Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam zamiar kupić sobie nowy dysk (80 GB) i chce, aby wszystkie dane zostały przeniesione na ten nowy. Aktualnie mam dwa: jeden, na którym jest xp, dwie partycje (20 GB) i drugi, na którym mam debiana (6 GB), też dwie partycje, jedna zamontowana w / a druga w /home. Chce zrobić coś takiego: dane z dysku linuksowego przenieść na dysk windosowy ale tak, żeby wolne miejsce było na / i na /home, nie chce robić nowych partycji. Dane z dysku windosowego przenieść na nowy, i zrobić jeszcze dwie partycje, jedna fat32 20 GB i druga z systemem plików ext3 też 20 GB. Dla mnie obojętne jest to, czy zrobie to na windzie, czy na linuchu. Ważne jest, by wszystko działało i żebym nie musiał nic zmieniać w configu GRUBa. Proszę o pomoc
http://cvs.jtz.org.pl/JTZ/other/Attic/Hard%20Disk%20Upgrade%20Mini%20How-To.htm?rev=1.3
Tu jest coś na interesujący Cię temat, zapisz dokument na dysku i otwórz z dysku. :)
Dzięki, właśnie o to mi chodziło. Jeszcze mam pytanie: jak (z linuksa) normalnie przekopiuje wszystko, co jest na partycji windosowej, to zadziała? Czy muszę użyć jakiegos programu, aby to wszystko przezucić?
Jeśli chodzi o windows to zwykłe dane można kopiować normalnie ale samej instalacji systemu windows nie da sie tak po prostu skopiować, żeby wszystko dobrze działało.
I jeszcze mam jedno pytanie: z przeniesieniem linuksa poradze sobie, z windowsem już też, tylko nie wiem, jak zapisać GRUBa na MBR na nowym dysku.
To zależy od tego czy bedziesz miał taki sam układ partycji czy inny, czy będziesz zamieniał dyski kolejnością czy nie i wpłynie na to jak wedytować i czy w ogóle edytować plik gruba. Generalinie aby zapodać gruba na nowym dysku należy odpalić gruba, poleceniem grub, może być z Twojej nie przeniesionej instalacji, i wydać dwa polecenia w shellu gruba, ktry się otworzy.
root - wskazuje położenie partycji z linuksem, np, jeśli linux jest na drugim dysku, na 3 partycji to będzie wyglądało tak:
root (hd1,2)
a następnie wskazać na którym dysku będzie sektor ztartowy, w wypadku gdy będzie to drugi dysk (hdb) to będzei wyglądało tak:
setup (hd1)
Polecam najpierw do poczytania:
http://pl.docs.pld-linux.org/bootloader_grub.html
http://www.szarp.com.pl/howto/howto/html/konfiguracjagruba.html
W razie gdyby coś było nie tak w menu gruba, można przy uruchamianiu zmienić parametry, naciskając klawisz e na wybranej pozycji.
Poradziłem sobie z tym, ale mam teraz inny problem. Zrobiłem dwie partycje podstawowe, jedna swap druga montowana w /. Miałem zamiar zrobić teraz trzecią, dla windosa, 10GB. Odpaliłem cfdisk, dałem, żeby zrobił trzecią, logiczną. Potem chciałem ją sformatować mkfs.vfat. Jednak ten wywalił błąd:
Attempting to create a too large file system
Spróbowałem zrobić to mkfs.ext2, jednak ten wywala coś innego:
Odczytany rozmiar urz±dzenia wynosi zero. Podano b³êdn± partycjê lub tablica partycji nie by³a odczytana ponownie po uruchomieniu fdiska z powodu zajêtej modyfikowanej partycji. Ponowny odczyt tablicy partycji mo¿e wymagaæ rebootu.
Co może być tego przyczyną?
Zasadniczo po zapisie tablicy partycji powinno się zrestartować kompa. Przy robieniu patrycji fat należy podać parametr "-F 32" do mkfs.vfat, bo fat16 chyba nie obsługuje tak dużych partycji.
Dałem sobie spokój z linuksowymi narzędziami, i spróbowałem zrobić to programem PartitionMagic 8. I co dziwne: po odpaleniu programu, pokazuje się takie coś (pozostałą część okna wyciołem). Nowy dysk, to dysk 3, na którym mam dwie, podstawowe partycje linuksowe (/ i swap). 40 GB powinno być wolne. Jak widać, pisze tam BAD i nie pokazuje żadnych partycji. Czym to może być spowodowane i co musze zrobić, żeby wszystko działało tak jak chce? Format całego dysku praktycznie nie wchodzi w rachubę...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='52.15.191.241' WHERE u.id=1 |
0.00294 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '52.15.191.241', 1738320336) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738320036 |
0.00094 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='148.81.194.135' |
0.00086 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.15' |
0.00030 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=19357 |
0.00042 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2327 ORDER BY posted |
0.00046 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2327 AND t.moved_to IS NULL |
0.00041 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00126 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2327 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00137 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2327 |
Total query time: 0.01066 s |