Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ogólnie to z tego co się ze znajomymi rozmawia to zazwyczaj jest tak, że jak się coś na dachu zostawi to się potem o tym zapomina. Jedna taka wpadka ale nauczka na całe życie.
Padł serwer. na dzień dobry zaczął wyświetlać VKD error :D WTF? rozebraliśmy maszyne na części pierwsze. Pozamienialiśmy podzespoły - dalej serwer nie działa mimo że na klonie (ta sama konfiguracja) wszystko śmigało. Rozwiązanie bylło proste :) Wymieńić klawiaturę ;) zajeło nam to prawie tydzień ;)
Odkurzyłem starą Diorkę którą kupiłem za ok. 80zł czy tam stówkę. No i też kupiłem jakieś tam GDN 20/60i podłączam to tak 2 razy równolegne i odpalam wzmacnacz działa ok. daje głośniej i bum ogień z obudowy a ja za głowe się złapałem i odkręcam obudowe (bez odłączenia z gniazdka) O.o mierze napęcia na kondesatorach i tranach różnicowych wszystko działa.
I co padło, no oczywiście tranzysotry końcowe... Nie można się dziwić podłączyłem głośnik który miał 4Om do wzmacniacza 8Om. Na prawde to on miał 8Om ale przez łączenie równoległe...
Ostatnio edytowany przez womperm (2013-02-21 22:35:27)
tak to jest, jak się rozkręca gałkę na maksa :P
No co ty, tam nawet gałki nie ma :D Jest coś potecjometropodobne, odkręciłem na ok. powołe, jak coś.
do połowy? no to szybko poszły...
Sie nie dziw, jak podłączenie równolegle daje 4Om, natomiast wzmacniacz jest przystosowany do pracy z 8Omowymi kolumnami.
wpisałem w konsoli tak
szutdołn -r now
jestem cool
Pamiętacie takie stare wzmacniacze estradowe Eltron?
Znalazłem (ale nie dziś, kieedyś), ładą sztukę trzydziestkę obok śmietnika.
Potem go do domu i podłączyłem, membrana głośnika jakoś się tak dziwnie uniosła.
Hmm, potem pomyślałem że to tranzystory końcowe (jak jak było z diorą), po wlutowaniu
Bum, tranzystory spalone - płytka przedwzmacniacza była podłączona chyba po pijaku...
A pamiętam że jej nie ruszałem ;)
Ostatnio edytowany przez womperm (2011-03-25 16:02:58)
[quote=Ryszard]wpisałem w konsoli tak
szutdołn -r now
jestem cool[/quote]
[url=http://img690.imageshack.us/img690/2381/megafacepalm.png]wow :)[/url]
@broda - widać żeś nowy ;)
Ostatnio edytowany przez winnetou (2011-03-26 12:05:36)
[quote=czadman][quote=Bodzio][quote=diabolic]Skoro już odświeżone to i ja dopiszę. Swego czasu jak mieszkałem jeszcze w akademiku w którym stał jeden z moich stacjonarnych kompów zachciało mi się wziąć dysk 512 DB do chaty aby mieć co w chacie oglądać na weekendzie. Dodam do tego, że niedawno został kupiony nie miał nawet 2 miechów. No i zadowolony idę z nim i jeszcze paroma rzeczami do auta, a że nie było już rąk żeby otworzyć auto zostawiłem go na dachu. Pech chciał, że w tym momencie zadzwoniła jeszcze znajoma. Po skończonej rozmowie wsiadłem do auta i pojechałem. Po jakiś 5 km jazdy nagle słyszę, że coś walnęło mi w auto, patrzę w lusterko a w nim widzę że coś się z tyłu roz****** na kawałki. Z początku myślałem że coś może mi z auta odpadło dopiero po chwili się zorientowałem że to poleciał dysk ;/. Nie było już co z niego zbierać przy tej prędkości dosłownie się rozwalił w mak. A jaki struty wtedy do chaty wracałem no i oczywiście niedawno wydane kilka stów poszło w pi***, A do tego nowy trzeba było sobie kupić ;/ Do dziś za to mnie mało szlak jasny nie trafi ;/[/quote]
Bracie :) - mnie nie pobijesz. To było 30 lat temu, rozmawiałęm z moim dyrektorem i położyłęm papiery na dachu. Potem wsiadłem i pojechałem.
