Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hejka, czytam wiki, oficjalną stronę, łójka i na upie stoję
clamscan nie beknie bo jest out of date i coś tam o ochronie pamięci :
LibClamAV Warning: ************************************************** LibClamAV Warning: *** The virus database is older than 7 days! *** LibClamAV Warning: *** Please update it as soon as possible. *** LibClamAV Warning: ************************************************** LibClamAV Warning: *********************************************************** LibClamAV Warning: *** This version of the ClamAV engine is outdated. *** LibClamAV Warning: *** DON'T PANIC! Read http://www.clamav.net/support/faq *** LibClamAV Warning: *********************************************************** Naruszenie ochrony pamięci
no to mu freshclam:
ClamAV update process started at Mon Feb 14 18:55:55 2011 main.cvd is up to date (version: 53, sigs: 846214, f-level: 53, builder: sven) WARNING: Current functionality level = 38, recommended = 53 Please check if ClamAV tools are linked against the proper version of libclamav DON'T PANIC! Read http://www.clamav.net/support/faq Ignoring mirror 193.1.193.64 (due to previous errors) Ignoring mirror 163.1.3.8 (due to previous errors) Ignoring mirror 81.91.100.173 (due to previous errors)
tak ze 100 linijek i koniec końcem nie zaktualizowany.
ściągnąłem pliki z oficjalnej stronki: safebrowsin.cvd daily.cvd main.cvd i co tam jeszcze było, wrzuciłem do /var/lib/clamav i dalej mam takie samo bubu, nie wstanie bo stary, nie zaktualizuje bo mu się nie chce, i tak w koło macieju. Poradźcie co proszę bo syf się panoszy....
Spróbuj może nakładkę - KlamAV
Fervi
Sprawdzałeś
strace aplikacja -o plik_wyjsciowy
?
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow.
Naruszenie ochrony pamięci czyli inaczej Segfault.
Przebuduj clamav na miejscu (może pomóc, choć nie musi), albo poczekaj na nowszą wersję.
Względnie bugzilla.
Ja mam :
app-antivirus/clamav-0.97.2
i chodzi (Gentoo).
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-07 02:24:15)
No to po kolei
graficzna nakładka też bubu - uaktualnienie dalej nie idzie (w tym malutkim okienku przewija się to samo co na konsoli) a próba przeskanowania czegokolwiek - chwila "przygotowań do skanowania" i brak reakcji jakiejkolwiek jakby skanował i od razu zakończenie operacji z wynikiem 0 plików przeskanowanychi. Mam wrażenie że clam stoi bo nie ma bazy wirusiańskiej jeno kiego grzyba nie może pobrać, serwery lustrzane nie te czy ki czort
[quote=Jacekalex][b]Naruszenie ochrony pamięci czyli inaczej Segfault[/b].
Przebuduj clamav na miejscu (może pomóc, choć nie musi), albo poczekaj na nowszą wersję.
Względnie bugzilla.[/quote]
[quote=Paciocha]No to po kolei
graficzna nakładka też bubu - uaktualnienie dalej nie idzie (w tym malutkim okienku przewija się to samo co na konsoli) a próba przeskanowania czegokolwiek - chwila "przygotowań do skanowania" i brak reakcji jakiejkolwiek jakby skanował i od razu zakończenie operacji z wynikiem 0 plików przeskanowanychi. Mam wrażenie że clam stoi bo nie ma bazy wirusiańskiej jeno kiego grzyba nie może pobrać, serwery lustrzane nie te czy ki czort[/quote]
RTFM:
[b][url]http://en.wikipedia.org/wiki/Segmentation_fault[/url][/b]
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-07 09:03:46)
Po różnych kombinacjach coś w końcu zaskoczyło :) zaczął skanować, jeszcze mam problem z uaktualnieniem bazy, dalej wysypuje się że nie może połączyć do serwerów.
Ruszyło po zmianie źródeł na
deb http://volatile.debian.org/debian-volatile lenny/volatile main contrib non-free
miałem różne i różniaste znalezione to tu to tam...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00120 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.34.50' WHERE u.id=1 |
0.00060 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.34.50', 1732686428) |
0.00033 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732686128 |
0.00063 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=182922 |
0.00092 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=19832 ORDER BY posted |
0.00043 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19832 AND t.moved_to IS NULL |
0.00033 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00216 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19832 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19832 |
Total query time: 0.00753 s |