Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Problem tyczy się toshiby U500. Chodzi o to, że ów sterownik nvidii (najnowszy, ze stronki) działa tylko na jednym z kilku jąder jakie ma system na tym sprzęcie. Tzn. Skompiluje moduły na jajku 2.6.39 to na 3.0.0 i na 3.0.3 już nie działają i tak pozostałe dwie konfiguracje. Mówiąc krótka działa tylko na tym na którym ostatnio się kompilowało...
Czy to normalne, czy ja po prostu za dużo oczekuje?
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-08-19 14:43:00)
http://dug.net.pl/tekst/142/nvidia___zamkniete_sterowniki_w_debianie/#kernel_x_2
Ja sobie w ogóle do polecenia kompilującego kernel dorzuciłem automatyczne budowanie modułu dla niego:
sh /NV* -K -k `ls -t /lib/modules |head -1` -a
czyli całość:
alias jajek='make -j2 && make install && make modules_install && sh /NV* -K -k `ls -t /lib/modules |head -1` -a'
:)
Czyli, że trzeba kompilować moduł na innym jądrze? Czyli jak teraz jestem na 2.6.38 i bede kompilował 3.0.3 to od razu moduły nvidii?? Tak dla ścisłości pisze :)
Nie trzeba… Domyślam się, że do tej pory przy zmianie kernela po prostu odpalałeś instalator Nvidii przez:
sh instalator
On wtedy najpierw usuwa zainstalowane sterowniki, a potem instaluje jeszcze raz. W takim przypadku moduł budowany jest dla aktualnie uruchomionego kernela (a stare zostały usunięte). Poczytaj pomoc do instalatora Nvidii. :) Tam jest wszystko rozpisane, np. powyżej użyte zostały opcje:
-K, --kernel-module-only Install a kernel module only, and do not uninstall the existing driver. This is intended to be used to install kernel modules for additional kernels (in cases where you might boot between several different kernels). To use this option, you must already have a driver installed, and the version of the installed driver must match the version of this kernel module.
-k, --kernel-name=KERNEL-NAME Build and install the NVIDIA kernel module for the non-running kernel specified by KERNEL-NAME (KERNEL-NAME should be the output of `uname -r` when the target kernel is actually running). This option implies '--no-precompiled-interface'. If the options '--kernel-install-path' and '--kernel-source-path' are not given, then they will be inferred from KERNEL-NAME; eg: '/lib/modules/KERNEL-NAME/kernel/drivers/video/' and '/lib/modules/KERNEL-NAME/build/', respectively.
-a, --accept-license Bypass the display and prompting for acceptance of the NVIDIA Software License Agreement. By passing this option to nvidia-installer, you indicate that you have read and accept the License Agreement contained in the file 'LICENSE' (in the top level directory of the driver package).
Aaa... Teraz jasne :) Dzięki wielkie :)
A nie prosciej zatrudnić dkms?
U mnie grzecznie buduje sterowniki do nowych jajek (pobierane z repo).
Ewntualnie możesz użyć tego skryptu, [url=http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=149&t=105493&p=623844&hilit=nvidia#p623844]też działał[/url], kiedy ostatnio miałem Ubu.
Pozdrawiam
;-)
Jak wywołać dkms dla kernela zainstalowanego przez:
make install && make modules_install
?
A po kiego w Debianie make-install;make modules_install kiedy paczuszkę do Debiana można zbudować na 2 sposoby, i od razu mieć ją w systemie widoczną przez mechanizm zarządzania pakietami?
[quote="/usr/src/linux"]make help | grep deb
deb-pkg - Build the kernel as an deb package[/quote]
lub stadardowo, sposobem Debiana.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-08-19 15:16:19)
[quote=Jacekalex]A po kiego w Debianie make-install; kiedy paczuszkę do Debiana można zbudować na 2 sposoby[/quote]
Jakoś nigdy nie widziałem sensu w tworzeniu pakietów z własnym kernelem. ;) Bez tego jest szybciej po prostu.
Ja też wole jak Arn... Po co mi paczki... Dla mnie kernel to coś więcej niż tylko paczka :D
[quote=ArnVaker]Jakoś nigdy nie widziałem sensu w tworzeniu pakietów z własnym kernelem. ;) Bez tego jest szybciej po prostu.[/quote]
Dużo szybciej, nawet na 4 rdzeniach. Ja też przestałem bawić się w paczki jakiś czas temu.
[quote=jakiś ktoś]Jak wywołać dkms dla kernela zainstalowanego przez:
make install && make modules_install
?[/quote]
dpkg-reconfigure nvidia-kernel-dkms
Mnie olśniło właśnie. ;D
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00133 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.214.91' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.214.91', 1732704201) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732703901 |
0.00065 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.226.200.180' |
0.00060 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.137.180.62' |
0.00072 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.115.125' |
0.00070 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.38.67' |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=179685 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=19550 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19550 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00125 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19550 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19550 |
Total query time: 0.00839 s |