Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hey,
mam problem z USB pod XP w VBox. Mimo iż dodałem konkretne urządzenia USB do maszyny to nie mogę ich zaznaczyć w menu USB. Jest wypisane, ale nie można zaznaczyć :| Nie wiem w czym leży problem. Na Debianie nie było z tym problemu,... Teraz mam Xubuntu. Dodatki są zainstalowane.
Rzecz jest mi bardzo potrzebna do podłączenia aparatury pomiarowej. Muszę używać Windowsa bo oprogramowanie do urządzenia jest tylko na niego :/
Też mam problem - najlepiej zrób "Shared Folders"
Fervi
Ehhz, jak się ie czyta co na ekranie pisze to później takie posty są.
[url=http://download.virtualbox.org/virtualbox/4.1.4/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-4.1.4-74291.vbox-extpack]Extension Pack[/url] musi być zainstalowany.
EDIT: na końcu pliku /etc/fstab dopisz też:
none /proc/bus/usb usbfs devgid=111,devmode=644 0 0
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2011-10-26 23:19:37)
Problem w Ubuntu jest chyba z jakimś dostepem, nie pamiętam - coś takiego mi wywalał
You can change this by adding your user to the 'vboxusers' group. Please see the user manual for a more detailed explanation.
Chyba (też) o to chodzi
Fervi
Jeśli to laptop, to możesz mieć problem, gdy działasz na baterii. Wtedy nie puszcza. A do grupy vboxusers i tak musisz być dodany. A do usb grupy - chyba też.
Coś mi się kojarzy z tymi grupami vboxusers i usb. Zdaje się że musiałem to robić na debianie, ale to dawno było... Możecie mi przypomnieć o co konkretnie chodziło?
pasqdnik nie mogę odpalić tego Ex.Packa
Ostatnio edytowany przez hjob (2011-10-27 05:08:02)
ilin@debian ~/Desktop % groups ilin lp cdrom audio dip video plugdev fuse vboxusers
ExP na kliknięcie powinien odpalić.
hjob, a którą wersję VBoxa masz ? Mój link prowadzi do najnowszej. A instalujesz go z poziomu GUI Plik -> Ustawienia globalne -> Extensions.
Skoro jesteś w stanie uruchomić maszynę wirtualną to do grupy vboxusers jesteś już dopisany.
Mam wersję 4.0.4
Do grupy vboxusers właśnie się dopisałem. Utworzyłem tyż wspomnianą grupę usb, ale nie zmieniło to narazie niczego.
Nie mogę wprowadzić zmian do fstab :| Iryrujące to trochę, ale przesiadłem się niedawno z Debiana na ubuntu... i nie rozumiem nic tego bałaganu przy braku root'a :|
sudo gedit /etc/fstab
Dobra, działa bez zmian w fstab,...
Dzięki wszystkim za pomoc :D
Time (s) | Query |
---|---|
0.00006 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00062 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.101.251' WHERE u.id=1 |
0.00058 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.101.251', 1732693522) |
0.00036 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732693222 |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=184186 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=19950 ORDER BY posted |
0.00047 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19950 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00137 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19950 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19950 |
Total query time: 0.00486 s |