Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hehe, wiedziałem, że wam się ta stopka spodoba. :)
[quote=ArnVaker][b]Jacekalex[/b]: Ta odpowiedź to na pewno do mnie miała być? ;)
Przecież ja się ani nie czepiam ani nad tym nie zastanawiam... Nawet konta tam nie mam.[/quote]
Ani do Ciebie ani obok, po prostu to nie był dowcip, tylko poważna robota, do której trzeba było ściągnąć całą grupę Ludzi i to zorganizować.
A ściema o zhakowaniu może jako dowcip była drętwa, ale bardzo wyraźnie pokazała, co na ten temat inni "[url=http://www.ubucentrum.net/2011/03/polskie-forum-ubuntu-znow-zaatakowane.html]specjaliści[/url]" pisali.
Pozdrawiam
;-)
[quote=sidjestgit]@Jacekalex - ale na tym *buntu.pl nie maja takiego czegoś
Możesz wyłączyć AdBlock — tu nie ma reklam ;-)[/quote]
i maja regulamin. i pelne purgatory (więcej nie chce mi sie wyliczać :D )[/quote]
Mi się wydaje że Wujek Mark do końca nie określił działalności "oficjalnych" forów ubuntu.
Każdy sam sobie szkodzi :)
[img]http://img715.imageshack.us/img715/7104/apt.png[/img]
[quote=Jacekalex]Ani do Ciebie ani obok, po prostu to nie był dowcip, tylko poważna robota, do której trzeba było ściągnąć całą grupę Ludzi i to zorganizować.[/quote]
Wiesz, zacząłeś swoją wypowiedź od cytatu ze mnie... a ja tu tylko o [i]"dowcipie"[/i] właśnie. :)
Moim zdaniem taka strategia zwrócenia na siebie uwagi to mało profesjonalne podejście no ale... trochę szumu narobiło.
Jeden człowiek kiedyś powiedział (chyba W. Churchil):
"nie ważne co mówią, ale ważne że mówią"
A ja widzę pierwszy raz w życiu, żeby na Dugu temat dotyczący wyłącznie forum.ubuntu.pl miał 55 postów długości.
[quote=BlackEvo]Moim zdaniem taka strategia zwrócenia na siebie uwagi [b]to mało profesjonalne podejście[/b] no ale... trochę szumu narobiło.[/quote]
Z taką znajomością PR, to o profesjonaliźmie lepiej się nie wypowiadać, żeby prawdziwym specom od reklamy i PR humoru nie poprawiać ;)))
To by było na tyle
;-)
Morał z tego taki, że admini mają chustkowe poczucie humoru, jak na geeków przystało. ;]
A tak na serio to sa fora gdzie admini przesadzają. "Zaprzyjaźnione" forum debiana też ma super moderatora który się o wszystko czepia, wszystkich poprawia i wszystko wie najlepiej (chyabwiadomo kto to taki). Gdybym umiał to bym się tym zajął ale póki co nie umiem;p
[s]58[/s] 59 :P Zresztą nie tylko o forum Ubuntu, była jeszcze wzmianka o winach Trin...
A może to Wredotka zhakowała Ubunciaków, tylko są zbyt ambitni, żeby się przyznać ;)))
[quote=Yoda]Gdybym umiał to bym się tym zajął ale póki co nie umiem;p[/quote]
Chwała Bogu.
Oj chłopaki, ostatnio usłyszałam mądre zdanie które powstrzymało mój temperament.
[i]"Kto sieje wiatr, zbiera burze"[/i].
czasem lepiej darować. ;)
I naturalnie, co złego to nie ja ;)
Ostatnio edytowany przez Trin (2011-03-20 23:31:17)
[quote=Yoda]A tak na serio to sa fora gdzie admini przesadzają. "Zaprzyjaźnione" forum debiana też ma super moderatora który się o wszystko czepia, wszystkich poprawia i wszystko wie najlepiej (chyabwiadomo kto to taki).[/quote]
MSPANC :)
Powęsz tu i tam to się dowiesz kilku rzeczy :) A walka o lepsze jutro w pewnych przypadkach to jak grochem o ścianę ;]
Heh: a co było z Drużyną Użytkowników Gentoo? Poszło w świat :D I pięknie na osnews'ie pisał ktoś (nie wiem czy nie azhag, a jak nie, to znaczy że ktoś chwycił przynętę). Anyway: kolega co zaczął wątek jakoś nic nie napisał :) A wątek się kręci.. ;)
Jeśli chodzi o Zaprzyjaźnione Forum Debiana, to ja tam bana nie dostałem dlatego, że od bardzo dawna tam nie zaglądam.
