Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-10-14 17:27:03

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Alternatywa dla padevchooser od PulseAudio

Czy istnieje program podobny do padevchooser, który potrafi pokazać strumienie dźwięku (wejściowe i wyjściowe), potrafi nimi zarządzać - przyciszać, pogłaśniać niezależne od siebie oraz wysyłać strumienie do określonej karty dźwiękowej (w przypadku posiadania dwóch i więcej kart)?

Co prawda istnieje pozycja w System > Preferencje > Dźwięk, jednak nie ma tam pozycji, która mogła by mi umożliwić nagrywanie wyjścia. W przypadku padevchoosera wybierałem by przechwytywał nie to co mówię do mikrofonu ale to co aktualnie leci na wyjściu w głośnikach i włączałem nagrywanie.

I czy istnieje możliwość przekierowania/skopiowania dźwięku wejściowego, tak by przy mówieniu do mikrofonu nagrało się, i to co mówię, i to co jest na wyjściu na głośnikach? Poza tym chodzi też o to, bym w trakcie mówienia do mikrofonu sam siebie nie słyszał ale by to się nagrało wraz z całym wyjściem. Prościej nie umiem wyjaśnić o co mi chodzi :D

W teamspeaku lub mumble jest opcja przy testowaniu ustawień, która przekierowuje to co się mówi do mikrofonu na głośniki - chodzi o coś takiego tylko z powyższym doprecyzowaniem.

#2  2011-10-14 18:43:15

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: Alternatywa dla padevchooser od PulseAudio

Można użyć [url=http://packages.debian.org/wheezy/jack]jacka[/url] i [url=http://packages.debian.org/wheezy/timemachine]timemachine[/url]
Ale jack jest trochę skomplikowany dla nie wprawionych.

[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]

#3  2011-10-14 21:17:03

morfik
Serwis

Masz może jakiś aktualny tutorial, napisany w miarę przyjaznym języku?. Nie wiem  od czego zacząć. Mam bardzo wredną kartę muzyczną (SB Audigy SE), która praktycznie rzecz biorąc działa bezproblemowo tylko na pulseaudio (przynajmniej u mnie). A po instalacji tych pakietów siadł mi dźwięk całkowicie.

#4  2011-10-14 22:24:55

ilin - Palacz

ilin
Palacz

http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18612

Napisz co chcesz dokładnie osiągnąć,co chcesz robić bo pewnie z samej alsy da sie to wyciągnąć.
Ale nie klikalnie.

[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.

#5  2011-10-15 16:38:09

morfik
Serwis

Nagrałem filmik jak to obecnie wygląda u mnie:

http://imageshack.us/clip/my-videos/15/n5i.mp4/

Są tam odpalone amarok i smplayer. W obydwu zarządzanie dźwiękiem dokonuje się trochę inaczej. Odnośnie tej sytuacji mam pytanie - czy w smplayerze jest bug czy zarządzanie dźwiękiem odbywa się u niego w inny sposób.

Na panelach gnome mam 2 głośniki - jeden odpowiada za pulseaudio, drugi za alse. Ten od pulse jest ustawiony na full, zaś ten od alsy jest mobilny i zarządzany przez klawisze multimedialne w klawiaturze. Taka konfiguracja daje w miarę komfortowe zarządzanie głośnością. Przy podłączeniu pulseaudio zamiast alsy pod klawisze multimedialne, przeskok głośności przy wciśnięciu klawisza jest dość spory, a że nie potrafię go zmniejszyć muszę jechać na takiej konfiguracji.

Co do samego tematu.

Spróbuję wyjaśnić - odwołam się tu do doświadczeń z windozą. Mianowicie w panelu głośności jest kontrolka wirtualnego mikrofonu zbierającego dźwięk z różnych aplikacji, nazywa się to "What you hear" albo "stereo Mix", zależy chyba od dostawcy sterowników. I właśnie coś takiego chcę osiągnąć - utworzyć wirtualny mikrofon, który zbiera dźwięki aplikacji zanim jeszcze znajdą się na głośnikach[/quote]
To by było chyba to, tylko ja chciałbym zarządzać tym co trafia na ten wirtualny mikrofon - przyciszać, pogłaśniać, mutować bez konieczności odwoływania się do konkretnych programów odtwarzających dźwięk i niezależnie od siebie - ten sobie podgłośnię, ten przyciszę, ten akurat w tej chwili zmutuję.

