Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Siemka... Wczoraj rozradowany uruchomieniem neta na kompie przechodzącym przez serek debiana (dostałem sieciówkę) zacząłem na serku instalować różne dodatki m.in. na tapetę poszedł azureus...
Oczywiście podobnie jak w okienkach azureus pracuje na javie więc musiałem ją zainstalować.
Ściągnąłem jakieś jrexxxxxxxxxxx.bin
Zgodnie z jakimś opisem w necie założyłem katalog /usr/java, przerzuciłem tam bin'a i wykonałem
sh ./j2re-1_4_2_04-linux-i586.bin
Pojawiła się treść licencji którą zaakceptowałem "yes" i zobaczyłem jakiś tam komunikat "Done" - podobno potwierdzający instalację.
Zabrałem się zatem za instalację azureusa i po jego uruchomieniu java nie wchodzi... Zauważyłem też że po instalacji javy powinien się pojawić katalog o tej samej nazwie jak archiwum - nie mam czegoś takiego...
Niedawno na forum zobaczyłem że dobrze jest instalować javę z pakietu *.deb. Do jego stworzenia najpierw potrzebny jest tzw java-package
Wprowadzam więc:
apt-get install java-package
I... kupa... pojawia się komunikat że nie znaleziono pakietu... O co biega?
Aha... wyczytałem jeszcze takie coś (fragment z opisu tworzenia javy .deb):
...i z konta użytkownika (nie root) piszemy $ fakeroot make-jpkg jre-1_5_0_04-linux-i586.bin
polecenie fakeroot jest u mnie nieobsługiwane :/ - mogę je pominąć?
Zainstaluj pakiet fakeroot.
apt-get install java-package
I... kupa... pojawia się komunikat że nie znaleziono pakietu... O co biega?[/quote]
musisz do swoich repozytoriow (plik /etc/apt/sources.list dodac taki wpis
deb http://mirror.of.blackdown.org/pub/debian/ unstable main non-free
albo jesli nie bedzie dzialal
ftp://mirror.switch.ch/mirror/java-linux/debian unstable main non-free
potem piszesz :
#:apt-get install j2sdk1.4
i to wszystko
gg: 1640760 Linux Registered User: #289621
[img]http://markooff.net/obrazki/avatars/runningslack.gif[/img] [img]http://markooff.net/obrazki/avatars/debian.jpg[/img] [img]http://markooff.net/obrazki/avatars/powerlogo.gif[/img]
Dlaczego musi? Postępuje prawidłowo. Do azureusa zalecana jest java 1.5, w ogóle ma mniej bugów.
A to "pszepraszam" :) nie wzialem tego pod uwage :)
natomiast nie wiem cyz znajdzie ta 1,5 bez dodawania ....?
Pozdrawiam
Zrobi pakiet sobie tak jak to próbował powyżej, po instalacji fakeroota. :)
Dobra - powiedzmy że jakoś javę udało mi się zainstalować...
W pliku azureus zmodyfikowałem ścieżkę do katalogu z javą, odpalam azureusa a tu:
Xlib: no connection to "0:0" refused by server Xlib: No protocol cpecified i niżej: Exception in thread "main" org.eclipse.swt.SWTError: No more handles [gtk_init_check() failed]
Co tym razem?
Czy instalowałeś azureusa z repozytorium?
Czy instalowałeś azureusa z repozytorium?[/quote]
Instalowałem ścigagając jakiś Azureus_2.3.0xxxxxxxxxxxxxxx.tar.bz2
po instalacji rozpakowanko do /usr/local/azureus
Kod:
cd /usr/local tar -xjf Azureus_2.3.0xxxxxxxxxxxxxxx.tar.bz2
A brand new linux fan ;]
Do zabawy/testów deb'a: P4 1.7Ghz, mobo MSI (@intel 845), 512MB DDR, HDD 20GB.
Do zabawy ubuntu 7.10: AMD X2 3800+, mobo DFI(@nForce 4 Ultra), 2GB DDR2, ATi X1950, HDD 250+160+120GB
Skoro zrobiłeś i zainsalowałeś pakiet z javą to zainsaluj azrueusa aptem, niezbędne pakiety także się doinstalują, albo zobacz na stronie z pakietami (packages.debian.org) od jakich pakietów zależy azureus i je zainstaluj.
Skoro zrobiłeś i zainsalowałeś pakiet z javą to zainsaluj azrueusa aptem, niezbędne pakiety także się doinstalują, albo zobacz na stronie z pakietami (packages.debian.org) od jakich pakietów zależy azureus i je zainstaluj.[/quote]
przez apt-get install azureus - nie idzie... "nie udało się odnaleźć pakietu azureus...
Ściągnąć jeszcze raz jakieś archiwum z azureusem i próbować ręcznie?
A brand new linux fan ;]
Do zabawy ubuntu 7.10: AMD X2 3800+, mobo DFI(@nForce 4 Ultra), 2GB DDR2, ATi X1950, HDD 250+160+120GB
W pliu /etc/apt/sources.list dopisz sobie sekcję "contrib" oraz "non-free" na końcu wpisu repozytorium. Np.
deb http://ftp.de.debian.org/debian/ stable main contrib non-free[/quote] i zrób apt-get update. Pakiet azureus zależy od niewolnej javy dlatego nie ma go w sekcji main.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
dzięki - faktycznie - jeszcze w sources nie miałem tego dodanego... jakiś azureus 2.2 się ciągnie... zobaczymy czy pójdzie...
Jesli chcesz to później zainstaluj ręcznie azureusa z unstable, powinien pojść.
Przez chwilę było gorączkowo ale już wszystko chodzi... pozdrawiam...
PS. Czy Azureus jest w stanie pracować w tr.tekstowym (tzn bez trybu graficznego?)
Nie, ale bittorrent może. :)
Nie, ale bittorrent może. :)[/quote]
Więc pewnie będę musiał jeszcze postarać się o to drugie ;]
A brand new linux fan ;]
apt-get install bittorrent? :)
Wezmę to pod uwagę (LOL) :D
Póki tryb graficzny jeszcze jest potrzebny to 3mam się azureusa, ale niebawem przejdę na drugiego klienta...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.37.43' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.138.37.43', 1732836794) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732836494 |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=18857 |
0.00258 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2336 ORDER BY posted |
0.00321 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2336 AND t.moved_to IS NULL |
0.00112 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00064 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2336 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00404 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2336 |
Total query time: 0.01451 s |