Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po aktualizacji:
Zostanie zainstalowanych 3 pakietów, usuniętych 1 pakietów. Zostanie zwolnione na dysku: 238 kB =============================================================================== [USUNIĘTY, NIE UŻYWANY] libffmpegthumbnailer4 [UAKTUALNIONY] libtumbler-1-0 0.1.21-3 -> 0.1.22-1 [UAKTUALNIONY] tumbler 0.1.21-3 -> 0.1.22-1 [UAKTUALNIONY] tumbler-common 0.1.21-3 -> 0.1.22-1 ===============================================================================
tumbler nie tworzy miniatur video. Widzę w [url=http://packages.debian.org/changelogs/pool/main/t/tumbler/current/changelog]changelogu[/url] przejście z ffmpeg na gstreamer:
[quote=changelog]* debian/rules: disable the ffmpeg thumbnailer by default, upstream
recommends to use the new gstreamer one instead.[/quote]
jednak nie wiem jak go użyć. Ktoś z Was wie co trzeba z tym zrobić?
Na starszej wersji z ffmpeg:
Zostanie zainstalowanych 4 pakietów, usuniętych 0 pakietów. Zostanie zajęte na dysku: 238 kB =============================================================================== [INSTALOWANY, ZALEŻNOŚCI] libffmpegthumbnailer4 [COFNIĘTY] libtumbler-1-0 0.1.22-1 -> 0.1.21-3 [COFNIĘTY] tumbler 0.1.22-1 -> 0.1.21-3 [COFNIĘTY] tumbler-common 0.1.22-1 -> 0.1.21-3 ===============================================================================
oczywiście działa tak jak powinien.
Przydałaby się jakaś informacja, czym objawia się to niedziałanie i jakie zachowanie jest oczekiwane. Zainstalowałem sobie tumblera i Thunara. Po uruchomieniu Thunar ładnie wyświetla miniatury:
[url]http://minio.xt.pl/obrazy/rozne/thunar-thumbnails.png[/url]
Ale nigdy nie używałem Xfce ani Thunara i nie wiem, czy tak ma być kiedy jest dobrze czy tak ma być kiedy jest źle.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to problemy GStreamera z odtwarzaniem plików wideo. Mierzyłem się z tym problemem [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19731]w zeszłym miesiącu[/url]. Rozwiązaniem było doinstalowanie [deb]gstreamer0.10-ffmpeg[/deb]. Przy czym pakiety multimedialne z repozytorium debian-multimedia miały z tym jakiś problem i powodowały konflikty. Ja zdecydowałem się zrezygnować z usług tego repozytorium, ale skądinąd wiem, że problem jest już podobno rozwiązany.
[quote=Minio]Przydałaby się jakaś informacja, czym objawia się to niedziałanie[/quote]
[quote=/me]tumbler nie tworzy miniatur video[/quote]
[quote=Minio]jakie zachowanie jest oczekiwane[/quote]
Tworzenie miniatur video.
===================
[quote=Minio]Rozwiązaniem było doinstalowanie gstreamer0.10-ffmpeg.[/quote]
O to to, po doinstalowaniu tego pakietu i gstreamerowych pluginów działa. Dzięki. Wcześniej szukając rozwiązania instalowałem już pluginy (bad, base, good, ugly), ale bez tego pakietu i tak nie działały. Inna sprawa, że to rozwiązanie jest jednak cięższe niż poprzednie, gdzie wystarczał pakiet [deb]libffmpegthumbnailer4[/deb].
[quote=ArnVaker][quote=Minio]Przydałaby się jakaś informacja, czym objawia się to niedziałanie[/quote]
[quote=/me]tumbler nie tworzy miniatur video[/quote]
[quote=Minio]jakie zachowanie jest oczekiwane[/quote]
Tworzenie miniatur video.[/quote]
Zabrakło „w Thunarze”. Jeżeli ktoś nie zna — tak jak ja — tego programu, to nie wie nawet, jak go uruchomić w celu sprawdzenia, czy występuje podobny problem. Z opisu pakietu też nie wynika jednoznacznie kiedy ten program jest uruchamiany. Po odkryciu że nie mam pliku binarnego o nazwie „tumbler”, sprawdziłem zawartość pakietu i zobaczyłem, że instaluje coś w katalogu xfce4. Uznałem że może współpracuje tylko z Thunarem — ten strzał okazał się najwyraźniej celny, ale nie zmienia to faktu, że mogłeś ułatwić zadanie osobom chcącym Tobie pomóc.