Powyższa sytuacja dotyczy tylko aplikacji odtwarzających dźwięk (chyba ?). Oprócz tego chciałbym mieć możliwość włączenia w to mikrofonu. Czyli mówić do mikrofonu przy jednoczesnym odpaleniu dźwięku z różnych źródeł i to wszytko przekierować do pliku, czyli nagrać.

W tej chwili nie wiem jak nagrać wyjście, czyli te dwa programy odtwarzające dźwięk jednocześnie. Potrafię nagrać dźwięk z mikrofonu ale tylko z niego. W padevchooser była pozycja "monitor ..." i to było wyjście głośników. Przy odpaleniu np gnome-sound-recorder w padevchooser pojawiała się pozycja odpowiadająca za nagrywanie dźwięku i tam mogłem zmienić mikrofon na "monitor .." i w ten sposób nagrać całe wyjście. Jednak do wyboru miałem albo mikrofon albo wyjście. Nie mogłem jednocześnie nagrywać i wyjścia i mikrofonu lub sprecyzować który program chcę aktualnie nagrywać.

Do tego w padevchooser widziałem natężenie dźwięku w poszczególnych programach i po relacjach słupków mogłem dość który program odtwarza dźwięk głośniej i wyregulować głośność za pomocą suwaków. Jedne ścieżki mogą być słabiej słyszane od innych. Dlatego taki wizualny podgląd by był jak najbardziej pożądany, zwłaszcza gdy się nie słyszy wyjścia.

#6  2011-10-15 18:59:48

ilin - Palacz

ilin
Palacz

hmm chciałbyś tak jak w erze :)

Tak jak pisałem wyżej jack i timemachine.

Natomiast jet to dosyć trudne w konfiguracji.
Nie ma tu gotowych wzorców bo każda karta dźwiękowa reaguje inaczej.
Musisz sam potestować.

Moim zdaniem jeśli pulseaudio spełnia twoje wymagania to zostań przy nim.

Ostatnim minusem jaki odkryłem przy pulseaudio jest niezbyt dobra współpraca z wine.

Gra dzieciaków (Spore) wykrzaczała się właśnie przez nie.

#7  2011-10-15 19:21:11

morfik
Serwis

Tak wiem, że wine nie chce współpracować z pulseaudio. Mam w nim dźwięk wyłączony. Wszelkie programy, lub coś co wymaga dźwięku i przy tym nie działa na debianie (niewiele tego jest), odpalam na Vboxie,  na windowsie.

Pulseaudio był idealny do momentu aż zniknęło to narzędzie. Jeżeli nie znajdę alternatywy, to będę musiał zmienić pulse na coś innego.

#8  2011-10-15 20:18:11

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Akurat Spore ma dosyć duże wymagania.
Na moim starym kompie to nawet na windowsie nie chciał działać.

#9  2011-10-24 13:39:26

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Zdecydowanie Jack-audio.
W Qjackctl masz możliwość zmieniania ścieżek dźwiękowych, timemachine nagrywa, do tego jest dłuuga lista mixerów, szmerów i bajerów.
Sznurek:
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Music_studio

Najprościej wrzuć sobie na VB Ubuntu Studio, i pobaw się trochę narzędziami do Jacka.
Jednak te zabawki, to trochę wyższa szkoła jazdy, do profesjonalnego studia muzycznego.
Audacity jest tam jednym z najprostszych programów, a np equalizer (Jamin), jest ciężki jak krowa, i wygląda trochę, jak kokpit promu kosmicznego.
:D

Przy okazji poznasz kernel realtime.
Poza tym w Jacku odpalasz osobny proces na każdą kartę muzyczną, i jest trochę zabawy z konfiguracją, ale wykonalne.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-30 15:23:04)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#10  2011-10-30 13:09:48

morfik
Serwis

Udało mi się uzyskać efekt, który chciałem:
http://img72.imageshack.us/img72/2386/20111030123143.png

