Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Bokotemat sprawia, że wątas żyje...
A ja poluję, choć nie jest to łatwe, przy założonych parametrach:
proc - najwyższy
ram - najwyższy
grafa - intel
cena - do przyjęcia
Skąd dostaniesz laptopa z grafiką Intel'a (a przynajmniej na default)? O ile w PC jest to do zrobienia, o tyle w laptopach raczej nie ...
Fervi
@fervi, proszę skończ już się kompromitować ... Co drugi laptop ma grafikę Intela...
Nie do końca, bo co drugi laptop ma Optimus'a lub PowerX*?, też tak mam - Intel do pracy, NV do zabawy. Inaczej chyba nie dostaniesz (no, z ATI)
Fervi
Patrzyłeś ostatnio po sklepach, czy tak pieprzysz, żeby pieprzyć ?
http://www.arest.pl/produkt/Notebooki-Netbooki-Tablety/48,0,,,0,0,0,cena:0_ms2000,/26592/ACER-AS-5749-2332G32Mikk-i3-2330M-2-20-2048-MB-320-GB-DVDRW-15-6-WIFI-Cam/
http://www.arest.pl/produkt/Notebooki-Netbooki-Tablety/48,0,,,0,0,0,cena:0_ms2000,/27276/LENOVO-B570-59-315822-i3-2330M-2-20-4096-MB-500-GB-DVDRW-15-6-WIFI-Cam/
http://www.arest.pl/produkt/Notebooki-Netbooki-Tablety/48,0,,,0,0,0,cena:0_ms2000,/26574/TOSHIBA-C660-1WM-B940-2-00-4096-MB-320-GB-DVDRW-15-6-WIFI-Cam-Win7-HP/
Pierwsze trzy na szybko. Jaka tam jest karta graficzna ? Ati, NV ?
Przecież teraz proce Intela mają zintegrowane w sobie układy graficzne, może to dziwne, ale również Intela.
[b]ilin[/b],
ja sobie kupiłem niedawno takie coś:
[url]http://allegro.pl/alu-laptop-hp-probook-4530s-i3-2310m-4gb-320-torba-i2050606683.html[/url]
Mam go dopiero niecały miesiąc, więc dużo jeszcze o nim nie mogę powiedzieć (zwłaszcza, jeśli chodzi o trwałość), ale moje odczucia są takie:
Zalety:
1. Wygodna klawiatura.
2. Cicha praca*.
3. Nie grzeje się*.
4. Preinstalowany na nim SLED działa bardzo sprawnie.
5. Sprzęt bardzo mi się podoba, wygląda elegancko, estetycznie i solidnie.
*Aczkolwiek nie obciążam go jakoś bardzo — używam do LaTeX-a (Texmaker), trochę grafiki (Gimp, Inkscape) i przeglądania Internetu.
Wady:
1. Małe kąty widzenia. Trochę mnie to irytuje, ponieważ przyzwyczajony jestem do lepszych matryc, jakie mam w firmowych monitorach i mojej domowej stacji roboczej.
2. Ubóstwo repozytoriów systemu klasy "Enterprise" sprawia, że już postanowiłem — gdy Wheezy się ustabilizuje zastąpi Susła. Chyba, że nie wytrzymam tak długo, to zastąpi go wcześniej ;)
3. Nie działa przycisk "QuickWeb" — brak zainstalowanego oprogramowania (na szczęście nie jest mi to niezbędne).
Do pracy "biurowej" mogę polecić.
Zwracam honor, chociaż ten pierwszy laptop drogi jak cholera (no i chyba gorszy od mojego)
Fervi
PS. To, że w procesorach jest karta Intela, to wiem, bo sam mam, jednak dodatkowo mam drugą kartę NV
kocham allegro
'Zintegrowana w rdzeniu procesora karta graficzna Intel HD3000 - najnowocześniejsze i najbardziej wydajne rozwiązanie w swojej klasie!"
... czyli w klasie .... "INTEL retard GPU"
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-02-17 22:12:30)
[quote=Torque][b]ilin[/b],
[url]http://allegro.pl/alu-laptop-hp-probook-4530s-i3-2310m-4gb-320-torba-i2050606683.html[/url]
Mam go dopiero niecały miesiąc, więc dużo jeszcze o nim nie mogę powiedzieć (zwłaszcza, jeśli chodzi o trwałość), ale moje odczucia są takie:
Zalety:
1. Wygodna klawiatura.
2. Cicha praca*.
3. Nie grzeje się*.
*Aczkolwiek nie obciążam go jakoś bardzo — używam do LaTeX-a (Texmaker), trochę grafiki (Gimp, Inkscape) i przeglądania Internetu.
Wady:
1. Małe kąty widzenia. Trochę mnie to irytuje, ponieważ przyzwyczajony jestem do lepszych matryc, jakie mam w firmowych monitorach i mojej domowej stacji roboczej.
2. Ubóstwo repozytoriów systemu klasy "Enterprise" sprawia, że już postanowiłem — gdy Wheezy się ustabilizuje zastąpi Susła. Chyba, że nie wytrzymam tak długo, to zastąpi go wcześniej ;)
3. Nie działa przycisk "QuickWeb" — brak zainstalowanego oprogramowania (na szczęście nie jest mi to niezbędne).
Do pracy "biurowej" mogę polecić.[/quote]
Fajna maszynka, a i cena kusi...
