Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Proszę o pomoc w takiej sprawie ; pomimo iż różne pakiety potrzebne do kopiowania zdjęć z komórki na komputer mam zainstalowane ; blueman,bluedevil, obexftp,obexfs
Komórka i system widzą się wzajemnie .
Pomimo to w momencie rozpoczęcia kopiowania pliku z komórki na ubuntu
telefon wyświetla BLĄD TRANSFERU i kopiowanie zostaje przerwane .
Jak rozwiązać ten problem
Z góry dzięki za pomoc .
Bez jakichkolwiek logów to będą czary mary.
Jeśli używasz gnome-bluetoth to pewno masz wyłączone odbieranie plików.
Uruchom
bluetooth-properties
następnie naciśnij przycisk "odbierz pliki" i skonfiguruj tam odbieranie.
Dałem polecenie bluetooth-properties i rezultat jest taki jak na dołączonym obrazku ;
[url=http://img822.imageshack.us/i/brakwspoldzieleniapliko.jpg/][img]http://img822.imageshack.us/img822/1431/brakwspoldzieleniapliko.th.jpg[/img][/url]
Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]
Tak jak pisał ilin jeśli nie podasz więcej szczegółów odnośnie Twojej konfiguracji to będzie to wróżenie z fusów.
Ze screenu wnioskuje że nie używasz Gnome. Wygląda to jak KDE.
Czego używasz do obsługi bluetooth?
Ubuntu mam zainstalowane w wersji "ultimate-gamers-edition-2.8"
Więc mam i KDE i GNOME , używam naprzemiennie obu tych środowisk .
Na KDE jest ikonka bluedevil -a a na GNOME ikonka "aplet-bluetooth" i jest też ikonka blueman-a .
Do niedawna używałem "ultimate-edition" w wersji 2.6 czyli bazującej na poprzednim ubuntu 10.04 i nie było problemów .
A mój dongiel bluetoth na USB to jest ;
Bus 005 Device 003: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetoot
Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2010-12-17 15:59:36)
Możesz skompilować jądro. Być może w twoim brak jakiegoś głupiego modulu... Możesz też zainstalować wszystko z nazwą bluetooth, lub też upgrade'ować to co masz... Jak widzę to "Współdzielenie osobistych plików" to przychodzi mi na myśl [b]shares-admin[/b], lecz to jest do udostępniania plików w sieci, więc szczerze wątpię że to coś jest powiązanego...
Ale spróbuj wklepać polecenie
shares-admin
Jak się nie uruchomi, zainstaluj sambe...
Nie wiem co może być nie tak. Po prostu sobie gdybam :) Możesz też pominąć ten post ;D
Pozdrawiam
tez nie wiem zobacz po kablu usb lub luknij na forum http://www.ultimateeditionoz.com/forum/index.php?sid=b2f6b81d7e79c6b291edae7296b8cb90
No więc użyłem szukajki i znalazłem rozwiązanie ;
doinstalowałem pakiety ; gnome-user-share i apache.bin.
I już jest wszystko dobrze .
Czyli jest SOLVED.
Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2010-12-17 18:05:26)
Skoro solved to edytuj pierwszego posta dodając do tytułu, [SOLVED]
Przed chwilą chciałem edytować tytuł i dodać solved ale tam jest chyba ograniczenie ilości liter w tytule i można dać tylko sol
Można można.
Wystarczyło zbędne litery wyrzucić :)
Ale pozostał 1 problem ; aby skoipiować zdjęcia z komórki muszę wylogować się z KDE i wejść na GNOME . Tak to jest jak jest kilka środowisk graficznych zamiast jednego ale dopracowanego
Pod kde tez jest pewnie jakiś program do obsługi bluetootha.
adam@debian:~$ aptitude show kdebluetooth Pakiet: kdebluetooth Nowy: tak Stan: niezainstalowany Wersja: 1:1.0~rc3-2 Priorytet: opcjonalny Sekcja: kde Opiekun: Debian KDE Extras Team <pkg-kde-extras@lists.alioth.debian.org> Rozmiar rozpakowanego: 12,3 k Wymaga: bluedevil Opis: dummy transition package for kdebluetooth to bluedevil This is a dummy package to help on the transition from kdebluetooth to bluedevil. You can safely remove it if you want. It can also be removed from the Debian package once squeeze is released. Strona domowa: http://gitorious.org/bluedevil
Odpalenie tamtego gnomowego w kde nie działa ?
darek@darek-JV71TR:~$ sudo apt-get install kdebluetooth [sudo] password for darek: Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Pakiet kdebluetooth nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet. Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł. E: Package 'kdebluetooth' has no installation candidate darek@darek-JV71TR:~$
Taki mam rezultat
To się szuka jaki pakiet go zastępuje za pomocą aptitude show
W debianie Squeezee jest
root@debian:/home/adam# aptitude install kdebluetooth -s Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: bluedevil{a} bluez{a} kdebluetooth libbluedevil1{a} libcap-ng0{a} libopenobex1{a} obex-data-server{a} obexd-client{a} 0 pakietów aktualizowanych, 8 instalowanych, 0 do usunięcia i 1 nie aktualizowanych. Do pobrania 1018 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 3355 kB. Kontynuować? [T/n/?] y Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
ZAinstalowałem ten BLUEDEVIL .
Ale to nic nie pomogło .
Nadal telefon szybko anuluje kopiowanie pliku po jego rozpoczęciu. A na GNOME jest prawidłowo .
No a zainstalowanie tego kdebluetooth jak radzi ilin?
kdebluetooth bluedevila jak zależność zainstaluje
No ale spróbować nie wadzi :) różnie to 'magie' na ubuntu widziałem :p
azhag@laptop ~ % apt-cache show kdebluetooth | grep Depends Depends: bluedevil
żadna „magia”
Nie o to mi chodziło ale nie ważne.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00101 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.129.67.248' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.129.67.248', 1732360385) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732360085 |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=161619 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=17939 ORDER BY posted |
0.00043 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=17939 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00110 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=17939 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=17939 |
Total query time: 0.00509 s |