Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Nie bede zaczynal tematu w nowym watku zainstalowalem debiana 6.0.1a i 386 na dysku partycja podstawowa mialem windows xp na 2 dysku partycja podstawowa postawilem linucha podczas instalacji debian wykryl ze jest inny system niestety nie mam go w menu gruba podczas uruchamiania systemu
w leny 5.0 bylo boot/grub/menu.lst i tu sie dopisywalo system
w nowej wersji systemu jest to calkiem inaczej jak przywrocic windowsa do menu
[i]// ależ zaczynaj ;) — ArnVaker[/i]
Ostatnio edytowany przez arrtur23 (2011-03-28 22:34:23)
Zaloguj się jako root i wklej wynik polecenia:
fdisk -l
Zobaczymy czy aby ten Windows nadal tam jest ;) .
GRUB powinien sam go wykryć. U mnie wykrył.
[url]http://packages.debian.org/search?keywords=os-prober[/url]
a wydawałeś już polecenie
update-grub
? u mnie zdarza się, że po postawieniu Debiana nie widzi Windowsa, ale zaczyna widzieć po odświeżeniu.
ja tam pykam i spokojnie chodzi
[b]update-grub2[/b]
[quote=Yampress]ja tam pykam i spokojnie chodzi
[b]update-grub2[/b][/quote]
[tt]cat /usr/sbin/update-grub2[/tt]
#!/bin/sh set -e exec update-grub "$@"
Nie wiem po co to wymyślili...
Zresztą [tt]cat /usr/sbin/update-grub[/tt]
#!/bin/sh set -e exec grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg "$@"
też niewiele lepsze, ale niech im już będzie. ;)
os-prober
z roota powinien załatwić sprawę Windowsa od ręki,
w końcu jest dokładnie do tego.
Będę próbował tylko zastanawia mnie sama konstrukcja gruba w leny bylo menu.lst i wszystko jasne a tu pełno plików
[quote=arrtur23]tylko zastanawia mnie sama konstrukcja gruba[/quote]
Nie Ciebie jednego. ;) Sam pozostałem przy starej wersji GRUB-a ze względu na [i]usprawnienia[/i] wersji nowej właśnie.
Chciałbym aby dokończyć ten wątek, bo szukając artykułów o konfiguracji i edycji gruba spotkałem się z opisem zmian w menu.lst. Niestety nie mam tego pliku, chociaż mam wcześniejszą wersję gruba. Z kolei plik grub.cfg niektórzy piszą, że można edytować, a w samym pliku jest informacja, że jest on generowany automatycznie (przy update-grub) i też nie wiadomo dokładnie które pliki edytować. Chodzi mi o zmianę np. kolejności wyświetlania wyboru systemów, domyślnego systemu (czy działa opcja savedefault) i czasu oczekiwania. Jeśli ktoś już eksperymentował z grubem to byłbym wdzięczny za podzielenie się tymi informacjami, bo niestety przy googlowaniu jest dużo niejasności, a wiele uwag jest też nieaktualnych (np. dotyczących wcześniejszych wersji debiana lub windowsa).
[quote=puchatek]Niestety nie mam tego pliku, chociaż mam wcześniejszą wersję gruba.[/quote]
Na pewno?
dpkg -l |grep grub
===========================
[quote=puchatek]Z kolei plik grub.cfg niektórzy piszą, że można edytować, a w samym pliku jest informacja, że jest on generowany automatycznie[/quote]
No bo jak się uprzesz, to nikt edytować Ci go nie zabroni… Jednak nie ma to większego sensu, ponieważ dokonane zmiany i tak zostaną utracone przy kolejnym wywołaniu [tt]update-grub[/tt] — plik zostanie wygenerowany automatycznie na podstawie innych plików.
===========================
[quote=puchatek]Chodzi mi o zmianę np. kolejności wyświetlania wyboru systemów, domyślnego systemu (czy działa opcja savedefault) i czasu oczekiwania.[/quote]
Te opcje ustawia się chyba w [i]/etc/default/grub[/i] (nie mam akurat GRUB-a 2 pod ręką).
