Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jest sobie [url=http://www.manta.tv/product.php?kat=311&lang=pl&Item=3]gryzoń[/url], jest sobie adapter bluetooth w Thinkpadzie T41.
Żeby móc skorzystać z tego połączenia, muszę:
włączyć odbiornik
włączyć gryzonia
wydać polecenie [tt]bluez-test-input connect macadres[/tt]
przełączyć się na nieXową konsolę
wrócić do Xów.
Po tych zabiegach mogę manipulować wskaźnikiem, jednak nie działa scroll.
Czy evdev ma możliwość obsługiwania urządzeń zaraz po hotplugu? Bez żadnych dodatkowych zabiegów?
Urządzenie w /dev/input powstaje (mouse1) i mam je wpisane w xorg.conf.
W KDE jest programik bluedevil, którego obsługa sprawdza się z grubsza do wyszukania myszy i dodania jej do znanych urządzeń. Później myszka sama się łączy chwilkę po włączeniu. W gnomie jest coś podobnego.
jaka wersja softu?
Wczoraj rozgryzłem problem, ale za to długo walczyłem z innym problem, dlatego nie chwaliłem się. Ale może komuś się przyda. Mając evdev, w xorgu ustawiam 'AutoAddDevices' na 'true'. Tyle, że ten sam evdev z dupy bierze sobie ustawienia klawiatury ( ALT daje mi enter, kursor w dół generuje dwa klawisze itp). Dopiero [tt]setxkbmap pl [/tt], ale chciałbym to ustawić w xorgu.
Co do samej myszy, używam blueman'a; po podłączeniu mogę manipulować wskaźnikiem bez żadnych dodatkowych zabiegów, działa także scroll.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00007 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00077 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.211.71' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.211.71', 1732780902) |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732780602 |
0.00034 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=166758 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=18406 ORDER BY posted |
0.00046 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18406 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00073 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18406 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00068 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18406 |
Total query time: 0.00419 s |