Jak dojechałem do banku to zorientowałęm się że m.in wyparowała książeczka czekowa z czekami podpisanymi "in blanco"
Skończyło się na krupniku dla znalazcy - inni ludzie wtedy byli. Pamiętaj, że wtedy krupnik był dostępny tylko za dolary :)[/quote]
W analogiczny sposób rozstałem się ze swoim pierwszym telefonem komórkowym. Na stacji benzynowej chciałem rozebrać kurtkę, wysiadłem z auta, wyciągnąłem telefon z kurtki, położyłem go na dachu, ściągnąłem kurtkę i włożyłem do auta. Wsiadłem i pojechałem. Telefonu szukałem 200 km dalej u celu podróży i zajarzyłem, że zostawiłem go na dachu auta. :)[/quote]
Wysiadłem z lotniska oprócz walizki w podręcznym plecaku laptop, zegarek, telefon, portfel i jeszcze inne drogocenne rzeczy. Czekałem na samochód. Plecak oparłem o drzewo a na walizce siedziałem. Samochód podjechał, wpakowałem walizkę do bagaja, pogadałem i wracam do domu. Pod domem wypakowuje się ale coś mi mało rzeczy :) Został plecak pod drzewem. Pamiętam, że wtedy przybyłem najszybciej w życiu taki odcinek samochodem ;) Pod drzewem nie było już plecaka, zmartwiony idę się przejść na lotnisko, informacja, cokolwiek. Po drodze mijam kolesia z żoną, dzieckiem i moim plecakiem w ręku. Powiedzieli, że właśnie chcieli zanieść obsłudze lotniska. Fajni do tego stopnia, że nawet nie chcieli ode mnie znaleźnego, pomimo tego, że im wciskałem w ręce :)
* Zalogowany jako lofdarx
* Ostatnia wizyta: 2009-05-04 21:28:54
Co tu więcej powiedzieć :)
Pozdrawiam i witam wszystkich
standardowa procedura odzyskiwania lilo za pomocą debiana live, po nieudanej próbie zainstalowania jajca (czegoś tam nie wkompilowałem):
mkdir /resc
mount /dev/sda1 /resc
chroot /resc
lilo
- jakis tam error, że nie ma sda. no to robimy sda:
mknod /dev/sda b 0 8
- ale dupa, powinno być b 8 0, jak to teraz poprawić? nadpisać się nie da, nie ma rmnod ;) no to daję:
rm /dev/sda
- zadziałało :)
na szczęście testdisk bardzo szybko odzyskał tablicę partycji, wszystkie systemy plików nienaruszone. uff
Instalowałem ostatnio Archa na lapku, robiłem wszystko jak zawsze, dodałem sobie użytkownika. Nie działała jedynie regulacja podświetlenia i nie miałem opcji zamykania systemu w kde.
Męczę się, przeszukuję internet w poszukiwaniu rozwiązania, instaluję jakieś cuda wianki itd. Po paru godzinach i kilkunastu rebootach przypomniałem sobie o grupie "power" ....
Inna ciekawsza akcja, byłem przyzwyczajony do stacjonarnego kompa, po zakupie lapka stał on na tym samym biurku co PC. Kumpel przyniósł jakiś dysk USB, ale o dziwo laptop go nie wykrywał. Ani fdisk, ani lsusb nic nie pokazywało. Wyjmuję, wkładam, nic, ciągle nic nie wykrywa.