Tam gdzie powinien być tj /boot/grub/menu.lst nie mam go a poniżej wynik kodu
root@debian:/home/wiesiek# dpkg -l |grep grub ii grub 0.97-64 GRand Unified Bootloader (dummy package) ii grub-common 1.98+20100804-14 GRand Unified Bootloader, version 2 (common files) ii grub-pc 1.98+20100804-14 GRand Unified Bootloader, version 2 (PC/BIOS version) root@debian:/home/wiesiek#
Czy przypadkiem wersje tych plików nie są pomieszane?
Pakiet [deb]grub[/deb] to obecnie pusty pakiet służący tylko do wciągnięcia zależności:
# aptitude install grub -Vs Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: grub [0.97-65] grub-common{a} [1.99~rc1-13] grub-pc{a} [1.99~rc1-13] Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: os-prober 0 pakietów aktualizowanych, 3 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 3790 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 8839 kB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
Wszystko jest w porządku — masz GRUB2.
No i co z tym dalej zrobić, abym mógł cokolwiek poprawić lub zmienić?Jeśli wersja wcześniejsza jest łatwiejsza do ustawienia to jak można do niej bezpiecznie powrócić?
[quote=puchatek]No i co z tym dalej zrobić, abym mógł cokolwiek poprawić lub zmienić?[/quote]
Co konkretnie?
[quote=puchatek]Jeśli wersja wcześniejsza jest łatwiejsza do ustawienia to jak można do niej bezpiecznie powrócić?[/quote]
Tak całkiem bezpiecznie to się nie da… Zazwyczaj coś takiego powinno działać:
[quote=/me kiedyś]
aptitude purge grub~i rm /boot/grub/* aptitude install grub-legacy grub-set-default /dev/sda update-grub grub-install /dev/sda
Oczywiście posprawdzać czy wszystko się zgadza przed restartem... no i oznaczenia mogą się różnić.[/quote]
Chodzi mi o zmianę np. kolejności wyświetlania wyboru systemów, domyślnego systemu (czy działa opcja savedefault) i czasu oczekiwania. Jeśli w grub2 można je w bezpieczny sposób zmienić to o to mi właśnie chodzi. Rozumiem, że po ww działaniach otrzymuję gruba w wersji wcześniejszej i plik menu.lst powinien tam być? Wystarczy go wyedytować wg licznych opisów z internetu i będzie oK?
Jeszcze jedna kwestia.
Stary grub w debianie obsluguje ext4 ?
[quote=puchatek]kolejności wyświetlania wyboru systemów[/quote]
Chyba nie.
[quote=puchatek]domyślnego systemu[/quote]
Tak.
[quote=puchatek]czy działa opcja savedefault[/quote]
Gdzieś kiedyś chyba czytałem, że tak… Całkiem możliwie, że inaczej się nazywa.
[quote=puchatek]czasu oczekiwania[/quote]
Tak.
=======================
[quote=puchatek]Rozumiem, że po ww działaniach otrzymuję gruba w wersji wcześniejszej i plik menu.lst powinien tam być?[/quote]
Zakładając że wszystko poszłoby w porządku, to tak. U mnie w każdym razie tak to działało jak ostatnio sprawdzałem… Żadnej gwarancji jednak dać Ci nie mogę, no i jeszcze jest ta kwestia z obsługą ext4 o której ilin wspomniał.
=======================
[quote=ilin]Jeszcze jedna kwestia.
Stary grub w debianie obsluguje ext4 ?[/quote]
Znając życie pewnie nie. ;) Ja mam osobny [i]/boot[/i], to mi bez różnicy. :)
[quote=puchatek]kolejności wyświetlania wyboru systemów[/quote]
W bardzo ograniczonym stopniu. grub.cfg jest generowany na podstawie plików w /etc/grub.d/. Po to one mają nazwy zaczynające się od liczb, żeby była pewność, w jakiej kolejności będą czytane. Możesz sobie te nazwy pozmieniać, jeśli wiesz co robisz.
Ale jeżeli chcesz żeby np. starszy kernel był przed nowszym, to musiałbyś zmodyfikować funkcje w pliku /usr/lib/grub/grub-mkconfig_lib, przy czym Twoje zmiany zostaną przy najbliższej aktualizacji gruba nadpisane. Gra niewarta świeczki.
