Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam podczas uruchamiania dolphina jako roo wyskakuje mi taki error
<unknown program name>(2102)/: KUniqueApplication: Cannot find the D-Bus session server: "/usr/bin/dbusy-lanch terminated abnormally with the following error: No protocol specified Autolaunch error: X11 initialization failed." <unknown program name>(2102)/: KUniqueApplication: Pipe closed unexpectedly.
Szukałem i znalazłem coś takiego
https://bugs.launchpad.net/debian/+source/kdesudo/+bug/365956
jeżeli dobrze rozumiem to niby już naprawili ten błąd tak ??? zrobiłem update i upgrade i jest to samo ;(
Tamto zgłoszenie dotyczy odpalania go przez [tt]kdesudo[/tt], a nie przez zwykłe [tt]sudo[/tt]. Próbowałeś przez [tt]kdesudo[/tt] lub [tt]kdesu[/tt]?
tak ??
kdesu dolphin kdesudo dolphin
Jeśli oto chodzi to nie znaleziono takiego polecenia
[tt]kdesudo[/tt] jest w pakiecie… [deb]kdesudo[/deb] :)
kdesudo dolphin
Działa a nie wiadomo czego nie działa "sudo dolphin" ?
Ostatnio edytowany przez Pablik (2011-09-26 22:33:56)
A powinno? Od odpalania graficznych programów z uprawnieniami roota są właśnie takie narzędzia jak gksu, kdesudo itp.
no przed reinstalacją linuxa działało normalnie "sudo dolphin" ;(
po wpisaniu komendy "xhost +" wyskoczyło mi :
access control disabled, clients can connect form any host
Albowiem potrzeba jest UNIKALNA sesja DBusa dla każdego użytkownika (lub konsoli/terminala nawet).
Unikalna - ważny termin. Root nie może używać sesji innego użytkownika. Musi mieć własną. I ma... Ale raczej wyłuskać ją trudno, więc wystarczy skorzystać z drugiego fakty - sesji DBusa na konsolę.
Wystarczy np.
# dbus-launch kolourpaint
I się uruchomi.
Można też wyeksportować potrzebne zmienne sesyjne do środowiska, by nie używać i nie tworzyć co rusz nowych sesji. Najlepiej obrazuje to:
# dbus-launch --sh-syntax
Wydrukuje coś takiego:
DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS='unix:abstract=/tmp/dbus-mkRRGrxd3t,guid=41014f862a68f844e04968ad000a8922';
export DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS;
DBUS_SESSION_BUS_PID=18510;
I tak więc
eval `dbus-launch --auto-syntax`
I już można się nie przejmować tymi sprawami.
Taka jest natura tego problemu. Rozwiązanie? "kdesu" dla KDE. Oryginalnie jest w $PREFIX/lib/kde4/libexec/
Jeśli błąd jest "No protocol specified Autolaunch error: X11 initialization failed." to prawdopodobnie wystarczy tylko wyeksportować zmienną DISPLAY by była taka sama jak u użytkownika (paradoksalnie zgoda odwrotnie jak przed chwilą; ale... może się zdarzyć że to nie jest wystarczające, ale chyba wszystkie elementy układanki już tu wypisałem)
[quote=Graffi]a jak dasz
xhost +
ze swojego konta to wtedy działa?[/quote]
W nowych xorgach dla lokalnych procesów daje się:
xhost local:+
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-26 23:22:47)
Coś mi się nie udało, po wykonaniu tej komendy "eval `dbus-launch --auto-syntax`"
Dalej jest to samo ;(
a zmienna "$DISPLAY = :0" na moim użytkowniku i na roocie
[quote=Jacekalex][quote=Graffi]a jak dasz
xhost +
ze swojego konta to wtedy działa?[/quote]
W nowych xorgach daje się:
xhost local:+
[/quote]
No protocol specified xhost: unable to open display ":0"
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2011-09-26 23:34:34)
$ xhost local:+ non-network local connections being added to access control list
Xorg 1.10 - jak widać działa.
Dolphin też....
no ale ja po wykonaniu komendy "xhost local:+" dostałem coś takiego :
No protocol specified xhost: unable to open display ":0"
Jaki Debian i jaka wersja Xorga (pakietu [deb]xserver-xorg-core[/deb])?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00064 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.12.73.149' WHERE u.id=1 |
0.00085 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.12.73.149', 1732301351) |
0.00030 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732301051 |
0.00020 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=181978 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=19768 ORDER BY posted |
0.00036 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19768 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00059 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19768 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00106 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19768 |
Total query time: 0.00428 s |