Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam taką sytuacje mianowicie mam komputer na którym zainstalowany jest debian oraz neostrada chciałbym rozdzielić neostrade tak żebym mógł podpiąć laptopa kablem sieciowym i w laptopie korzystać z internetu na którym jest windows xp oraz łączyć się przez laptopa programem winscp z komputerem na którym mam debiana proszę o pomoc.
Ostatnio edytowany przez skynet12 (2012-01-21 22:51:04)
Router z modemem ADSL.
nie posiadam routera chce rozdzielić neostrade w debianie tak jak to sie robi w windowsie xp
Ostatnio edytowany przez skynet12 (2012-01-21 22:51:29)
[url]http://dug.net.pl/tekst/31/udostepnienie_polaczenia_internetowego_(masq)/[/url]
no właśnie robie tak ae coś nie idzie
mój pli /etc/resolv.conf
nameserver 194.204.152.34 nameserver 194.204.159.1
plik /etc/network/interfaces
auto lo iface inet loopback auto ppp0 iface ppp0 inet dhcp auto eth0 iface eth0 inet static address 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0 auto pppoa inet ppp provider neostrada iface ppp0 inet ppp provider ppp0 auto ppp0
i plik /etc/init.d/firewall
# wlaczenie w kernelu forwardowania echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # czyszczenie starych regul iptables -F iptables -X iptables -t nat -X iptables -t nat -F # ustawienie polityki dzialania iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT # zezwolenie nna laczenie sie z naszym zewnetrznym ip po ssh iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A FORWARD -o lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -s 0/0 -d ip.ip.ip.ip -p tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d ip.ip.ip.ip -p tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A INPUT -s 0/0 -d ip.ip.ip.ip -p udp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d ip.ip.ip.ip -p udp --dport 22 -j ACCEPT # polaczenia nawiazane iptables -A INPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -A FORWARD -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -A OUTPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED # udostepniaie internetu w sieci lokalnej iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -s 192.168.0.0/24 -j ACCEPT
tam gdzie ip ip mam wpisane aktualne ip
na drugim kompie windows xp mam skonfigurowane tak
IP 192.168.0.2 Maska Sieci 255.255.255.0 Brama 192.168.0.1
i dns
194.204.152.34 194.204.159.1
i gdy podłanczam kabel sieciowy do drugiego komputera na debianie szuka połonczenia wyświetla żółty znak zapytania że siec skonfigurowana ręcznie i nie mam neta na laptopie z windowsem xp
Ostatnio edytowany przez skynet12 (2012-01-22 15:13:57)
[quote=skynet12]Witam mam taką sytuacje mianowicie mam komputer na ktorym zainstalowany jest debian oraz modem i [b]połonczenie[/b] neostrady chciałbym rozdzielić polonczenie tak żebym mogl podpiąć laptopa kablem sieciowym i w laptopie korzystać z internetu na ktorym jest windows xp oraz łaczyć sie przez laptopa programem winscp z komputerem na ktorym mam debiana prosze o pomoc.[/quote]
A co to jest [b]połonczenie[/b]?
Zacznij od [b][url=https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/polish-spellchecker-dictionary/]tego[/url][/b].
To by było na tyle
;-)
mam niemiecką klawiature aktualnie i dlatego takie byki przepraszam już poprawiłem czy ktoś by mogł pomoc w rozwiązaniu mojego problemu
Z debiana umiesz spingować lapka ?
ping 192.168.0.2
Pingi wracają ?
gdy pinguje laptopa mam
From 80.50.157.113 icmp_seq=18 Destination Net Unreachable From 80.50.157.113 icmp_seq=38 Destination Net Unreachable
Pokaż wszystko z konsoli jak to pingujesz.
EDIT tu masz błąd
address 192.168.0.1 netmask 255.255.255.
poprawiłem i jak daje ping z xp na linuxa to idzie upłynoł limit czasu żądania
Masz pokazać ping z debiana.
Czasami przez głupią literówkę były niewiarygodne problemy.
