Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Ze względu na to, że posiadam słaby komputer (Pentium 3) i na zasadę KISS do zarządzania plikami używam ROX-Filera i konsoli. Jestem zadowolony z tego rozwiązania i jedyne czego mi brak to kosza dla usuwanych plików. (muszę się w takowy zaopatrzyć po stracie zdjęć). odnalazłem rozwiązanie, które zwie się libtrash - potrafi wychwycić (przez odwołania do funkcji glibc) i przenieść do ustalonego katalogu pliki usunięte przez konsolę jak i przez roxa. Ale jak zmusić to do działania?
po instalacji wpisuję
export LD_PRELOAD=/usr/lib/libtrash/libtrash.so.2.4
później
export TRASH_OFF=NO
i coś działa (w Trash utworzył się katalog SYSTEM_ROOT na pliki z /) lecz po usuwaniu niczego tam nie przenosi. Ma ktoś jakiś pomysł? W połączeniu z nakładką w roxie ten kosz by mnie mega uszczęśliwił.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2011-12-26 14:29:33)
[quote=dominbik]po instalacji wpisuję
export LD_PRELOAD=/usr/lib/libtrash/libtrash.so.2.4
później
export TRASH_OFF=NO
[/quote]
A te dwie zmienne są ustawione w aplikacji, która usuwa pliki? Spodziewam się, że nie.
Na dobry początek dodaj to do jakiegoś [tt]~/.${SHELL}rc[/tt] i uruchom ponownie komputer.
nie rozumiem (cienki jestem z linuxa). chodzi o to, by system tą bibliotekę preloadował? Mógłbyś wytłumaczyć jak dla [s]nooba[/s] newibe gdzie, co jak?
w
/etc/ld.so.preload
tyle, że nie mam tego pliku
Ostatnio edytowany przez dominbik (2011-12-26 16:17:13)
Po prostu musisz się upewnić, że te zmienne są znane programowi, który ma usunąć plik. Dopisz więc te dwie linijki z export do swojego pliku ~/.bashrc (lub analogicznego, jeżeli używasz innej powłoki).
Nie jestem jednak pewien, czy z LD_PRELOAD to również zadziała, gdyż nigdy się tym nie zajmowałem.
Jeżeli nie masz tego pliku, to go po prostu stwórz (i dopisz tam, co trzeba). Powinno działać.
Na wszelki wypadek po zmianach uruchom ponownie komputer, aby zostały one na pewno wczytane.
Jeśli nie zadziała — może ktoś bardziej kompetentny się wypowie.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00081 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.48.105' WHERE u.id=1 |
0.00054 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.48.105', 1732686390) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732686090 |
0.00055 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=188789 |
0.00060 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20290 ORDER BY posted |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20290 AND t.moved_to IS NULL |
0.00012 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00074 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20290 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20290 |
Total query time: 0.00543 s |