Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na takiej słabiutkiej maszynie postawiłem sobie LXDE. No fajnie :)
Jak ustawić sobie więcej pulpitów? - standardowo jest tylko dwa
[quote=Bodzio]Na takiej słabiutkiej maszynie postawiłem sobie LXDE. No fajnie :)
Jak ustawić sobie więcej pulpitów? - standardowo jest tylko dwa[/quote]
googiel mowi cos takiego:
Start Button (PC) > More Applications > Configuration > Configure Your LXDeskop > Configure Openbox > Desktops
Musisz mieć zainstalowany pakiet 'obconf', w menu będzie 'openbox configuration manager' i wtedy wszystko dokładnie można ustawić.
[quote=Yoda]Musisz mieć zainstalowany pakiet 'obconf', w menu będzie 'openbox configuration manager' i wtedy wszystko dokładnie można ustawić.[/quote]
To by było zbyt proste :)
Owszem zainstalowałem ten pakiet i w menu niestety żadnych zmian. Odpalałem też obconf ręcznie i się niestety nie uruchomił. Faktem jest, że miałem zainstalowane lxde-core. Dopiero po zainstalowaniu całego (pakiet lxde) w menu wyskoczył ten programik.
Bardzo dziękować :)
-------------edit-----------
fajne lekutkie środowisko :)
Nawiasem mówiąc, LXDE może jako menedżera okien używać Openboksa albo compiza. W compizie zwiększenie liczby wirtualnych pulpitów to jakiś hardcore, pół dnia tego szukałem ;) . Chyba trzeba było jakieś dodatkowe pluginy doinstalować, ale już nie pamiętam.
[quote=Minio]W compizie zwiększenie liczby wirtualnych pulpitów to jakiś hardcore, pół dnia tego szukałem ;) . Chyba trzeba było jakieś dodatkowe pluginy doinstalować[/quote]
Aż ekran oplułem :D
Opcje Ogólne => Rozmiar pulpitu
(to odnośnie compiza)
ArnVaker: może tak być (nie chce mi się przełączać na compiza żeby sprawdzać). Co nie zmienia faktu, że pół dnia szukałem :) . Może to ich centrum konfiguracji jest intuicyjne, ale w takim razie ja mam jakąś inną intuicję, bo strasznie ciężko było mi się po nim poruszać.
Próbując na compizie powtórzyć moją konfigurację z Fluxboksa na pewno musiałem doinstalować jakiś pluginy. Do czego konkretnie — nie pamiętam.
azhag: jak go wyczyścisz, to jeszcze sprawdź maila ;) .
<flejm> Ale i tak z Fluxbox'a korzystają osoby, które od życia oczekują ... czegoś więcej :-) </flejm>
Żarty żartami, ale lxde jest bardzo sympatyczne i super nadaje się na starsze sprzęty. Ostatnio widziałem na sprzęcie z prockiem 300MHz i chyba 64MB RAM. Chodziło bardzo przyzwoicie :-)
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2011-03-02 10:06:24)
Sprzęcior naprawdę stary, choć zachowuje się przyzwoicie :)
bodzio@bubu:~$ cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 8
model name : Celeron (Coppermine)
stepping : 6
cpu MHz : 601.329
cache size : 128 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 sep mtrr pge mca cmov pse36 mmx fxsr sse up
bogomips : 1202.65
clflush size : 32
cache_alignment : 32
address sizes : 36 bits physical, 32 bits virtual
power management:
bodzio@bubu:~$[/quote]bodzio@bubu:~$ free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 120 115 5 0 1 25
-/+ buffers/cache: 88 32
Swap: 1342 64 1278
bodzio@bubu:~$[/quote]bodzio@bubu:~$ df -h
System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sda1 18G 2,8G 14G 17% /
tmpfs 61M 0 61M 0% /lib/init/rw
udev 57M 140K 57M 1% /dev
tmpfs 61M 0 61M 0% /dev/shm
bodzio@bubu:~$[/quote]
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]Offline
Miałem kiedyś podobną ... ah to były czasy :-)
Pamiętam informatyke w podstawówce. Komputery z win95 i procesorem 166 a jak się wdusiło przycisk Turbo to wyświetlało prędkośc 266:) Albo jak kolega miał win 3.11 na dyskietkach. Swoją drogą tak jak się grało na comodore albo na starych pegazusach podłaczonych do telewizora to teraz żaden komp z najlepszą grafiką i procesorem nie da takiej frajdy:)
[quote=Yoda]Pamiętam informatyke w podstawówce. Komputery z win95 i procesorem 166 a jak się wdusiło przycisk Turbo to wyświetlało prędkośc 266:) Albo jak kolega miał win 3.11 na dyskietkach. Swoją drogą tak jak się grało na comodore albo na starych pegazusach podłaczonych do telewizora to teraz żaden komp z najlepszą grafiką i procesorem nie da takiej frajdy:)[/quote]
Win 3.11 na dyskietkach miękkich 5,25 '' mam do dziś. I na dokładkę legalny bo z fakturą :)
Mój pierwszy osobisty komp miał zegar 25 Hz, a jak chcesz trochę historii to poczytaj to http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=467
To ja taki stary???
