Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy w Debianie są źródła jądra standardowo instalowanego z dystrybucją, bo nie mam nic w /usr/src ?
Należy zainstalować pakiet kernel-source lub w testing/unstable linux-source, oczywiście z numerkiem na końcu, np. linux-source-2.6.14
http://packages.debian.org/cgi-bin/search_packages.pl?searchon=names&subword=1&version=all&release=all&keywords=kernel-source&sourceid=mozilla-search
No i tutaj też mam problem.Próbowałem dodac ten pakiet z płyty,z tej stronki ściągałem plik *tar i *deb-wszędzie wyskskują błędy.Poradzcie co ściągnąć i jakimi komendami dalej co wykonać.Może w tym debianie inne komendy obwiązują-Sam już niewiem.
Jeśli masz debiana sarge to wykonaj:
apt-get install kernel-source-2.6.8
Niestety-wyskakuje "nieprawidłowy podpis archiwum" dalej "nieudało się przerworzyć pliku "kernel-source-2.6.8.16.deb".O co chodzi?
Obraz płyty jest uszkodzony?
Płobowałem wcześniej zainstalować kernel-source-2.6.8.16.deb-niewiem czy się jednak udałó.Najważniejsze jest to że niemam w /usr/src żadnego kernel-source.
Wykonaj polecenie:
apt-get update && apt-get install kernel-source-2.6.8
i wklej na forum wszystko co z tego wyjdzie. :)
A więc wyszło coś takiego:
debian:/home/robert# apt-get update Czytanie list pakietów... Gotowe debian:/home/robert# apt-get install kernel-source-2.6.8 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależno¶ci... Gotowe Sugerowane pakiety: libncurses-dev kernel-package libqt3-mt-dev Zostan± zainstalowane następuj±ce NOWE pakiety: kernel-source-2.6.8 0 zaktualizowanych, 1 nowo zainstalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie zaktualizowanych. Konieczne pobranie 0B/34,9MB archiwów. Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo użyte 35,1MB miejsca na dysku. E: Nieprawidłowy podpis archiwum E: Prior errors apply to /cdrom//pool/main/k/kernel-source-2.6.8/kernel-source-2.6.8_2.6.8-16_all.deb dpkg-deb: `/cdrom//pool/main/k/kernel-source-2.6.8/kernel-source-2.6.8_2.6.8-16_all.deb' nie jest plikiem archiwum Debiana dpkg: bł±d przetwarzania /cdrom//pool/main/k/kernel-source-2.6.8/kernel-source-2.6.8_2.6.8-16_all.deb (--unpack): podproces dpkg-deb --control zwrócił kod błędu 2 Wyst±piły błędy podczas przetwarzania: /cdrom//pool/main/k/kernel-source-2.6.8/kernel-source-2.6.8_2.6.8-16_all.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) debian:/home/robert#
Doaj sobie do pliku /etc/apt/sources.list repozytorium sieciowe z debianem. Np. linię jak poniżej. Repozytorium z cdromem zahaszuj, znak # na początku lini.
deb http://ftp.de.debian.org/debian/ stable main contrib non-free[/quote]
Następnie wykonajKod:
apt-get clean apt-get update apt-get install kernel-source-2.6.8
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Problem w tym że kernel-source jest mi potrzebny do instalcji karty radiowej(D-link520+).Czyli niemam netu narazie na debianie.
Ok. Więc spróbuj inaczej. W katalogu /var/cache/apt/archives/ powinieneś mieć ten plik z pakietem jądra. Srpróbuj go zainstalować ręcznie komendą
dpkg -i --force-all /var/cache/apt/archives/kernel-source-2.6.8_2.6.8-16_all.deb
albo zupełnie ręcznie przez:
ar p /var/cache/apt/archives/kernel-source-2.6.8_2.6.8-16_all.deb data.tar.gz | ( cd / ; tar zxf - )
i już powinieneś mieć plik ze źródłami w katalogu /usr/src.
BTW. Nie wiem jak chcesz instalować ale może wystarczy zainstalować pakiet kernel-headers do wersji Twojego jądra.
@czadman-po wpisaniu tego pojawił się komunikat że niema takiego katalogu ani pliku.I patrzyłem w MC i faktycznie niema tam kernel-source.
@x-dos pobierałem już ztamtąd paczkę *deb.Wykonywałem polecienie :sudo dpkg -i nazwa_paczki.deb.Żadnego komunikatu niebyło o błędzie,ale niestety niepowstał kernel-source w /usr/src.
Źródła kernela są na drugim dysku dvd z sarge w pool/main/k/kernel-source-2.6.8 albo siciągnij sobie je z urla, który podał X-dos.
Z tego co pamiętam to chyba trzeba jezcze rozpakować ręcznie plik ze źródłami, kernel-source-cośtam.tar.bz2
@x-dos.Po tym zabiegu niepowsatł katalog w usr/src tylko Nazwa_paczki.tar-bz2.
tar jxvf /usr/src/nazwa_paczki.tar.bz2
Wykonałem polecenie.Niby się rozpakowało ale niestety niema katalogu.Może to wina dysku Sata.
Byłem nieco nieścisły, może się rozpakowało do katalogu, w którym akurat byłeś. Powinienem był wspomnieć, że najpierw trzeba wejść do /usr/src i dopiero wtedy rozpakować.
Zgadza się-teraz jest.Ale czy niepowinienem tu wykonać: ./configure l make xconfig czy make menuconfig?Bo akurat żadna z tych komend nie działa.
http://www.debian.org/doc/manuals/reference/ch-kernel.pl.html
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00090 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.253.73' WHERE u.id=1 |
0.00061 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.253.73', 1732223447) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732223147 |
0.00051 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=19154 |
0.00164 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2292 ORDER BY posted |
0.00077 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2292 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00086 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2292 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2292 |
Total query time: 0.0067 s |