Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=Huk]Za to spora różnica była pomiędzy prędkością packmana a dpkg - dpkg wypadał po prostu jak Fiat126P w stosunku do Ferari ;] aż dziw mnie brał jak szybko może zapierdzielać manager pakietów - nie wiem czy coś się w tej kwestii zmieniło.[/quote]
O dokładnie. Szybkość pacmana powala przy zestawieniu go z dpkg (już nie wspominając o emerge ;)). Jeżeli ktoś ma szybkie łącze, to aktualizacje są błyskawiczne — nawet się nie spostrzeżesz kiedy system Ci padnie. :)
Jak postawić sagem f@st 800 e4 pod archem?
Nie wiem dlaczego piszecie o nieprzewidywalności i losowym wysypywaniu się tej dystrybucji przy aktualizacjach. Mam go już prawie 2 lata, może ze 2 razy musiałem coś grzebać po wykonaniu pacman -Syu. A co do szybkości to na 5 letnim sprzęcie widać sporą różnicę w ogólnym działaniu, na moim lapku już mniejszą.
:)
Bo to jest tak
Jak codziennie robisz aktualkę to pół biedy.
Ale zostaw na tydzień dwa lub trzy to wtedy moga być różne cyrki.
Zaznaczam mogą nie muszą.
mozecie mi polecic jakies zestawy pakietow dla arch aby to jakos wygladalo
postawilem swiezynke ale: fonty brzydkie, ikon brak
zalezy mi aby byl jak najlzejszy (oczywiscie x-window fluxbox + pacman)
offcourse -- to nie jest zadna zdrada - poprostu debian sie wysypal a ze sie ostatnio troche nudze postanowilem poznac cos innego.
Ostatnio edytowany przez pink (2012-01-15 20:38:34)
yaourt — bardzo przydatny pakiet :)
a jakie mirrory do tego mam core extra i comunity i yaourta tam nie ma
Ostatnio edytowany przez pink (2012-01-13 23:39:58)
http://archlinux.fr/yaourt-en#get_it
[archlinuxfr] Server = http://repo.archlinux.fr/$arch
a fonty dla firefox??
ikony mam
troche zrypany ten arch w debiane to wszystko z palca leci??
Ostatnio edytowany przez pink (2012-01-13 23:57:01)
Ale jakie konkretnie fonty? ;) Strzelam, że o to Ci chodzi: [url]https://wiki.archlinux.org/index.php/MS_Fonts[/url].
W ogóle zaprzyjaźnij się z wiki Archa, tam generalnie wszystko jest opisane. :)
klawiature ustawiam:
setxkbmap gb
jak zrobic aby uk map sie ladowalo przy starcie???
Ostatnio edytowany przez pink (2012-01-14 00:07:12)
via coś w stylu:
Section "InputClass" Identifier "Keyboard Defaults" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp" EndSection
do /etc/X11/xorg.conf lub /etc/X11/xorg.conf.d/*.conf
(przynajmniej tak było kiedy ostatnio Archa używałem)
xorg zapomnialem ze to istnieje
W Debianie akurat ustawienia klawiatury mają własny konfigurator. :)
.fluxbox/startup mi nie dziala
dodaje conky do .xinitrc tez nie startuje?????
z terminala sie odpala, nic je nie boli tylko czemu /fluxbox/startup nie dziala???
Nie mam teraz archa na pokładzie ale nawet w debianie mam w startup conky z opóźnieniem.
sleep 5 && conky &
arch is gut!
(Protestuję przeciwko braku "szkoła rodzenia" w tytule).
[b]azhag[/b]: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18126 :)
dalej mam problem z tym autostartem ani z .xinit ani z .fluxbox/startup
jakies pomysly???
Ostatnio edytowany przez pink (2012-01-15 16:35:14)
[quote=azhag](Protestuję przeciwko braku "szkoła rodzenia" w tytule).[/quote]
A masz 100 tysięcy podpisów?
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
100 tysięcy podpisów wymaga obywatelska inicjatywa ustawodawcza. Do protestu — zgromadzenia publicznego — potrzeba 15 osób, przewodniczącego i zawiadomienia władz gminy.
uprawnienia nie wiem dlaczego tworzy domyslnie bez prawa wykonywania cos zrypalem przy tworzeniu uzytkownika
chyba zmienia w /etc/skel?????
albo
/etc/default/useradd.????
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00090 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.28.106' WHERE u.id=1 |
0.00058 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.141.28.106', 1734797759) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1734797459 |
0.00058 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=190485 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=18126 ORDER BY posted |
0.00079 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=18126 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.01085 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=18126 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=18126 |
Total query time: 0.0153 s |