Ja w LO miałem infę, jako chyba pierwszy rocznik, i była super technologia -Elwro 800 do nauki Pascala.
Po co i na co, do dzisiaj nie wiem.
A prywatnie zaczynałem od Atari 65XE.
Ha, ale jaja :) wracam do starego pytania - jak dodać więcej pulpitów w LXDE ?
System świeżo postawiony. Testing. OpenboxConfigurator Manager nie działa. W każdym razie zero reakcji.
Jest gdzieś jakiś plik konfiguracyjny gdzie zamiast 2 wpiszemy np. 6 ?
obconf zjebałem, bo wszedł w wersji bazującej na openbox 3.6, najlepiej zaktualizować openbox do wersji z unstable, bo przejście do testinga trzyma lxappearance-obconf, albo zainstalować obconf ze stable.
W weekend planuje wrzucić do repozytorium openbox 3.6.1.
[quote=Bodzio]Na takiej słabiutkiej maszynie postawiłem sobie LXDE. No fajnie :)
Jak ustawić sobie więcej pulpitów? - standardowo jest tylko dwa[/quote]
Aaaaa namówiles mnie, tez sobie zainstaluje :-).
[edit]
Lol 97MB :-)
Ostatnio edytowany przez gindek (2015-07-02 21:28:13)
Dobra, sprawa wirtualnych desktopów rozwiązana. Można sobie ustawić nawet 17 jak ktoś ma chcicę.
Edytujemy plik: ~/.config/penbox/lxde-rc.xml
szukamy linijki <desktops>
poniżej jest wpisane: <number>2</number>
zmieniamy na co chcemy i przelogowujemy użytkownika. Tyle
Poniżej oryginalnie jak wygląda cała sekcja. Ja sobie zmieniłem na 8 bo mi tak pasuje :D
<desktops> <!-- this stuff is only used at startup, pagers allow you to change them during a session these are default values to use when other ones are not already set by other applications, or saved in your session use obconf if you want to change these without having to log out and back in --> <number>8</number> <firstdesk>1</firstdesk> <names> <!-- set names up here if you want to, like this: <name>desktop 1</name> <name>desktop 2</name> --> </names> <popupTime>875</popupTime> <!-- The number of milliseconds to show the popup for when switching desktops. Set this to 0 to disable the popup. --> </desktops>
[quote=mati75]obconf zjebałem, bo wszedł w wersji bazującej na openbox 3.6, najlepiej zaktualizować openbox do wersji z unstable, bo przejście do testinga trzyma lxappearance-obconf, albo zainstalować obconf ze stable.
W weekend planuje wrzucić do repozytorium openbox 3.6.1.[/quote]
Nie wiem jak to zrobiliście, ale kolego spierdolone jest LXDE totalnie.
- wirtualnych pulpitów nie dołożysz
- okna programów (konsola, nautilus, pcman, i inne) przylepione do lewego górnego rogu, bez x wyłączającego
- nie można powiększyć takiego okna
- nie można przesunąć okna
- wysypuje się w czasie instalacji, trzeba zrobić: dpkg --configure -a
krótko mówiąc porażka.
Ja tam sobie dałem radę, ale jak mogę to środowisko komuś polecać, jak synek się wyłoży na instalacji ...
====
jak sobie zainstalujesz czyste środowisko z testinga to zobaczysz :D
Hmmm
Instalowałem z netinstall, o z tego
http://cdimage.debian.org/cdimage/stretch_di_alpha3/i386/iso-cd/debian-stretch-DI-alpha3-i386-netinst.iso
386 bo stary lapek
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00136 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.24.145' WHERE u.id=1 |
0.00081 | UPDATE punbb_online SET logged=1732226413 WHERE ident='3.149.24.145' |
0.00057 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732226113 |
0.00073 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='13.58.203.255' |
0.00025 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=167128 |
0.00024 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=18467 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18467 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00119 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18467 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00244 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18467 |
Total query time: 0.0084 s |