Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam tak jak w temacie , nie mam możliwości wyłączenia lub uruchomienia ponownie .
Musze to robić przez terminal komendom po zalogowaniu się na root'a ;(
Używasz kdm?
Nie mam ustawione auto logowanie
Ostatnio edytowany przez Pablik (2011-09-24 16:12:58)
Gdzie się walnąłeś? ;)
Nie, mam ustawione auto logowanie
Zaloguj się z kdm, powinno działać.
logowałem się przy pomocy KDM i to samo ;( , podczas logowania jest opcja Shutdown i reboot po zalogowani już nie ;(
Pokaż wynik:
ck-list-sessions
po zalogowaniu przez kdm.
jako root
Session7: unix-user = '0' realname = 'root' seat = 'Seat1' session-type = '' active = FALSE x11-display = '' x11-display-device = '' display-device = '/dev/pts/1' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2011-09-24T14:23:25.622069Z' login-session-id = '' Session5: unix-user = '1000' realname = 'Pablik' seat = 'Seat1' session-type = '' active = TRUE x11-display = ':0' x11-display-device = '/dev/tty7' display-device = '' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2011-09-24T14:18:17.484341Z' login-session-id = ' '
jako user
Session7: unix-user = '0' realname = 'root' seat = 'Seat1' session-type = '' active = FALSE x11-display = '' x11-display-device = '' display-device = '/dev/pts/1' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2011-09-24T14:23:25.622069Z' login-session-id = '' Session8: unix-user = '1000' realname = 'Pablik' seat = 'Seat1' session-type = '' active = FALSE x11-display = '' x11-display-device = '' display-device = '/dev/pts/1' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2011-09-24T14:24:34.648755Z' login-session-id = '' Session5: unix-user = '1000' realname = 'Pablik' seat = 'Seat1' session-type = '' active = TRUE x11-display = ':0' x11-display-device = '/dev/tty7' display-device = '' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2011-09-24T14:18:17.484341Z' login-session-id = ''
Wygląda OK, przeważnie ten problem spowodowany jest nieaktywną sesją consolekit, ale u Ciebie jest w porządku. Może jakiegoś pakietu brakuje po prostu… Niestety nie znam na tyle KDE żeby wiedzieć o jaki konkretnie może chodzić.
W jakich okolicznościach w ogóle ten problem wystąpił? Sam z siebie, po aktualizacji, nigdy nie działało?
po instalacji KDE, zmieniałem wygląd (instalowanie nowych motywów itp.), po czasie patrze a tu wcięło shutdown i reboot ;(
Załóż nowego użytkownika i zobacz czy na nim też występuje taki problem.
Poza tym mógłbyś napisać skąd konkretnie to „shutdown” i „reboot” zniknęło. Są one dostępne z przynajmniej trzech różnych miejsc.
Na nowym użytkowniku jest wszystko ok ;( .
A te opcje nie są dostępne w Menu uruchamiania programów >> Opuść >>
Nie podawałem tej spieszki ponieważ nie wiem gdzie mogą się znajdować indziej te opcje .
Zobacz:
Ustawienia systemowe → Uruchamianie i wyłączanie → Zarządzanie sesją → Udostępnij opcje zamykania systemu.
Jeśli jest zaznaczone i nadal nie masz tych opcji, to będziemy próbować dalej. Chociaż nie wiem czy coś nam z tego wyjdzie. Skoro na nowym użytkowniku działa, to pewnym sposobem jest wywalenie całego ~/.kde/ w diabły ;) . Chociaż jeśli dużo w KDE zmieniałeś, to nie będzie to miłe i przyjemne.
Poza tym wyłączanie jest dostępne z PPM na pulpit → Opuść… oraz jest od tego specjalny plazmoid.
działa ;), nie wiem dlaczego ale ta opcja była wyłączona
Ustawienia systemowe → Uruchamianie i wyłączanie → Zarządzanie sesją → Udostępnij opcje zamykania systemu.
Wielkie dzięki
Takie pytanko na koniec , jeżeli usunę użyłkowania poleceniem deluser nazwa__użytkownika to w systemie pozostaną jeszcze jakieś jego pliki czy to czyści do czysta ??
Skasuj jego katalog domowy.
Z opcją [b][tt]-r[/tt][/b] usuwa też katalog domowy.
[b]EDIT:[/b] Tfu, tak jest przy [tt]userdel[/tt], a nie [tt]deluser[/tt]. ;)
=============
Wszystko jest opisane w:
man userdel userdel --help man deluser deluser --help
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00054 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.70.64' WHERE u.id=1 |
0.00083 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.70.64', 1732280108) |
0.00029 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732279808 |
0.00102 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.188.227.108' |
0.00064 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.218.108.24' |
0.00062 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.218.71.21' |
0.00021 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=181846 |
0.00052 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=19752 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19752 AND t.moved_to IS NULL |
0.00026 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00066 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19752 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00104 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19752 |
Total query time: 0.00735 s |