Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Piszę w tym dziale bo wiem, że to się wyświetla przy starcie od kiedy bawiłem się [deb]unetbootin[/deb]'em który:
pablo@lena:~$ apt-cache depends unetbootin unetbootin Wymaga: libc6 Wymaga: libgcc1 Wymaga: libqt4-network Wymaga: libqtcore4 Wymaga: libqtgui4 Wymaga: libstdc++6 Wymaga: mtools Wymaga: p7zip-full Wymaga: syslinux Wymaga: udev Poleca: extlinux Poleca: unetbootin-translations
No ale:
pablo@lena:~$ sudo aptitude search unetbootin\|selinux v libselinux-dev - p libselinux-ruby1.8 - Transitional package for ruby-selinux i libselinux1 - Współdzielone biblioteki uruchomieniowe SELinux p libselinux1-dev - SELinux development headers p python-selinux - Python bindings to SELinux shared libraries v python2.6-selinux - v python2.7-selinux - p ruby-selinux - Ruby bindings to SELinux shared libraries p selinux-basics - Podstawowe wsparcie SELinux p selinux-policy-default - Ścisłe i ukierunkowane warianty polityki SELinux. p selinux-policy-dev - Headers from the SELinux reference policy for building modules p selinux-policy-doc - Documentation for the SELinux reference policy p selinux-policy-mls - Wariant MLS (Multi Level Security) polityki SELinux p selinux-policy-src - Source of the SELinux reference policy for customization p selinux-utils - Programy użytkowe SELinux p unetbootin - Instalator dystrybycji Linuksa/BSD na partycjach oraz nośnikach USB p unetbootin-translations - Tłumaczenia do instalatora dystrybucji UNetbootin
Jak widać pobawiłem się i wywaliłem no a komunika wysktakuje (ja każdym jajku). Nie wiem czy ten problem jest związany z unetbootinem, czy to zwykły bug i 'każdy z was' go ma. Nie wiem co mógłbym jeszcze podać. Jak coś to proszę pisać. Nie wadzi mi to w niczym, no ale dziwi mnie fakt, że pluje się o to... System czysty, nie ma, żadnych niepotrzebnych pakietów, configów ([tt]aptitude purge ~c[/tt]).
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Pewnie katalog /selinux sobie usunąłeś…
aptitude reinstall libselinux1
Faktycznie pomogło...
Tak usunąłem, bo:
1. Był pusty
2. Stwierdziłem, że to defekt po purge.
Chyba to naturalne, że tak zrobiłem... :P Po co mi pusty katalog w root? ;)
pablo@lena:~$ ls -a /selinux/ . ..
Czyżby to było jak kiedyś z [tt]/run[/tt] ??
Nie, ten /selinux jest tam od lat, w sumie nie wiem po co.
Pozwole sobie odświeżyć temat.
Też mnie to /selinux trochę denerwuje więc wyszukałem sposób jak się go pozbyć:
* rmdir /selinux
* vim /etc/default/grub
I tu do lini GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT dopisujemy parametr SELINUX_INIT=NO
* grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
I ponownym uruchomieniu Debiana komunikat o braku /selinux się nie pojawi.
Opisany sposób jest przystosowany do GRUB2
BTW. Wie kto po jaką marchewkę tyle pakietów zależy od libselinux1? Chciałem ten pakiet wywalić, ale... apt połowe systemu chce mi wykosić.
Ostatnio edytowany przez thalcave (2012-08-14 18:25:39)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.17.179.132' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.17.179.132', 1732664360) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732664060 |
0.00041 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=191040 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20450 ORDER BY posted |
0.00053 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20450 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00099 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20450 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20450 |
Total query time: 0.00524 s |