Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam! W dość niecodzienny sposób Ubuntu rozłącza mi internet. Łączę się przez wifi za pomocą routera TP-Link - w teorii połączenie jest ustanawiane (i cały czas pokazuje się jako aktywne), zaś nie można otworzyć żadnej strony, nie można nigdzie zapingować, System Monitor pokazuje, że nie ściągają się żadne (choć są wysyłane). W całkowicie losowych odstępach czasu, co kilkadziesiąt minut możliwość korzystania z sieci powraca (tak jak teraz) i się urywa. Z wifi korzystają trzy laptopy na raz (razem z moim Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V6516), takie jazdy są tylko u mnie - a rozłączanie/włączanie sieci nie zależy od tego, czy ktoś inny ma włączony komp. Kontaktowałem się z moim dostawcą neta - to nie u niego, zresztą przecież pozostałe dwa kompy łączą się bez przeszkód. To też nie karta sieciowa, po podłączyłem zewnętrzną na USB i działo się to samo. Restartuję networking manager - nie działa; mimo, że connection activated, to jednak otwierać żadnych stron nie mogę. Restartowałem też router do ustawień fabrycznych - zero efektu, tak samo, pozostałe dwa kompy mają net, a ja nie. Ma ktoś choćby cień pomysłu, co to może być, ew. gdzie jeszcze mogę szukać odpowiedzi?
Szklana kula mi się popsuła...
Sprawdzałeś pingi po IP i po domenach ?
Może MTU?
Zapokaż z niedziałającego i działającego (jeden wystarczy):
ifconfig -a iwconfig ps auxf # sobie zobaczymy co tam jest uruchamiane pod maską dmesg lsusb # bo rozumiem że to na USB jest cat /etc/resolv.conf
Poobserwuj też "ifconfig -a" dla danego interfejsu, tam są użyteczne statystyki:
RX packets:292343 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:257593 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0[/quote]
RX - pobieranie, TX - wysyłanie; powinny się zmieniać wzwyż jak próbujesz coś pobrać/wysłać (albo same się zmieniają... bo tam jakieś śmieci latają....), np. ping 8.8.8.8
PS. Istnieje pogłoska że "wicd" działa czasem skuteczniej niż NetworkManager. Możesz chociaż wypróbować :) Może samo się naprawi :)
Stronka-dom: [url]http://titek.victorygames.pl[/url]
Jabber: nic@jabster.pl
Hobby: kompilowanie Linuksa, Bluetooth
Dystrybucja: żadna, bliski krewny LFS, składak
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00122 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.4.54' WHERE u.id=1 |
0.00070 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.4.54', 1732434988) |
0.00067 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732434688 |
0.00086 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.225.254.81' |
0.00068 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.102.18' |
0.00073 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.15.14.245' |
0.00047 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=194837 |
0.00056 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20678 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20678 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00078 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20678 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20678 |
Total query time: 0.00826 s |