Nie miałem pojęcia, że ten program współpracuje tylko z Thunarem. Myślałem, że można go używać wraz z różnymi menedżerami plików. No ale w porządku, przepraszam. Teraz przynajmniej wiem jak to jest założyć wątek bez dostarczenia wszelkich potencjalnie przydatnych informacji. Wcześniej dowiedziałem się już jak to jest założyć [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19068]wątek o czymś, co było już na forum poruszane[/url]. Normalnie strach o cokolwiek zapytać. :P
Synaptic i aptitude podpowiadają, że od tumblera zależą Thunar właśnie i niejaki [deb]ristretto[/deb], przy czym o istnieniu tego drugiego dowiedziałem się jakieś pięć minut temu. Najwyraźniej inne menedżery plików albo w ogóle nie potrafią wyświetlać miniaturek dla filmów, albo korzystają z własnych rozwiązań (co niestety jest dość częste w świecie Linuksa).
Zadawać pytań (zwłaszcza na tym forum) bym się raczej nie bał, ale czasami lepiej jest dostarczyć zbyt dużo informacji niż zbyt mało. Wystarczy pamiętać, że inni nie widzą tego co my widzimy i nie wiedzą tego co my wiemy, zaś takie „oczywiste” informacje czasami są kluczowe dla rozwiązania problemu.
[quote=Minio]Synaptic i aptitude podpowiadają, że od tumblera zależą Thunar właśnie i niejaki ristretto[/quote]
Z tego co widzę, to Thunar tylko poleca tumblera. Ja w każdym razie instalowałem go osobno.
[quote=Minio]Zadawać pytań (zwłaszcza na tym forum) bym się raczej nie bał[/quote]
Jasne, to oczywiście przesada. Jednak nie rozumiem po co takie odpowiedzi z pretensjami o „wybrakowany” wątek. Zawsze przecież można o coś dopytać, a jak komuś szkoda czasu, to przecież nie musi odpowiadać. :)
Dzięki. gstreamer0.10-ffmpeg rozwiązał problem. :)
Tumbler ma jedną bardzo istotną wadę i chyba go wywalę.
Blokuje odmontowywanie nośników np pendriva.
Jeśli mamy np: na penie film ,to nie da się go odmontować bo tumblerd go trzyma.
Może ktoś zna obejście tego problemu ?
Pewnie ,można skilować albo pena mimo to wyjąć ale to takie nieeleganckie.
[b]ilin[/b]: SOA#1, nigdy nie miałem takiego przypadku. :) Montowanie/odmontowywanie via udisks z thunara w openboxie.
Zobacz
/dev/sdb1 on /media/ADATA UFD type vfat (rw,nosuid,nodev,uid=1003,gid=1003,shortname=mixed,dmask=0077,utf8=1,showexec,flush,uhelper=udisks)
root@debian:/home/ilin/Desktop# umount "/media/ADATA UFD" umount: /media/ADATA UFD: device is busy. (In some cases useful info about processes that use the device is found by lsof(8) or fuser(1))
lsof "/media/ADATA UFD" lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/ilin/.gvfs Output information may be incomplete. COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE/OFF NODE NAME tumblerd 4873 ilin 11r REG 8,17 593548702 282 /media/ADATA UFD/Epoka lodowcowa.avi
Ja nie mam [tt]gvfs-fuse-daemon[/tt] (z pakietu [deb]gvfs-fuse[/deb]), może dlatego u mnie problem nie występuje.
Bingo.
Usunięcie tego pakietu rozwiązało sprawę.
Dzięki :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00119 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.59.92.247' WHERE u.id=1 |
0.00064 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.59.92.247', 1732692878) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732692578 |
0.00081 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=184390 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=19964 ORDER BY posted |
0.00051 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=19964 AND t.moved_to IS NULL |
0.00024 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00093 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=19964 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00101 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=19964 |
Total query time: 0.00604 s |