I to działa w ten sposób:

W jack mixer tworze kilka kanałów wejściowych, do których w QjackCtl linkuję odpowiednie aplikacje. Te wszystkie programy są jednak domyślnie łączone do systemu (na głośniki), co powoduje, że mixer za bardzo nie steruje dźwiękiem na wyjściu. Dlatego też zrywam połączenia aplikacji z systemem. Następnie z wyjścia mixera, odpowiednie kanały (aplikacje odtwarzające dźwięk) łączę z systemem na wejściu. W tej chwili przy pomocy mixera mogę sobie zarządzać dźwiękiem odpalonych aplikacji i wszystko to z jednego okienka. Mixer ma też kanał wyjściowy MAIN, obrazuje on co aktualnie jest na wyjściu mixera (przy takim ustawieniu jak na skrinie). I ten kanał MAIN łącze w QjackCtl z timemachine, w którym będzie się odbywać nagrywanie dwóch aplikacji + mikrofon, czyli tych 3 kanałów w mixerze.

Całość działa tak jak oczekiwałem. Jednak mikrofon jest strasznie cicho. W mixerze dodałem mu +15, co sprawiło, że co prawda jestem lepiej słyszalny, jednak przy sporym szumie. Da się w jakiś sposób wyeliminować ten szum, lub w jakiś inny sposób pogłośnić mika?

Kolejna sprawa - czy da się zapisać taką konfigurację połączeń w QjackCtl? Bo w obecnej sytuacji przy restarcie serwera jack, wszystkie aplikacje wracają do ustawień domyślnych, tzn łączą się tylko z systemem na wejściu, co powoduje że muszę ponownie robić te czynności opisane powyżej.

Jeszcze sprawa dotycząca samego mixera. Co prawda istnieje w nim opcja umożliwiająca zapis utworzonych kanałów, jednak przy ponownym uruchomieniu mixera, trzeba uprzednio zapisana konfigurację wczytać - czy da się to w jakiś sposób zautomatyzować?

I już ostatni problem. Przy zmianie ścieżek (ręcznie) czy to w amaroku, czy to w smp, następuje zresetowanie połączeń w QjackCtl. Czy można takie zachowanie w jakiś sposób wyeliminować? Gdy ścieżki przeskakują samoistnie, ten efekt nie występuje.

EDIT:
Sprawę zapisu połączeń można rozwiązać przez patchbay. Rozwiązuje on też problem z resetowaniem się połączeń przy manualnej zmianie ścieżek. Info tutaj:
http://www.rncbc.org/drupal/node/76

Ostatnio edytowany przez morfik (2011-10-30 14:49:14)

#11  2011-10-30 15:13:34

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

[quote=morfik]...........

Jeszcze sprawa dotycząca samego mixera. Co prawda istnieje w nim opcja umożliwiająca zapis utworzonych kanałów, jednak przy ponownym uruchomieniu mixera, trzeba uprzednio zapisana konfigurację wczytać - czy da się to w jakiś sposób zautomatyzować?[/quote]
Próbowałeś:

Kod:

jack_mixer -c /ścieżka/plik-konfiguracyjny.conf

Przy okazji małe pytanko:
ta pogoda na pulpicie  - to conky, gdesklets, czy co innego?

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-30 15:18:28)

#12  2011-10-30 15:19:26

morfik
Serwis

Faktycznie działa.

Odnośnie pogody - to conky forecast, info - http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=869328

Ostatnio edytowany przez morfik (2011-10-30 15:24:32)

#13  2011-10-30 16:42:30

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Co do pogody, dzięki.

Co do mikrofonu:

Całość działa tak jak oczekiwałem. Jednak mikrofon jest strasznie cicho. W mixerze dodałem mu +15, co sprawiło, że co prawda jestem lepiej słyszalny, jednak przy sporym szumie. Da się w jakiś sposób wyeliminować ten szum, lub w jakiś inny sposób pogłośnić mika?[/quote]
To czy czasem w alsamixerze nie masz mic_boost?
Bo ja mam Hda Realtek (na płycie Gigabyte), żadna rewelacja, ale dla wszystkich wejść mikrofonowych mam Mic Boost - regulowany.

