0.00784 s |