Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam taki mały problem chce zmienić domyślny menadżer nautilus na pobranego dolphina czy jakiegoś innego chodzi mi o to jakim poleceniem go zmienić wywołałem polecenie
sudo update-alternatives --all
ale nie znalazłem tam nic co by się tyczyło menadżera plików
Tego raczej w ustawieniach danego użytkownika szukać...
może to:
gconf-editor => /desktop/gnome/applications/component_viewer/exec
i wpisać tam inny zamiast nautilusa...
Jak wpisałem polecenie twoje to mi się pojawiło że nie ma takiego pliku lub katalogu a z koleji polecenie
gconftool-2 --type string --set /desktop/gnome/session/required_components/filemanager dolphin
zwraca
Błąd przy ustawianiu wartości: Failed to contact configuration server; the most common cause is a missing or misconfigured D-Bus session bus daemon. See http://projects.gnome.org/gconf/ for information. (Details - 1: Nie można uzyskać połączenia z sesją: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.)
To nie było polecenie do wpisania. :) Po prostu odpal [tt]gconf-editor[/tt] z poziomu normalnego użytkownika, wyklikaj tę ścieżkę:
/desktop/gnome/applications/component_viewer/exec
i tam gdzie masz [i]nautilus %s[/i] wpisz zamiast [i]nautilus[/i] inny...
No zmieniłem wpisałem dolphin %s i co teraz mam ponownie uruchomić komputer. Czy dobrze wpisałem?
Ostatnio edytowany przez aen (2011-01-23 20:46:36)
Powinno wystarczyć przelogowanie się na tym użytkowniku... jeżeli to w ogóle ma zadziałać. ;)
Wylogowałem sie i ponownie zalogowałem ale ten nautilus dalej jest. Może trzeba te konfiguracje odświeżyć. Coś jest nie tak teraz menu kontekstowe na pulpicie sie nie wyświetla i ikon nie ma sama tapeta
Ostatnio edytowany przez aen (2011-01-23 20:53:44)
A jak Ty to sprawdzasz i czego właściwie oczekujesz? Bo może my tu nie prawimy dokładnie o tym samym... Ja jak zmieniłem tam na [i]pcmanfm[/i], to teraz po odpaleniu [tt]narzędzia systemowe => przeglądarka plików[/tt] uruchamia mi się [i]pcmanfm[/i]. :)
Jak to sprawdzam otóż tak wylogowałem się z konta użytkownika i znikły mi ikony może źle że wybrałem dolphina ponieważ on jest domyślnym dla KDE menadżerem?
Edit powróciłem do tego co było i ikony na pulpicie się ukazały
Ostatnio edytowany przez aen (2011-01-26 00:05:07)
[quote=aen]znikły mi ikony[/quote]
Czyli chyba zadziałało, bo za wyświetlanie pulpitu (ikony i klikanie na nim) odpowiada w GNOME nautilus.
Może faktycznie ten dolphin nie bardzo tu pasuje...
No jak widać nie pasuje a jakiś inny ?
A co jest właściwie nie tak z nautilusem? Ja na niego nie narzekam...
Wspomniany [deb]pcmanfm[/deb] możesz sprawdzić.
Nautilus co z nim nie tak http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18036 jakby to powiedzieć w pliku fstab musi być partycja NTFS zamontowana w /media zamiast w folderze /mnt w temacie który podałem jest opisane zastanawia mnie dlaczego dolphin montuje nautilus się tego czepia wyraźnie
A co za różnica dla Ciebie ,że akurat musi być w /mnt a nie w /media ?
Właściwie to żadnej różnicy nie ma tylko zwracam uwage że tylko ten menadżer tak ma, ale czy przypadkiem w folderze media nie są montowane pendrive'y i cd rom i inne urządzenia ??
Ostatnio edytowany przez aen (2011-01-23 21:39:50)
Są i co z tego.Wszystko w jednym miejscu.
Co więcej wcale dany wolumin nie musi być we fstabie dopisany a montuje sie automatycznie.
Tyle że w przypadku partycji do jego zamontowania na klikniecie trzeba hasło roota wpisywać a to niewygodne.
Wolę mieć we fstabie powpisywane.
Czyli wychodzi na to że jedynym słusznym punktem montowania partycji NTFS w Nautilus 2.30.1 jest katalog /media a ja nie potrzebnie się bawię w jakieś kombinacje. Myślałem że się da zamiast nautilusa jakiś inny menadżer zastosować
Ostatnio edytowany przez aen (2011-01-23 22:01:55)
Pewnie. Robisz problem tam gdzie go nie ma... W ogóle jeżeli masz partycje zdefiniowane w fstabie (niezależnie czy ntfs czy inne), to nie nautilus je montuje, a montowane są jeszcze przed odpaleniem środowiska graficznego i to niezależnie jakiego. Nautilus po prostu po kliknięciu w [i]"Komputer"[/i] pokazuje partycje niezamontowane oraz zamontowane do katalogów w katalogu [i]/media[/i]... a zamontowane gdzie indziej zamontowane są i tak. Tyle.