#14  2011-10-30 17:12:17

morfik
Serwis

Ja mam kartę Sound Blaster Audigy SE:

http://pl.store.creative.com/sound-blaster/sound-blaster-audigy-se/1-14257.aspx

W alxa mixer mam:

http://img41.imageshack.us/img41/381/alsamix.png
http://img210.imageshack.us/img210/8713/alsamix2.png

Swoją drogą moja karta na płycie głównej też ma opcję mic_boost.

#15  2011-10-30 17:27:17

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

To spróbuj zapiąć Mikrofon do karty na płycie, czy pójdzie z boostem.

O ile nie wydasz kilku kawałków na specjalny mikrofon studyjny, to raczej przy mikrofonie nie usłyszysz różnicy między HDA a SB Audigy.

Swoją drogą - SB nie ma boosta na mikrofonie?
Troszkę mnie to dziwi, miałem kiedyś SB Live - na Win$hicie jeszcze (2006), i boost w karcie był, o ile pamiętam.

Może sterownik nie przewidział takiej opcji.
Chociaż karta na SB Audigy na 90% Mic Boost ma, radzę poszukać sposobu, jak go włączyć.

W pliku [b]/usr/src/linux-3.0.7-grsec/sound/pci/ca0106/ca0106_mixer.c[/b]
stoi jak byk:

static char *ca0106_rename_ctls[] = {
        "Master Playback Switch", "Capture Switch",
        "Master Playback Volume", "Capture Volume",
        "Line Playback Switch", "AC97 Line Capture Switch",
        "Line Playback Volume", "AC97 Line Capture Volume",
        "Aux Playback Switch", "AC97 Aux Capture Switch",
        "Aux Playback Volume", "AC97 Aux Capture Volume",
        "Mic Playback Switch", "AC97 Mic Capture Switch",
        "Mic Playback Volume", "AC97 Mic Capture Volume",
        "Mic Select", "AC97 Mic Select",
        [b]"Mic Boost (+20dB)", "AC97 Mic Boost (+20dB)",[/b]
        NULL[/quote]
Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-30 17:58:00)

#16  2011-10-30 19:27:02

morfik
Serwis

No ok, u mnie to samo jest, czemu więc w alsamixerze nie ma żadnych opcji od boosta?

EDIT:

Faktycznie z tym boostem jest dużo lepiej, przynajmniej z mikrofonem. Z dźwiękiem jest trochę gorzej i idzie to usłyszeć.

Ostatnio edytowany przez morfik (2011-10-30 21:20:28)

#17  2011-10-31 00:57:43

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Pojęcia nie mam, choć taka opcja, to czasami tylko przełącznik, a nie regulacja wzmocnienia
(miałem tak na poprzedniej płycie).

Zobaczyłym raczej np w xfce4 -mixer czy innym, czy da się włączyć taki przełącznik.
Nawet w [url=http://blog.suncrescent.net/2008/05/activating-microphone-boost-on-a-soundblaster-audigy-se-in-windows-vista/]Win$hicie[/url] jest chwila zabawy, żeby w tej karcie włączyć wzmocnienie mikrofonu. ;D

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-31 03:21:22)

#18  2011-10-31 06:22:29

morfik
Serwis

Sprawdziłem w xfce4-mixer i kmixer, w każdym z nich jest dosłownie to samo co w alsamixer. Jeżeli chodzi o tę kartę na płycie, to alsamixer wygląda tak:

http://img511.imageshack.us/img511/2235/amix2.png

#19  2011-10-31 07:25:18

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Spróbuj pokombinować z Audigy - parametry ładowania modułu, a w Mixerze włącz wszystkie przełączniki, i zobacz, czy pojawi sie boost mikrofonu jako przełącznik lub potencjometr.

Ewentualnie, jak CI bardzo zależy na boost w Audigy, pytaj na liście mailingowej Alsy:
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/alsa-user

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-02-04 09:22:54)

Stopka forum