Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam kumpla ktory nie kuma zabardzo Linuxa, potrzebuje zainstalowac w szkole lekką dystrybucje (sprzet 1GB MhZ, 256 MB ram - 512MB), jaką polecacie dystrybucje?
W miare prostą i zabierającą małe zasoby
Możesz i debiana zainstalować i do tego LXDE. Z lekkich dystrybucji to jeszcze jest DSL.
Jak ja bym to instalował to bym zainstalowal debiana i podrzucił x-y jakie chce, window maker albo inne, ale chodzi mi oto zeby znajomy zainstalowal sobie sam dystrybucje bez mojej pomocy a lekkie xy wgrały się w defaulcie. Na raize poleciłem mu ubuntu wersje netbook
Ostatnio edytowany przez zyga (2011-03-09 12:35:09)
Ludziska, na takim sprzęcie to można każdą praktycznie dystrybucję zainstalować - pamiętać tylko trzeba o zmianie środowiska graficznego z GNOME/KDE na XFCE albo jeszcze lżejsze np Fluxbox, czy mój ulubiony IceWM.
Distra zoptymalizowane pod słabszy sprzęt zwykle są trochę bardziej skomplikowane na start, np Arch jest bardzo wydajny na takim sprzęcie, ale trochę bardziej skomplikowany od Debiana.
Wgraj mu Linux Mint 9 LXDE - chodzi lekko i płynnie na słabszych konfiguracjach od tej, co on ma. A instalator jest prosty jak budowa młotka.
A nie lepiej jakiegoś lajwa typu slax? Odpali i z karty pamięci w telefonie, a jest naprawdę prosty i wiele rzeczy działa OOTB.
Debiana można defaultowo instalować z LXDE - potrzebna do tego odpowiednia płyta CD (z środowiskiem LXDE) lub DVD - http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.0/i386/iso-cd/
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00088 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.154.238' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.154.238', 1732374105) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732373805 |
0.00057 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=167688 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=18511 ORDER BY posted |
0.00066 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18511 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00189 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18511 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00070 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18511 |
Total query time: 0.00602 s |