Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam w jaki sposób moge zainstalowac ten popularny notatnik??
Z początku chciałem uzywać GEdit ale mi nie odpowiada, potem zabrałem się za kod npp ale kompilacja tez nie bardzo mi wychodziła ;d
jakieś porady, instrukcje ?
[url=http://packages.debian.org/wheezy/geany]geany[/url] nie odpowiada ?
całkiem fajne jednakże jesli jest sposób jakis nieskomplikowany aby grać npp to skorzystam
Ostatnio edytowany przez xiva (2012-01-27 23:48:27)
To windowsowa aplikacja musisz użyc wine.
Wygląda ,ze działa dobrze.
http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=13036&iTestingId=38553
@up
ale nie ma tego w repo wheezy, skąd wziąśc ?
dodaj sobie repo
deb http://frickelplatz.de/debian/ sid main contrib non-free
Zainstaluj wine 1.3
i wtedy instaluj Windowsową pake z Notepadem (prawy przycisk i otwórz go za pomocą Wine)
Ostatnio edytowany przez thomsson (2012-01-28 00:53:19)
Stąd lepiej:
deb http://packages.siduction.org/experimental unstable main
Repo frickelplatz nie jest już aktualizowane.
Zanim jednak zainstalujesz, dodaj do pliku /etc/apt/apt.conf wpis:
APT::Default-Release "testing";
Ja się pytam, po co się bawić w jakiegoś tam Notepada odpalanego pod Wine?! Akurat gdzie jak gdzie, ale pod GNU/Linuksem wszelkiej maści edytorów Ci dostatek :)
dokładnie.
polecam geany, emacs
[quote=KONSOR]Ja się pytam, po co się bawić w jakiegoś tam Notepada odpalanego pod Wine?![/quote]
Żeby skorzystać z tego programu.
@Arn: Mów co chcesz, mają racje...
Ja też. ;) Skoro tak mu zależy na tym programie, to proszę bardzo… Po to przecież jest wine.
;)
przecież można pisać nawet w vim ;)
[quote=dominbik]przecież można pisać nawet w vim ;)[/quote]
O! Całkowicie popieram (tylko to 'nawet' mi się nie podoba :D ). Jest masę plugin'ów do tego...
tez nie wiem czemu było "nawet" :]
u mnie w pracy pare osob uzywa :]
sam od czasu do czasu coś w nim napisze, no i do edycji wszystkich config file sie bardzo przydaje znajomość vima :]
z reszta do vim jest tez nakładka graficzna, tam jest już normalna obsługa.
[edit]
a co do samego tematu, też proponuje zaznajomić się z natywnymi programami, szybciej i sprawniej będą działały, tego można być pewnym.
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-01-28 17:00:44)
Ale gvim to już... No może nic nie powiem :) IMHO vim jest najbardziej rozbudowana maszyną. Co w nim lubię to to że nie trzeba naciskać CTRL+ALT+SHIFT+...+ czasami palców brakuje...
BTW. Czy ktoś wie czemu visudo otwiera nano? Nigdy tego nie mogłem pojąć :D To jakiś absurd...
[quote=P@blo]BTW. Czy ktoś wie czemu visudo otwiera nano? Nigdy tego nie mogłem pojąć :D To jakiś absurd...[/quote]
Ustaw sobie zmienna EDITOR.
@up: A... Dzięki :) Ale i tak to jest absurd... Domyślny powinien być vi.
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-01-28 17:23:14)
[quote=P@blo]@up: A... Dzięki :) Ale i tak to jest absurd... Domyślny powinien być vi.[/quote]
No i jest: http://www.sudo.ws/sudo/visudo.man.html ;-)
@up: No u mnie i na paru innych kompach jakie widziałem też...
no dobra a jest jakiś podobny notatnik pod linuksa ?
Kolorowanie składnie itd.
ten geany ma w sobie jakiś kompilator, który mi nie odpowiada
chciałbym aby było ładne kolorowanie składni jak w przypadku N++
W zależności od języka inne kolory.
Ostatnio edytowany przez xiva (2012-01-28 19:30:43)
[quote=xiva]no dobra a jest jakiś podobny notatnik pod linuksa ?
Kolorowanie składnie itd.[/quote]
Żartujesz nie? Przecież linux jest stworzony do takich rzeczy. Zaraz ci się ludzie rozpiszą co kto używa...
Ja osobiście polecam vim, gedit (w testingu ma sporo plugin'ów)
no chętnie bym ogarnął VIM'a moim zdaniem zaletą jest mozliwosć pracy w trybie tekstowym
To na co czekasz ?
Bierz sie do roboty.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00092 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.239.145' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.239.145', 1732686366) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732686066 |
0.00038 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=192104 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20520 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20520 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00095 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20520 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20520 |
Total query time: 0.00505 s |