Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po wczorajszej aktualizacji systemu Xorg w niektórych momentach staje na dłuższą chwilę zajmując cały procesor. Dzieje się to w szczególności w momencie rysowania czegoś przez KDE - np otwarcie menu Application Managera i nawigacja po nim albo przesuwanie plasmoidów na panelu/pulpicie. Możliwe, żeby miało to jakiś związek z komunikatem jaki pojawił się podczas instalowania sterowników własnościowych Nvidii? (coś o tym, że napotkano zainstalowane sterowniki i instalator w miarę możliwości postara się je usunąć).
Nie udało mi się znaleźć rozwiązania tego problemu, wiem tylko, że
export QT_GRAPHICSSYSTEM=raster
pomaga częściowo(tzn opóźnienia nie są już tak ogromne jak poprzednio, ale nadal ciężko tu mówić o płynności).
KDE 4.6.5
jądro 3.0.0-1-686-pae
Sterowniki NVidii v285.05.09
Macie jakiś pomysł, gdzie szukać przyczyny takiego zachowania?
Ostatnio edytowany przez Zolnierzu (2011-11-08 21:45:21)
U mnie żadne podobne problemy nie występują. Przy czym:
a) Używam testinga, Ty zaś nie napisałeś, jakiej gałęzi używasz. Co prawda w Sidzie i w testingu są chyba te same wersje KDE, ale nigdy nic nie wiadomo.
b) Nie mam karty graficznej nVidii. Mam kartę Intela i działam na otwartym sterowniku (i915).
c) Mam system amd64, Ty najwyraźniej i386.
Przyczyny Twojego problemu najwyraźniej leżą nie tyle w KDE, co w KDE w konfiguracji z punktem b) lub c).
Niestety więcej nie jestem w stanie podpowiedzieć.
Może spóźniony przypadek znanego problemu Xorg 1.11 vs Nvidia? Z jakiej wersji do jakiej aktualizowałeś pakiet [deb]xserver-xorg-core[/deb]?
Dzięki za odpowiedź.
ad a) u mnie również testing
ad b) tu zauważyłem coś ciekawego - podczas aktualizacji dociągnął mi się pakiet xserver-xorg-video-nouveau, a i po usunieciu nadal mam moduł nouveau w kernelu(tak powinno być?)
modprobe -l|grep nou kernel/drivers/gpu/drm/nouveau/nouveau.ko
ad c) tak, jest to 32bitówka
ArnVaker, nie pamiętam, da się to jakoś sprawdzić?
Ostatnio edytowany przez Zolnierzu (2011-11-08 21:01:16)
[quote=Zolnierzu](tak powinno być?)[/quote]
Tak, moduł kernela pochodzi z pakietu z kernelem. Pakiet [deb]xserver-xorg-video-nouveau[/deb] to moduł Xorga.
[quote=Zolnierzu]ArnVaker, nie pamiętam, da się to jakoś sprawdzić?[/quote]
Pewnie — w logu. Zależy czego używasz: [i]/var/log/aptitude[/i], [i]/var/log/apt/term.log[/i], [i]/var/log/apt/history.log[/i], [i]/var/log/dpkg.log[/i]…
cat /var/log/aptitude |grep xserver-xorg-core [UAKTUALNIONY] xserver-xorg-core 2:1.10.2.902-1 -> 2:1.11.1.901-2
ArnVaker, dzięki, chyba muszę się poduczyć ;)
Czyli z 1.10 do 1.11, zatem to może być to. Zobacz na najnowszych sterach beta: [url]http://www.nvnews.net/vbulletin/showpost.php?p=1836667&postcount=1[/url], jeżeli nie pomoże, cofnij Xorga: [url]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=182680#p182680[/url].
[b]EDIT:[/b] Jeżeli używasz sterów z repo, to najnowsza beta jest w gałęzi experimental.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00153 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.219.131' WHERE u.id=1 |
0.00097 | UPDATE punbb_online SET logged=1732214084 WHERE ident='18.188.219.131' |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732213784 |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=185349 |
0.00079 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20026 ORDER BY posted |
0.00081 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20026 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00079 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20026 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20026 |
Total query time: 0.00714 s |