Okazało się, że wkładałem kabel do usb w ... stacjonarnym kompie :)
Ostatnio edytowany przez Marvell (2011-09-25 14:49:01)
Nie wiem czy moje jest śmieszne, czy nie - sami ocenicie
Siedziałem na Wirtualnej Maszynie siedząc nad IntinteOS 1.0 (chyba), dograłem unrar-free i zacząłem go testować, jednak same problemy były, ARK się wykraczał, MC nie był w stanie rozpakować itd. To dalej testowałem, może coś się da zrobić, uruchamiam ARK'a i nagle jeb - Cały prąd w bloku wysiadł, a ja takie "o kur**" :D, coś w elektrowni się stało w momencie ładowania ark'a i myślałem, że to moja sprawka :)
Fervi
hahaha, spoko :D o taką panikę posądzałabym siebie, ale nie faceta ;-)
Jako, że może czas odświeżyć temat ... :D
U nas na Matematyce na Studiach robiliśmy zadania, jeśli się nie mylę z funkcji kwadratowej (lol). No i zrobiłem w 1 lub 2 minuty, czekam, reszta robi ... robi ...
Skończyli i gościu się zapytał, czy mi tak samo wyszło, a ja do niego, że prawie dobrze, ale [b]końcówkę zwaliłem[/b] [Koniec zadania źle zrobiłem :D]
Jak o tym myślę :D
Fervi
Ja tylko widzę Toolbar Debiana, to szit? :)
Fervi
uuuuuuuuuu I już po prawach na forum ;)
Przypomniała mi się pewna wpadka - pomyliłem pola w mailu, zamiast UDW, wkleiłem DO :) Nikt się nie czepiał, a zauważyłem sam, gdy drugi raz maila wysyłałem. Oczywiście wpadka tym większa, że polityka dostępu do danych kontaktowych w trakcie organizacji eventu była taka, że tylko ja wiedziałem co i do kogo było napisane, od samego początku. No i za x-nastym mailem wspólnym, x-dziesiątym mailem prywatnym, mogłem się machnąć.
Zalogowałem się po to, by coś oznajmić, com wpisał, bo akurat mi się katalog ~ wygenerował, więc w myśl tego, chciałem go usunąć, i zrobiłem [b]rm ~[/b]... wczorajszy dzień skończy się jutro. A najbardziej mi zależy na 1% danych z tych wszystkich co się właśnie skończyły odzyskiwać. Notatki z wykładów plus notatki szalenie ważne...
Nie uda mi się ich znaleźć, a extun.. nie daje rady, zaś photorec wypluł za dużo i.. nie idzie tego łatwo sparsować.
Ostatnio edytowany przez paoolo (2012-03-30 04:12:08)
Heh, dlatego drogi Paolciu ja jestem zwolenniczką notowania za pomocą długopisu i kartki. Po całym roku mam teczki wypchane kartkami i zeszyty pobazgrane od dechy do dechy ale za to nie tracę danych :D no chyba że pozyczę i zapomnę komu. Po każdym semestrze kartki lądują na podłodze pokoju, siadam wśród nich po turecku i segreguję na te które zawierają wiedzę która może się jeszcze przydać kiedyś w życiu i na te które można wyrzucić/oddać koledze z niższego roku. :)
Czynnik ludzki zawodzi, a komputerom nie ufam jak psom ;P
[b]Trin[/b] te najważniejsze rzeczy to ja mam w głowie. Zaś faktem jest, notatki na kartce cenna rzecz, ale po x-setnej stronie wykładów, gdzie tempo zapisywania notatek powodowała, że ich zapisywanie traciło sens pomyślałem o przesiadce na pisania na komputerze. W ciągu tygodnia wyszło blisko 1k linijek notatek, po dwa zdania złożone.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00119 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.97.229' WHERE u.id=1 |
0.00081 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.97.229', 1732290684) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732290384 |
0.00081 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='66.249.66.73' |
0.00020 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=159304 |
0.00025 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=225 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=225 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00385 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=225 ORDER BY p.id LIMIT 275,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=225 |
Total query time: 0.00904 s |