Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Może mi ktoś wytłumaczyć(napisać, podać link) jak sie używa smbclient'a w konsoli!!
O manach to słyszał? Wpisz w konsoli man smbclient i sobie poczytaj.
Słyszałem :> ale sądziłem że FORUM jest od tego pomagać innym, i dzielić sie swoją wiedzą.
Smbclient ma trochę opcji, zależy co chcesz robić. Np. aby obejrzeć co znajduje się na danym serwrze należy wpisać
smbclient -L adresIP[/quote] (może być także nazwa hosta).
Jak już zobaczymy jakie są usługi na serwerze to piszemy np.
smbclient //serwer/nazwa_zasobu np.Kod:
smbclient //192.168.0.1/filmyi powinniśmy po zalogowaniu dostać taki znak zachęty:"[color=blue]smb: >[/color]". W manualu są opsane operacje jaki możemy wykonywać na zasobie do którego jesteśmy zalogowani. Np. wykonujemy komendę [color=blue]dir[/color] i pobieramy plik, który znaleźliśmy poleceniem [color=blue]get nzawa_pliku[/color].
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Floo pod konsole jest rowniez 'smbc' w stylu mc, moze sie przyda ;-)
pozdrawiam
Samo mc także może być skompilowane z obslugą samby. :)
Słyszałem :> ale sądziłem że FORUM jest od tego pomagać innym, i dzielić sie swoją wiedzą.[/quote]
No i właśnie otrzymałeś pomoc. Wolałbyś zeby ktoś Ci wkleił tu mana, wtedy byś przeczytał?
Teraz jest OK jestem zadowolny a mana to moge sobie przeczytać u siebie ;), a dlatego pytam an forum bo po przeczytaniu mana dalej nic nie kumam, gdyż nie jestem wymiataczem z linuxsa i treści tam zawarte są napisane trudnym językiem.
Więc jak będe pytał o jakieś głupoty kiedyś jeszcze to bądźcie dla mnie wyrozumiali ;)
pozdro
Chce prze smbclient pobrać plik z serwera i skopiowac go na partycje win(ntfs) i nie bardzo sie da:/, czy musze mieć wkompilowane w jądro cos do obsługi NTFS by móc kopiowac??
A czy jeśli chciałbym kopiować na FAT32 to przeszło by to bez problemów??
I czy jest jakis łatwy sposób(oprócz udostępniania przez sambe) pobierania plików z serwera??
Kernel bardzo słabo obsługuje zapis na ntfs, na fat32 bez problemów.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.106.66' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.106.66', 1732631566) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732631266 |
0.00208 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.15.203.246' |
0.00057 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.204' |
0.00021 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=18475 |
0.00033 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2279 ORDER BY posted |
0.00028 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2279 AND t.moved_to IS NULL |
0.00025 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00050 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2279 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00095 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2279 |
Total query time: 0.00737 s |