Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Szukałem ( może za mało ) i dokopałem się do czegoś o IMQ. Ale czy to o to chodzi?
Sprawa wygląda tak:
(kropeczki pominąć :) )
...............................eth1 ------siec1
.................................|
2Mbit-----> eth0 -ROUTER
.................................|
..............................eth2 ------siec2
Narazie jest to ustawione tak, że eth1 i eth2 mają po 1Mbit sztywno przydzielone i na każdym z nich założony jest qdisc. Jednak chciałbym móc dzielić całe dostępne pasmo na poszczególne interfejsy w zależności od potrzeb. Może jakiś przykład konfiguracji?
O il edobrze zrozumialem ten artykul to chyb achodzi o parametr "ceil" ktory pewnie w Twoim rpzypadku zapodasz dla jednego kompa jak i drugiego prawie 2 Mbity
http://dug.net.pl/texty/htb.php
Mi chodzi o to zeby np uprzywilejowac jednen interfejs ale jesli jest zimny to mu zabrac i dac drugiemu ( wiadomo jaka idea ) i filtrowac np po sieciach.... no wlasnie nie wiem.....
No ale jak to bedzie skoro kazdy interfejs dostanie po prawie 2 Mbit co w sumie da prawie 4Mbity a to juz przekracza stan rzeczywisty. Mi chodzi o to zeby np uprzywilejowac jednen interfejs ale jesli jest zimny to mu zabrac i dac drugiemu ( wiadomo jaka idea ) i filtrowac np po sieciach.... no wlasnie nie wiem.....[/quote]
No ale tak będzie bez żadnego gmatwania. Nic nie trzeba robić z tym poproztu wywalić ograniczenia. i jak kabel na eth1 będzie pusta nie bedzie tam ssaków to cały trans będzie dostępny dla ssaków na eth2
do dzielenia lącza htb jest wysmienity, korbol podal juz linka, ponadto dodam ze mam mozliwosc dynamicznego podzialu łącza z ustaleniami priorytetów...
Ale nie rozumiecie. Tu MUSZĄ być 2 wyścia na 2 osobne sieci (eth1 i eth2). One mają być fizycznie oddzielone. Guzzi, pomyśl, bo chyba nie muszę tłumaczyć czemu służy HTB i jakie są korzyści z jego stosowania? Z tego co poczytałem, to IMQ właśnie tu się przyda. Mieliśmy sprawdzić to ze sznurym jeszcze w wakacje, ale nie było czasu.
poczytaj sobie tom polemike
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=691&highlight=balansing
a tu masz dokladniejsze rokmilenie tematu
http://lukasz.bromirski.net/docs/translations/lartc-pl.html#LARTC.RPDB.MULTIPLE-LINKS
Co do QoS'a zalerzy to przedewszystkim od tego jak ustawiles routing, bo do tego dostosowujesz QoS'a,
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.220.194.29' WHERE u.id=1 |
0.00090 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.220.194.29', 1738334890) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738334590 |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=18666 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2311 ORDER BY posted |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2311 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00077 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2311 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2311 |
Total query time: 0.00552 s |