Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Generalnie wyłącznie pod GNU/Linux i to od relatywnie niedawna (zauważyłem przy ostatnich stawianiach debiana). Mój dysk w lapku to stary WDC WD400VE-00HDT0 (40GB). Niestety pod Linuksem strasznie cholernik piszczy. Nie jestem w stanie tego nagrać bo nie dysponuję na tyle czułym sprzętem (wyłapuje tylko szum wiatraczka), jednak jest to na tyle już denerwujące, że zwyczajnie zakładam słuchawki i puszczam muzykę, aby tego nie słyszeć. Jakieś propozycje? Dodam raz jeszcze, że dysk jest sprawny, przechodzi gładko testy SMART i problem jest TYLKO pod Linuksem (w zasadzie nie wiem czy tylko pod Debianem, gdyż moja Fedora której używałem postawiła sobie za wymaganie musowe 640MB RAM aby w ogóle uruchomić instalator, mój lapek ma RAM 512).
Ostatnio edytowany przez Jusko (2011-08-25 01:05:00)
pewny jesteś że to dysk ?
może zrób tak bootuj linuksa z płyty zobacz czy piszczy ( jak nie piszczy to może faktycznie dysk)
ale jak dalej piszczy to wypnij dysk twardy i odpal jeszcze raz bootowanie z plyty ( juz bez dysku)
wtedy będziesz miał pewność :]
kiedyś na ubuntu był problem z za częstym parkowaniem karetki dysku zobacz czy u Ciebie tego problemu nie ma
http://www.przemcio.net/2008/11/ubuntu-niszczy-dyski-twarde-w-laptopach.html
Ostatnio edytowany przez gindek (2011-08-25 20:59:02)
[quote=gindek]ale jak dalej piszczy to wypnij dysk twardy i odpal jeszcze raz bootowanie z plyty ( juz bez dysku)
wtedy będziesz miał pewność :][/quote]
dokładnie, wypnij dysk i zapuść jakiegoś lajwa
Tak, to dysk. Raz na jakiś czas uruchomi się normalnie i cicho. Niedawno na forum Ubuntu widziałem też przypadek, że komuś pod Ubuntu głośno działał dysk. Generalnie w sieci idzie znaleźć nieco przypadków tego. Cóż - Western Digital może i dobre, ale coś jednak w sieci widzę i po sobie też, że to jakieś lewe dyski. No i generalne nie przypominam sobie, abym miał coś takiego pod Windows :-/ Póki co wszystko śmiga dobrze, smart też się nie czepia. Nieco to jednak niepokojące. Przynajmniej parkowanie nieco się uspokoiło po instalacji apmd. W sieci piszą też, że to najczęściej przetwornica piszczy, ale bo ja wiem.
Ostatnio edytowany przez Jusko (2011-08-26 14:49:47)
Panowie i Panie, oto słyszalny dowód o co mi konkretnie chodzi. Pod Windows słyszę to z rzadka, pod Linuksem cały czas. Po paru dniach użytkowania i non stop słuchaniu czegoś takiego po prostu nie dałem rady i zainstalowałem MS Windows: [url]http://www.youtube.com/watch?v=ErkhU2qK-fM[/url]. Dźwięk dochodzi z okolic dysku twardego. W Live tego nie słyszę bo system siedzi w RAM. Po instalacji na czysto to dopiero wychodzi.
Ostatnio edytowany przez Jusko (2011-08-31 16:15:37)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00105 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.190.176.176' WHERE u.id=1 |
0.00076 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.190.176.176', 1732309002) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732308702 |
0.00073 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=179962 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=19581 ORDER BY posted |
0.00090 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19581 AND t.moved_to IS NULL |
0.00012 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00172 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19581 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19581 |
Total query time: 0.00685 s |