Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Czy znacie podobne narzędzia do DirectAdmin?
Chodzi mi o to że, z automatu po dodaniu virtual hosta zostanie dodany użytkownik do systemu, baza danych mysql i konto ftp.
Jest takie fajne narzędzie Webmin, ale bardzo mozolne jest zakładanie , domen, virtualhost oraz konfiguracja dns.
Może możecie coś polecić darmowego i fajnego co sprawdziliście. Może być też płatne, ale nie tyle co DA.
Będę bardzo zobowiązany
http://www.ispconfig.org/
Ja bym wziął webmina, do samego dodawania usera bym troszkę oskrypcił, żeby dzaiałało to podobnie do vpopmaila - czyli vadduser|vdeluser - i gotowe.
Poza tym w Webminie niezbyt trudne jest samodzielne rzeźbienie modułów, to skrypty perl-cgi.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-01 10:23:05)
no to jeszcze [url]http://www.virtualmin.com/[/url]virtualmin odmiana webmina :))) matko ale tego teraz wszystko trzeba przetestować. no to do roboty jak by ktoś miał jakiś pomysł na taki panel to piszcie może gdzieś administratorzy to przylepią :))))
Ja polecam jednak konsolę.
Kiedyś próbowałem webmina ale byłem zagubiony, mało kiedyś jak siedziałem na fedorze to zapragnąłem skonfigurować przez ich system-config-httpd apache. Masakra podwoił mi configa przez wpisy include. Z kilkanascie/kilkadziesiąt minut siedziałem i szukałem błedów. Mozolne przeglądnięcie configa wyjasniło mi sprawę. Od tamtej pory unikam pomocników. Konsola to konsola
tak ja to wiem, ale powiedz gościowi który jest programistą, żeby robił wszystko w konsoli.
On potrzebuje dodać subdomenę którą klient mu zrobił do swojego serwera, zrobić stronkę dla klienta i pokazać m jak działa i jak kolorowo może być :)))
W tym jest tylko problem, ja nie zawsze mam czas bo też użytkowników naprawiam :))) Programiści chcą się troszkę uniezależnić :))), a nie z byle pierdołą czekać na mnie )))
Ale dzięki wszystkim za info
http://www.ispconfig.org/
jesli darmowe
[quote=redelek]....................
W tym jest tylko problem, ja nie zawsze mam czas bo też użytkowników naprawiam :))) Programiści chcą się troszkę uniezależnić :))), a nie z byle pierdołą czekać na mnie )))
Ale dzięki wszystkim za info[/quote]
Programiści?
Skrypt konsolowy, z gui, moduł do webmina, cokolwiek.
Dowolny skrypt w bashu czy perlu może Ci dodać użyszkodnika, ustawić mu domyślne hasło, skopiować konfigi, zrobić uprawnienia i katalogi, wydrukować raport, wysłać maila z zawiadomieniem, połączyć się po wifi z expresem do kawy i przygotować Capucino (o ile expres jest wystarczająco kumaty ;P, jest w nim kawa, woda i śmietanka)
Ja osobiście zrbołbym raczej skrypt na bazie modułu webmina, albo jakiegoś cgi, żeby dało się to w miarę wygodnie klikać.
A jak programistom będzie czegoś w takim skrypcie lub skryptach, to w końcu są programiści,
a nie księgowość.
Ale programista zamiast zajac sie głupotami ktore może wykonać menadzer może sie zajac wazniejszymi sprawami :)))
Alllleeeee skomplikowany problem w stylu:
#!/bin/bash USER=$1 PASS=$2 #user useradd.... mysql -u user -phasło -e 'CREATE USER '$USER'@'localhost' IDENTIFIED BY '***'; GRANT USAGE ON * . * TO '$USER'@'localhost' IDENTIFIED BY '$PASS' WITH MAX_QUERIES_PER_HOUR MAX_CONNECTIONS_PER_HOUR 0 MAX_UPDATES_PER_HOUR 0 MAX_USER_CONNECTIONS 0 ; CREATE DATABASE IF NOT EXISTS `tester` ; GRANT ALL PRIVILEGES ON `$USER` . * TO '$USER'@'localhost';' #poczta - vpopmail vadduser user@domena.com $PASS
Tak mniej więcej w bashu, to szkic, w perlu można to jeszcze 10x lepiej zrobić.
I nad czym tu kombinować?
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-07 13:01:54)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00145 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.218.2.191' WHERE u.id=1 |
0.00124 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.218.2.191', 1732299944) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732299644 |
0.00065 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=182711 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=19609 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19609 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00173 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19609 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19609 |
Total query time: 0.00732 s |