Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
mam taki problem, zainstalowałem Wine i pod Wine program do obsługi faktur, jednak próba uruchomienia programu kończy się komunikatem
"No JVM could be foun on your system. Please define EXE4J_JAVA_HOME to point to an installed JDK or JRE or download a JRE from www.java.com"
Problem w tym, że w systemie mam już Javę. Pracuję na Lennym.
draculla:/home/michal# aptitude search "?provides(java-runtime)" p default-jre - Standard Java or Java compatible Runtime p default-jre-headless - Standard Java or Java compatible Runtime ( p gij - Interpreter kodu bajtowego GNU Java p gij-4.2 - The GNU Java bytecode interpreter idA gij-4.3 - Interpreter kodu bajtowego GNU Java p java-gcj-compat - Java runtime environment using GIJ idA java-gcj-compat-headless - Java runtime environment using GIJ (headle p kaffe-jthreads - A green threads enabled version of the Kaf p kaffe-pthreads - A POSIX threads enabled version of the Kaf p openjdk-6-jre - OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT p openjdk-6-jre-headless - OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT (h p sun-java5-jre - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 5.0 i A sun-java6-jre - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 ( draculla:/home/michal#
A javę pod wine zainstalowałeś?
Tak, oczywiście. Mimo tego, wywala ten komunikat.
A zrobiłeś o co prosi: "Please define EXE4J_JAVA_HOME to point to an installed JDK or JRE or download a JRE from www.java.com" ?
"Please define EXE4J_JAVA_HOME to point
<----- w tym to nie wiem za bardzo o co chodzi, ale Javę ściągnąłem i zainstalowałem.
export EXE4J_JAVA_HOME=/gdzie/jest/zainstalowany/JRE
A tak w ogóle, to może się nie znam, może palnę głupotę, ale czyż jedną z szumnych zalet Javy jest wieloplatformowość, zatem uruchamianie javowej aplikacji przez wine jest cokolwiek dziwne?
Tzw. WORA, a raczej WODA - write once debug anywhere - może potrzebuje jakieś *.dll'e z Windows'a ten soft?
[quote=azhag]
export EXE4J_JAVA_HOME=/gdzie/jest/zainstalowany/JRE
[/quote]
To ma być ścieżka do JRE tego co instalowałem w Wine? Czy tego Debianowskiego?
Co do .dll to chyba nie, kiedyś zainstalowałem ten program i też wywalało ten komunikat, wystarczyło zainstalować windowsową wersje Javy i wtedy zadziałało, niestety teraz niet.
Ostatnio edytowany przez milik (2011-10-27 16:00:21)
No i jakoś sobie sam poradziłem, metodą prób i błędów :)
Zainstalowałem najnowszą wersję Wine ze strony domowej i po skompilowaniu programu tylko doinstalowałem wersję Java 7 i zadziałało bez definiowania EXE4J_JAVA_HOME.
Tylko jeszcze jedno pytanie, jak z menu głownego wykasować wpisy nieaktywne? W moim przypadku wpisy zainstalowanego programu do faktur. Klikając prawym klawiszem na APLIKACJE i odznaczając co chcę, tylko je ukrywam a jak je usunąć?
Jeszcze jedno pytanie, może ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć.
draculla:/home/michal# dpkg -i google-chrome-unstable_current_i386.deb Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu google-chrome-unstable. (Odczytywanie bazy danych ... 100181 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie google-chrome-unstable (z google-chrome-unstable_current_i386.deb) ... dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie google-chrome-unstable: google-chrome-unstable zależy od libasound2 (>> 1.0.22); jednakże: Wersją libasound2 w systemie jest 1.0.16-2. google-chrome-unstable zależy od libc6 (>= 2.11); jednakże: Wersją libc6 w systemie jest 2.7-18lenny7. google-chrome-unstable zależy od libcups2 (>= 1.4.0); jednakże: Wersją libcups2 w systemie jest 1.3.8-1+lenny9. google-chrome-unstable zależy od libdbus-1-3 (>= 1.2.14); jednakże: Wersją libdbus-1-3 w systemie jest 1.2.1-5+lenny2. google-chrome-unstable zależy od libfontconfig1 (>= 2.8.0); jednakże: Wersją libfontconfig1 w systemie jest 2.6.0-3. google-chrome-unstable zależy od libfreetype6 (>= 2.3.9); jednakże: Wersją libfreetype6 w systemie jest 2.3.7-2+lenny7. google-chrome-unstable zależy od libgconf2-4 (>= 2.27.0); jednakże: Wersją libgconf2-4 w systemie jest 2.22.0-1. google-chrome-unstable zależy od libgcrypt11 (>= 1.4.2); jednakże: Wersją libgcrypt11 w systemie jest 1.4.1-1. google-chrome-unstable zależy od libglib2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Wersją libglib2.0-0 w systemie jest 2.16.6-3. google-chrome-unstable zależy od libgtk2.0-0 (>= 2.18.0); jednakże: Wersją libgtk2.0-0 w systemie jest 2.12.12-1~lenny2. google-chrome-unstable zależy od libnspr4-0d (>= 4.7.3-0ubuntu1~) | libnspr4 (>= 4.8.7-0ubuntu1); jednakże: Wersją libnspr4-0d w systemie jest 4.7.1-5. Pakiet libnspr4 nie jest zainstalowany. google-chrome-unstable zależy od libstdc++6 (>= 4.4.0); jednakże: Wersją libstdc++6 w systemie jest 4.3.2-1.1. google-chrome-unstable zależy od libatk1.0-0 (>= 1.30.0); jednakże: Wersją libatk1.0-0 w systemie jest 1.22.0-1. dpkg: błąd przetwarzania google-chrome-unstable (--install): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany Przetwarzanie wyzwalaczy dla menu... Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db... Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: google-chrome-unstable draculla:/home/michal#
Trzeba te wszystkie pakiety ściągać ręcznie i instalować z palca? Czy jest jakiś sposób na automatycze uzupełniene zależności?
Ostatnio edytowany przez milik (2011-10-27 21:05:32)
Hm, jeśli masz stable masz dwie opcje: albo przerabiasz system na testing lub unstable albo załatwiasz sobie chrome lub chromium w wersji stable/testing. W obu przypadkach aptitude zasugeruje usunięcie tego nowego pakietu lub doinstalowanie/update pakietów automatycznie, jak się dokopie do tego, by jednak nie usuwał.
[quote=milik]Tylko jeszcze jedno pytanie, jak z menu głownego wykasować wpisy nieaktywne?[/quote]
Jakie w ogóle środowisko graficzne?
[quote=milik]Jeszcze jedno pytanie, może ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć.[/quote]
To jest Lenny (oldstable), pakiety w nim mogą być za stare dla google-chrome… Zresztą co to za ubuntowe pakiety tam masz? Jest repo z google-chrome dla Debiana, ale nie wiem czy na Lennym da się go zainstalować.
deb http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
Środowisko graficzne to Gnome.
Co do Chrome, to kiedyś już było zainstalowane i wszystko piknie działało, jednak coś mnie pokusiło żeby zainstalować Debiana 6.0 i to był błąd bo nic w nim nie chodziło tak jak powinno a dodatkowo .... zawieszał się jak Winda. Postanowiłem więc znów zainstalować Lennego i teraz się męczę z tymi pakietami.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.59.205.182' WHERE u.id=1 |
0.00093 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.59.205.182', 1732693191) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732692891 |
0.00059 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=184216 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=19953 ORDER BY posted |
0.00086 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19953 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00154 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19953 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19953 |
Total query time: 0.0066 s |