Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wybieram z menu jakąś aplikację i z wciśniętym lewym przyciskiem myszy przeciągam ją na panel, w efekcie czego dodana zostaje ikona działająca jako aktywator. Jak zmienić tę ikonę aktywatora na jakąś własną? Klikam i klikam i nie mogę tego wyklikać… Jedną zmieniłem edytując [i]/usr/share/applications/nvidia-settings.desktop[/i], no ale bez jaj, na pewno jest jakiś normalny sposób. ;) System to oczywiście… Ech, no przyznam się — system to Arch x86_64 z KDE 4.6.3.
KDE jest dziwne... Kolega też ma problem ze zmianą ikonek. Obawiam się, że nie da się tego dokonać normalnym sposobem (a przynajmniej domyślnymi programami). :(
We właściwościach/ustawieniach aktywatora kliknąć na obrazek ikony i powinien pojawić się wybór ikon. Chyba, że coś źle zrozumiałem.
Wydaje mi się że nie da się zmienić tej ikony. Taki aktywator, o którym piszesz to tak jakby zwinięty program na pasku zadań i korzysta z domyślnej ikony programu. Musiałbyś dodać aplet plazmy [i]Szybkie uruchamianie[/i] i w nim spróbować. Ale to też nie bez małej grzebaniny bo wygląda początkowo jakby w KDE dostęp do zmiany ikon aktywatorów miał tylko root (ale łatwo to obejść) - trzeba dodawać nowy aktywator nie z listy programów która się wyświetli, tylko powyżej tej listy wskazać ręcznie lokalizację (np w /usr/bin/), wtedy już można sobie samemu dobrać odpowiednią ikonę.
[b]tm[/b]: Obrazek we właściwościach jest nieklikalny u mnie:
[img]http://ompldr.org/vOG54Zg[/img]
Jak kliknę w ten kluczyk w wierszu „typ”, to mam coś takiego:
[img]http://ompldr.org/vOG54aQ[/img]
Tutaj obrazek jest klikalny, ale to jest ikona dla wszystkich plików tego typu, czyli co innego.
[b]yossarian[/b]: Sposób z apletem i podawaniem pełnej ścieżki działa. :) Dzięki!
Pewnie dlatego nie klikalny bo zwykły użytkownik nie ma uprawnień do zmian w katalogu
/usr/share/applications/kde4
W każdym razie w katalogu
~/.local/share/applications/
też są aktywatory i te można zmieniać, albo po prostu skopiować tu inny aktywator. Ta metoda też powinna działać.
[quote=tm]Pewnie dlatego nie klikalny bo zwykły użytkownik nie ma uprawnień do zmian w katalogu
/usr/share/applications/kde4
[/quote]
No tak, ale ja tu nic nie robiłem z roota. Przeciągnąłem tę aplikację z menu użytkownika na panel użytkownika — wszystko z poziomu użytkownika. :) Nie chcę zmieniać żadnego pliku w [i]/usr/share/applications[/i], tylko aktywator użytkownika. Tak mi się przynajmniej wydawało…
[quote=tm]W każdym razie w katalogu
~/.local/share/applications/
też są aktywatory i te można zmieniać, albo po prostu skopiować tu inny aktywator. Ta metoda też powinna działać.[/quote]
Heh, czyli żeby mieć normalny aktywator trzeba go sobie skopiować z [i]/usr/share/applications[/i] do katalogu użytkownika lub utworzyć go z palca lub jakimś sposobem naokoło. Dosyć to dziwne, że tak pozornie prosta czynność jest tak utrudniona, ale chyba załapałem.
Ale sprowadza się do tego samego. Moja metoda jest "klikana", oczywiście można kopiować bądź tworzyć ręcznie, ale to i tak są aktywatory apletu Szybkie uruchamianie, a nie te zintegrowane z Menedżerem zadań, które są po przeciągnięciu z Menu.
Heh, czyli żeby mieć normalny aktywator trzeba go sobie skopiować z /usr/share/applications do katalogu użytkownika lub utworzyć go z palca lub jakimś sposobem naokoło. Dosyć to dziwne, że tak pozornie prosta czynność jest tak utrudniona, ale chyba załapałem.[/quote]
KDE pewnie jeszcze długo będzie dziwne ;)Ostatnio edytowany przez yossarian (2011-05-12 22:11:38)
Jeszcze jedną metodę znalazłem — można w tym aktywatorze w którym nie można zmienić ikony zmienić coś innego. Wtedy KDE samo klonuje ten konkretny aktywator do katalogu użytkownika i tam wprowadza tę modyfikację. Efekt jest taki, że potem można już edytować w nim również i ikonę. Oczywiście nie jest idealnie — przy okazji tego zabiegu aplikacja wylatuje z menu i trafia do „zagubionych”. ;)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00111 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.17.154.144' WHERE u.id=1 |
0.00085 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.17.154.144', 1732215610) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732215310 |
0.00126 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.149.234.50' |
0.00071 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=173059 |
0.00173 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=18950 ORDER BY posted |
0.00092 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18950 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00101 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18950 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00142 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18950 |
Total query time: 0.00977 s |