Jeśli chodzi natomiast o Forum Ubuntu, to tam przez ponad miesiąc sam terminowałem na killera, i pożegnałem się z ta zaszczytną funkcją bez żalu.
Z falą młodych początkujących użytkowników Ubuntu to nawet anioła by szlag trafił.
Dlatego zawsze relacje między niektórymi Neofitami a Administracją będą tam dość napięte, przy czym takich gwiazdorów jak np pan [url=http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=141739]P*[/url] czy pan g* żadnemu forum nie życzę.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-03-21 02:52:32)
Oj, ilin mógł się poczuć młodo, mając lekcje do odrobienia :) Eh.. dopiero jedno z paru spraw za mną, a tu już się tydzień zaczyna, nie mówiąc o wiośnie :D EoOT.
Na zaprzyjaźnionym forum Debiana, napisanie w treści postu słowa "unstable", "experimental" jest powodem do pełnej edycji mojego postu i wysłania mi PW z pogróżkami o używaniu języka polskiego. Unstable to jest oficjalna nazwa repo, co ja mam tam wpisać? O_o
W sources.list też będziemy od dziś wpisywać "niestabilny", "eksperymentalny"? O_o
Byłem kiedyś modem, później adminem na sporym forum o tematyce komputerowej, 50k aktywnych kont. Ale k... nikt takich jazd nie robił i jakoś wytrzymywałem z userami, mimo, że mi zaśmiecali skrzynke codziennie i ciągle musiałem z nimi walczyć jak z wiatrakami.
Podobnie się dzieje, jak widać na forum Ubuntu. Była kłótnia o moderowanie HydePark i Offtopic, no to HydePark zlikwidowali. Teraz, jak będą coś wycinać i moderować, to mają wymówkę: Przecież to nie HydePark? To "Pogaduchy" :D
[quote=pioruns]Na zaprzyjaźnionym forum Debiana, napisanie w treści postu słowa "unstable", "experimental" jest powodem do pełnej edycji mojego postu i wysłania mi PW z pogróżkami o używaniu języka polskiego.[/quote]
Nie ty jedyny.
[quote=paoolo](nie wiem czy nie azhag, a jak nie, to znaczy że ktoś chwycił przynętę)[/quote]
Nie azhag, tenże nie napisałby własnego nicka od wielkiej litery. A ryba wiedziała co chwyta.
Poza tym to był Prima Aprilis.
[quote=Jacekalex]Z taką znajomością PR, to o profesjonaliźmie lepiej się nie wypowiadać, żeby prawdziwym specom od reklamy i PR humoru nie poprawiać ;)))
To by było na tyle
;-)[/quote]
Przepraszam, zapomniałem dodać 2 najważniejszych słów w mojej opinii a mianowicie [b] w tym przypadku [/b]. Tak się składa, że trochę PR się na studiach miało ale... nie o to chodzi. Ubuntu to linuks. Linuksa się reklamuje jako stabilny i bezpieczny system. Linuks próbuje zaistnieć ale dla nowych userów; takie info to raczej nie jest zachęta. To tak jakby jeden z lepszych banków chwalił się że został okradziony. Byłoby o nim głośno - a jak... ale czy efekt reklamy byłby korzystny dla banku?
Po prostu ja bym takiego 'chwytu' nie zastosował ;-)
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2011-03-21 08:05:39)
[quote=pioruns]Na zaprzyjaźnionym forum Debiana, napisanie w treści postu słowa "unstable", "experimental" jest powodem do pełnej edycji mojego postu i wysłania mi PW z pogróżkami o używaniu języka polskiego. Unstable to jest oficjalna nazwa repo, co ja mam tam wpisać? O_o
W sources.list też będziemy od dziś wpisywać "niestabilny", "eksperymentalny"? O_o[/quote]
To są oficjalne nazwy w języku angielskim. W języku polskim to stabilna, testowa, niestabilna i eksperymentalna. Wtrącając angielskie nazwy w wypowiedzi w języku polskim tworzy się dość nieprzyjemny żargon (i nie dotyczy to tylko tego przypadku, ale też kwestii innych dziedzin).