[quote=thomsson][quote=Torque][b]ilin[/b],
Zalety:
1. Wygodna klawiatura.
2. Cicha praca*.
3. Nie grzeje się*.
Wady:
Do pracy "biurowej" mogę polecić.[/quote]
Fajna maszynka, a i cena kusi...[/quote]
Niby fajnie, ale te 300 bits / sec, to za pomocą znaków dymnych czy łopatą się przerzuca? :D
Fervi
A gdyby ci ktoś "M" przed bits domalował ;) albo Mb/s napisał
Ostatnio edytowany przez thomsson (2012-02-17 23:51:47)
[quote=fervi]ten pierwszy laptop drogi jak cholera (no i chyba gorszy od mojego)[/quote]
Ty coś piłeś wczoraj ?
Cena tego pierwszego(nówki) jest porównywalna z ceną używki twojego na aledrogo.
Pytanie tak na marginesie.
Jak się ma porównanie procka
B940 jaki jest w podlinkowanej Toshibie do Intel Core i3-2330M jaki jest w tym acerze.
[b]Torque[/b] jak z wydajnością grafiki w tym lapku.
Filny HD działają płynnie ?
Vaapi,vdpau da się uruchomić ?
VDPAU to na Nvidii. Co do CPU to musisz poszukać po jakiś testach, tak swoją droga coś zbyt czesto nowe platformy CPU wychodza ostatnio w rozwiazaniach mobilnych, a jeszcze czesciej to nowe oznakowanie "for mobile".
[quote=ilin]Filny HD działają płynnie ?[/quote]
Niestety, nie potrafię CI powiedzieć. Komputer kupiłem do zastosowań j.w. i nie przyszło mi w ogóle do głowy oglądać na nim filmów z powodu zbyt małego i zbyt słabego (jak na moje przyzwyczajenia) ekranu.
Compiz w każdym bądź razie działa płynnie, bez żadnego zacinania, o ile może być to jakimkolwiek wyznacznikiem wydajności karty graficznej ;-)
[quote=gindek]kocham allegro
'Zintegrowana w rdzeniu procesora karta graficzna Intel HD3000 - najnowocześniejsze i najbardziej wydajne rozwiązanie w swojej klasie!"
[/quote]
[quote=fervi]te 300 bits / sec, to za pomocą znaków dymnych czy łopatą się przerzuca? :D[/quote]
Hehe, no tak :]]
Ja raczej nie czytam marketingowego bełkotu, więc nawet nie zauważyłem kwiatków, które Wy wyłapaliście :-)
Jeśli to pomoże ja mam kartę Intel i915 (zintegrowana) i filmy do 1080p śmigają (wyżej nie testowałem).
Należy też powiedzieć, że notebookowe ekrany - 720p styka [bo HD mają rozdziałkę do 1280x1024 chyba, więc jest git]
Coś takiego chyba koleś na Architekturze komputerów mówił
Fervi
Come on… 720p to 1280×720, a 1080p to 1920×1080. 1280x1024 to ta dziwaczna rozdzielczość 5:4 (sam mam taką ;)).
[quote=fervi]Jeśli to pomoże ja mam kartę Intel i915 (zintegrowana) i filmy do 1080p śmigają (wyżej nie testowałem).
Należy też powiedzieć, że notebookowe ekrany - 720p styka [bo HD mają rozdziałkę do 1280x1024 chyba, więc jest git]
Fervi[/quote]
Następnym razem nie spij na wykładzie :)
[quote=qluk][quote=fervi]Jeśli to pomoże ja mam kartę Intel i915 (zintegrowana) i filmy do 1080p śmigają (wyżej nie testowałem).
Fervi[/quote]
Następnym razem nie spij na wykładzie :)[/quote]
To z rozdzielczością HD (ile dokładnie ma), to nie pamiętam dobrze.
Ale zasnąć się zdarzyło, szczególnie jak koleś mówił o sieciach :D
Z drugiej strony ... koleś fajny, wysoko oceniany na internecie i pośmiać się można ;)
Fervi
[quote=fervi]kartę Intel i915[/quote]
Czyli nie mam pojęcia jaką masz.
[b]i915[/b] to moduł który obsługuje wiele kart intela. :)
Fucktycznie, po prostu program nie informuje mnie jaką mam kartę, tylko, że jest
Intel HD Graphics - dużo to nie mówi :D
A co do sklepów, może bezpośrednio u producentów kupować jak to ma ASUS?
http://shop.asus.pl/
Ceny są niskie (mi się wydaje)
Fervi
FullHD śmiga u mnie na GMA950 i C2D 1,66, więc każdy nowszy laptop udźwignie filmy bez problemu.
Z własnego doświadczenia wiem, że sam układ graficzny nie ma wiele wspólnego z płynnym odtwarzaniem materiałów w HD. Dużo większe znaczenia ma tu sam procesor. Przykładowo porównajmy dwa sprzęty laptop z procesorem C2D 1,66+ intel HD4200(X-chyba) i drugi z APU C-50 2x1,0 GHz + Radeon. Na intelu śmigało, aż miło a na APU pomimo lepszego układu graficznego musiałem się przesiąść na niższą jakość(720p lub 480p).
Ale co Ty porównujesz? Uruchom więc film w HD i to z wysokim próbkowaniem na APU, ale na Windowsie to zobaczysz co przejmuje obliczenia. Multimedialne rozwiązania APU maja kiepskie wsparcie na Linuxie, oby jak najkrócej tak było.
Domyślam się, że chodzi wam (APU) o AMD ;)
[b]thomsson[/b]: http://pl.wikipedia.org/wiki/Accelerated_Processing_Unit
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00136 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.82.128' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.82.128', 1732453171) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732452871 |
0.00063 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.107.78' |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.118.227.199' |
0.00063 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.141.29.202' |
0.00067 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.144.6.29' |
0.00069 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.93.227' |
0.00065 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.15.6.140' |
0.00074 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.209' |
0.00082 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=195106 |
0.00019 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=20618 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=20618 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00179 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=20618 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00076 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=20618 |
Total query time: 0.01163 s |