[quote=puchatek]domyślnego systemu[/quote]
Zmienna GRUB_DEFAULT w /etc/default/grub. https://help.ubuntu.com/community/Grub2#line-140
[quote=puchatek]czy działa opcja savedefault[/quote]
Działa. Zdaje się że wystarczy
GRUB_DEFAULT='saved' GRUB_SAVEDEFAULT='true'
w /etc/default/grub.
To nie działa dla tych pozycji, które uruchamiają inny bootloader (np. Windowsa). Przynajmniej u mnie.
[quote=puchatek]czasu oczekiwania[/quote]
Zmienna GRUB_TIMEOUT w /etc/default/grub. https://help.ubuntu.com/community/Grub2#line-180
Dziękuję za pomoc, postaram się poeksperymentować z grubem na razie w starszej wersji. Mam pliki ext3 z którymi stary grub powinien sobie poradzić.
Dziś miałęm z tym problem ale [url=http://linux360.pl/forum/thread-2513-post-21845.html#pid21845]GOOGLE[/url] pomogło :)
[i]// to oczywiście jeżeli chodzi o grub2[/i]
Poczytałem trochę linki dołączone przez Minio z których wynika, że podobną funkcję edycyjną jak boot/grub/menu.lst we wcześniejszym grubie ma /etc/default/grub w grub2. Ten ostatni plik można edytować min. zmieniając czas wyboru oraz domyślnie uruchamiany system. Potem trzeba ponownie wygenerować grub.cfg poleceniem update-grub2 i po sprawie. Łatwiejszym rozwiażaniem jest zainstalowanie wspomnianego w tym opisie StartUpManager-a:
# aptitude install startupmanager
W trybie graficznym wchodzimy w System>Administracja>Menadżer uruchamiania i tam mamy możliwość ustawienia domyślnego systemu, czasu oraz rozdzielczości. Ustawienie domyślnej dla danego monitora rozdzielczości sprawia, że szczególnie w laptopach oraz monitorach LCD obraz oraz napisy są ładniejsze i wyraźniejsze - niby nic a cieszy. Swoją drogą menu startupmanagera dla ubuntu zawiera dużo więcej możliwości edycji gruba, w debianie jest bardziej skromne.
[quote=puchatek]obraz oraz napisy są ładniejsze i wyraźniejsze - niby nic a cieszy.[/quote]
Osobiście po ustawieniu natywnej rozdziałki dla tej tabelki odniosłem wręcz odwrotne wrażenie. ;)
it might be this
### BEGIN /etc/grub.d/30_otheros ### menuentry "Windows Vista" { set root=(hd0,1) chainloader +1 } ### END /etc/grub.d/30_otheros ###
przy czym najpierw
fdisk -l
i patrzysz na jakiej partycji siedzi diabeł
i w zależności zmienisz
set root
Na debian.linux.pl jest podobny temat http://debian.linux.pl/threads/12439-grub2-i-startowanie-Windows
Ostatnio edytowany przez blinki (2011-05-02 12:01:27)
[quote=ArnVaker][quote=puchatek]obraz oraz napisy są ładniejsze i wyraźniejsze - niby nic a cieszy.[/quote]
Osobiście po ustawieniu natywnej rozdziałki dla tej tabelki odniosłem wręcz odwrotne wrażenie. ;)[/quote]
Ja tak samo. Pomijając że GRUB nie chciał mi zaproponować natywnej dla ekranu rozdzielczości (16:9), to jeszcze po wrzuceniu wyższej miałem zamiast liter taki drobny maczek, że patrzeć się na to nie dało. Pomogło zmienienie fonta, co jest całkiem przystępnie opisane w [url=http://members.iinet.net/~herman546/p20/GRUB2%20Splashimages.html]tym poradniku[/url].
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00088 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.16.203.27' WHERE u.id=1 |
0.00079 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.16.203.27', 1732219050) |
0.00063 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732218750 |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=172284 |
0.00203 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=18671 ORDER BY posted |
0.00072 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18671 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00159 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18671 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00448 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18671 |
Total query time: 0.01174 s |