Pokaż jeszcze
ifconfig -a
route
cat /etc/init.d/firewall
iptables -L
gdy daje route z konsoli mam
Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface lodz-bg2.neo.tp * 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0 192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 default * 0.0.0.0 U 0 0 0 ppp0
potem cat /etc/init.d/firewall
# wlaczenie w kernelu forwardowania echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # czyszczenie starych regul auto lo iface lo inet loopback iptables -F iptables -X iptables -t nat -X iptables -t nat -F # ustawienie polityki dzialania iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT # zezwolenie nna laczenie sie z naszym zewnetrznym ip po ssh iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A FORWARD -o lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -s 0/0 -d 83.27.204.11 -p tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d 83.27.204.11 -p tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A INPUT -s 0/0 -d 83.27.204.11 -p udp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 0/0 -d 83.27.204.11 -p udp --dport 22 -j ACCEPT # polaczenia nawiazane iptables -A INPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -A FORWARD -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -A OUTPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED # udostepniaie internetu w sieci lokalnej iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -s 192.168.0.0/24 -j ACCEPT
iptables -L Chain INPUT (policy DROP) target prot opt source destination ACCEPT all -- anywhere anywhere LOG all -- loopback/8 anywhere LOG level warning DROP all -- loopback/8 anywhere ACCEPT all -- anywhere 255.255.255.255 ACCEPT all -- anywhere aalw17.neoplus.adsl.tpnet.pl LOG all -- anywhere anywhere LOG level warning DROP all -- anywhere anywhere Chain FORWARD (policy DROP) target prot opt source destination LOG all -- anywhere anywhere LOG level warning DROP all -- anywhere anywhere Chain OUTPUT (policy DROP) target prot opt source destination ACCEPT all -- anywhere anywhere ACCEPT all -- anywhere 255.255.255.255 ACCEPT all -- aalw17.neoplus.adsl.tpnet.pl anywhere LOG all -- anywhere anywhere LOG level warning DROP all -- anywhere anywhere
[i]//tagi code - ilin[/i]
dobra internet juz chodzi na laptopie ale jest problem chce się połączyć programem winscp z linuxem wklepuje adres 192.168.0.1 i nie chce mi się połączyć proszę o pomoc
Do czego dokładnie służy ten program winscp ?
winscp służy do wyświetlenia zawartości linuxa na windowsie już sobie poradziłem ale musze wpisywać ip połonczenia neostrady wpisać a nie adres karty sieciowej i wtedy dopiero łączy
[i]// słowo[/i] [b]połączenia[/b] [i] piszemy[/i] przez [b]ą[/b][i] a nie [/i] [tt]on[/tt][i] - już mi się znudziło poprawiać - ilin[/i]
A masz na linuksie sambę ?
nie nie instalowalem
Zerknąłem w google.To obsługuje SSH i FTP.
To na debianie musisz odpowiednie servery postawić aby działało.
zresetowalem komputery i teraz znowu nie mam internetu na laptopie jaka moze być przyczyna
W tym wątku masz wszystkie dane i polecenia aby samemu dojść czemu nie działa.
np może firewall sie nie uruchamia ze startem systemu.
Ty to robiłeś więc Ty musisz znaleźć przyczynę.
EDIT:)
Masz tam wklepane zewnętrzne IP w firewala.
Przecież na neo to sie zmienia.
Nie wiem czy to ma znaczenie.
tak wiem że muszę zmieniać za każdym razem ip gdy wyłączę kompa z linuxem w pliku firewall znalazlem przyczynę muszę za każdym razem wklepać w konsoli
/etc/init.d/firewall
nie dało by rady zrobić żeby to startowało przy starcie systemu automatycznie
Dało by.
Przeczytaj jeszcze raz ten art ,który Ci podlinkowałem.
Tam wszystko jest napisane.
to polecenie jest żeby startował z systemem
update-rc.d firewall defaults 20
dostaje odpowiedz
update-rc.d: warning: /etc/init.d/firewall missing LSB information update-rc.d: see <http://wiki.debian.org/LSBInitScripts> System startup links for /etc/init.d/firewall already exist.
czy wszystko jest ok według tego ??
Dziwne
ja mam tak
update-rc.d firewall defaults 20 update-rc.d: using dependency based boot sequencing insserv: warning: script 'K01firewall' missing LSB tags and overrides insserv: warning: script 'firewall' missing LSB tags and overrides
Co to za wersja debiana ?
Zresztą zainstaluj pakiet [b]sysv-rc-conf[/b]
Odpal z roota
sysv-rc-conf
Potem zobacz na jakich poziomach są krzyżyki przy firewalu/
Powinny być przy 1 2 3 4
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00129 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.140.188.185' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.140.188.185', 1731790886) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731790586 |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.18' |
0.00066 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=191155 |
0.00274 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20456 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20456 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00114 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20456 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20456 |
Total query time: 0.00933 s |