Polskie nazwy w plikach konfiguracyjnych to już kwestia lokalizacji (choć moim zdaniem by to była przesada ;) ).
Pozdrawiam.
Z tego co opowiadacie, to się cieszę, że używam systematycznie tylko tego a nie innego forum :).
Chociaż czaaaasami rzucę okiem na forum ubuntu by coś komuś pomóc ale po ostatnim przypadku kiedy dochodziliśmy do rozwiązania a koleś sformatował dysk i dyskusja się urwała mocno się zniechęciłem.
[quote=k4misiek]... ale po ostatnim przypadku kiedy dochodziliśmy do rozwiązania a koleś sformatował dysk i dyskusja się urwała mocno się zniechęciłem.[/quote]
Ale czemu się dziwisz. Zazwyczaj pierwszy kontakt z linuxem tot ubuntu, a nawyk formatowania dysku przeniesiony z windows
[quote=pioki]To są oficjalne nazwy w języku angielskim. W języku polskim to stabilna, testowa, niestabilna i eksperymentalna. Wtrącając angielskie nazwy w wypowiedzi w języku polskim tworzy się dość nieprzyjemny żargon (i nie dotyczy to tylko tego przypadku, ale też kwestii innych dziedzin).[/quote]
Argumentacja człowieka, którego refleksja nad językiem skończyła się w szkole podstawowej na bezwolnym konformizmie wobec wpajanych tam zasad. Język jest zmienny, plastyczny. Dzisiaj nikt już nie mówi jak jeszcze 200 lat temu; więcej — czas zaprzeszły, który z dużym prawdopodobieństwem wchodził w korpus języka Twojego pradziadka, najprawdopodobniej jest Tobie zupełnie obcy. Jedynie reprodukcja języka prowadzi do jego stagnacji, anachroniczności i wreszcie — wymarcia.
Poza tym makaronizmy są na stałe wpisane w IT. Na co dzień mówimy e-mail, USB, pendrive, Internet, laptop, notebook, netbook i wiele innych. Nie widzę absolutnie żadnego powodu żeby zwrotów „Debian stabilny” i „Debian stable” nie używać zamiennie.
[quote=Bodzio]Zazwyczaj pierwszy kontakt z linuxem tot ubuntu, a nawyk formatowania dysku przeniesiony z windows[/quote]
Przypomniało mi się jak sam zaczynałem, to była polska wersja Red Hata (nie RHEL), Aurox Linux. Z pomocą ludzi z Forum.Linux.pl (a przynajmniej tak mi się wydaje) udało mi się tak ustawić system, żeby pakiety instalować z pomocą Synaptica i apt-geta. Po co Synaptic na systemie z RPM? Pewnie do dzisiaj nikt tego nie wie, ale działało ;) .
Do Ubuntu podchodziłem kilkakrotnie i nigdy nie udało mi się opanować tego systemu. Ale pomimo moje antypatii do niego, muszę przyznać, że Unity zapowiada się całkiem ciekawie. Ma być domyślnym środowiskiem już w Ubuntu 11.04, chociaż szczerze podejrzewam, że nie jest jeszcze wystarczająco dojrzały żeby podołać temu zadaniu.
[quote=Minio](...) udało mi się tak ustawić system, żeby pakiety instalować z pomocą Synaptica i apt-geta. Po co Synaptic na systemie z RPM? Pewnie do dzisiaj nikt tego nie wie, ale działało ;) .[/quote]
Ależ [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Apt-rpm]apt-rpm[/url] to najnormalniejsza rzecz pod słońcem. :)
[quote=pioruns]W sources.list też będziemy od dziś wpisywać "niestabilny", "eksperymentalny"? O_o[/quote]
powinieneś okazać wdzięczność, że nie wyedytowano ci tego [i]sources.list[/i] na [i]lista.źródeł[/i] albo coś w ten deseń, ty niewdzięczniku ty ;p
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00195 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.225.195.163' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.225.195.163', 1731267732) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731267432 |
0.00057 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.15' |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.2' |
0.00066 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.51' |
0.00102 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=168807 |
0.00524 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=18584 ORDER BY posted |
0.00159 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18584 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00482 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18584 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00123 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18584 |
Total query time: 0.01923 s |