Tak pokazuje je nie zamontowane pod warunkiem że są foldery tych partycji w /media nie ma folderu danej partycji nie wyświetli jej w folderze Komputer. Wiem że to nie natulilus je montuje a sam system
Jeżeli są niezamontowane, to wyświetli je i tak, niezależnie od jakichkolwiek katalogów gdziekolwiek. ;]
Otóż nie jest dokładnie tak jak mówisz czy partycje NTFS są zamontowane czy nie to i tak ich nie wyświetla w folderze Komputer muszą mieć swoje foldery w katalogu /media bo mogę wpisywać polecenie sudo mount -a i nic się nie dzieje bo według tego co mówisz to powinno montować normalnie
[quote=aen]bo mogę wpisywać polecenie sudo mount -a i nic się nie dzieje [b]bo według tego co mówisz to powinno montować normalnie[/b][/quote]
Nic takiego nie mówiłem. ;) Polecenie [tt]mount -a[/tt] po prostu montuje to co jest zdefiniowane w fstabie (tak jak przy podnoszeniu systemu).
[b]EDIT:[/b] Możliwe, że jeżeli w ogóle w fstabie jest wpis dotyczący montowania danych partycji do np. [i]/mnt[/i], to nie będą one widoczne w tym [i]"Komputer"[/i] niezależnie czy są zamontowane czy niezmontowane. Wynika to z tego, że jakieś gnomowe ustrojstwo monitoruje plik [i]/etc/fstab[/i].
To może się wydać ciekawe co teraz napisze ale po aktualizacji systemu pojawiły się partycje zamontowane i te same nie zamontowane w folderze Komputer ale te nie zamontowane wymagają do zamontowania podania hasła roota ale przy skonfigurowanym fstabie spowodowało to zdublowanie się na liście Miejsca>Nośniki wymienne musiałem usunąć po podaniu komendy sudo umount -a partycji NTFS potem usunąć ich wpisy w fstab oraz foldery z katalogu media i teraz jest lista bez podwójnych wpisów. Czy jest możliwość bym nie musiał podawać hasła by zamontować wybrana partycje?
Ostatnio edytowany przez aen (2011-01-26 00:11:08)
Z czego do czego aktualizowałeś i czym? Napisz to może jakoś w punktach albo przynajmniej używając zwięzłych zdań, przecinków, kropek, tagów... Z tego posta trudno cokolwiek zrozumieć. ;) Co do samego pytania końcowego... Można dodać upoważnienie na stałe (a przynajmniej można było), ale sam tej metody nie używam (mam wszystko co trzeba wpisane w fstabie + okazjonalnie montuję coś z palca), także nie wiem dokładnie jak.
[b]EDIT:[/b] Zrobiłem tak, że nie trzeba podawać hasła i nic grzebać w fstabie, ale nie podoba mi się ten sposób. :/
Edytować plik [i]/usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.udisks.policy[/i] z uprawnieniami roota, np.:
nano /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.udisks.policy
i zmienić [b]w wierszu 34[/b] (tak jest u mnie, a plik pochodzi z pakietu, zatem u innych też powinno) fragment:
<allow_active>auth_admin_keep</allow_active>
na:
<allow_active>yes</allow_active>
tak wygląda cały ten akapit przed zmianą:
<action id="org.freedesktop.udisks.filesystem-mount-system-internal"> <description>Mount a system-internal device</description> <description xml:lang="da">Montér en intern enhed</description> <description xml:lang="de">Eingebautes Gerät einhängen</description> <message>Authentication is required to mount the device</message> <message xml:lang="da">Autorisering er påkrævet for at montere et fil system</message> <message xml:lang="de">Zugriffsrechte werden benötigt um das Gerät einzuhängen</message> <defaults> <allow_any>no</allow_any> <allow_inactive>no</allow_inactive> <allow_active>auth_admin_keep</allow_active> </defaults> </action>
PS Nie dostrzegam tu chyba czegoś oczywistego, bo to rozwiązanie jest moim zdaniem absurdalne. ;)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00127 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.21.246.53' WHERE u.id=1 |
0.00083 | UPDATE punbb_online SET logged=1732305754 WHERE ident='3.21.246.53' |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732305454 |
0.00064 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='13.59.112.169' |
0.00057 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.158.124' |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.128.226.128' |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.15.14.245' |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='52.14.110.171' |
0.00072 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=163130 |
0.00014 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=18141 ORDER BY posted |
0.00053 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18141 AND t.moved_to IS NULL |
0.00014 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00169 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18141 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00113 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18141 |
Total query time: 0.01038 s |